Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.0°C
2 BF 92%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.3°C11.0°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11 °C
9.0°C11.0°C
2 BF 84%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.5°C
3 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.9°C8.0°C
1 BF 100%
Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ ερευνά μαζικές πωλήσεις μετοχών πριν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ ερευνά μαζικές πωλήσεις μετοχών πριν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

γαζα
ATEF SAFADI/EPA

Στον απόηχο των αποκαλύψεων δημοσιεύματος των New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ γνώριζαν για το ενδεχόμενο επίθεσης της Χαμάς εδώ και έναν χρόνο αλλά αδράνησαν, νέο δημοσίευμα αυτή τη φορά του Reuters αναφέρει πως οι σραηλινές αρχές διερευνούν έρευνα Αμερικανών νομικών για το ενδεχόμενο ορισμένοι επενδυτές να γνώριζαν εκ των προτέρων το σχέδιο της Χαμάς για την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και μάλιστα ότι ίσως να χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να επωφεληθούν από ισραηλινούς τίτλους.

Σύμφωνα με έρευνα των καθηγητών Νομικής, Ρόμπερτ Τζάκσον Τζούνιορ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ανακαλύφθηκαν σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών που οδήγησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. 

«Μέρες πριν από την επίθεση, επενδυτές φάνηκε να προβλέπουν τα επερχόμενα γεγονότα» γράφουν στην έρευνα, αναφερόμενοι στο ενδιαφέρον για το MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF) που «ξαφνικά αυξήθηκε σημαντικά» μόλις στις στις 2 Οκτωβρίου, με βάση τα στοιχεία από το Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (FINRA).

«Λίγο πριν την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αυξήθηκαν δραματικά», σημειώνουν στην έκθεση των 66 σελίδων οι ερευνητές.

Σε απάντηση στο Reuters, το TASE παρέπεμψε στην Αρχή Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ, η οποία ανέφερε ότι «το θέμα είναι γνωστό στις αρχές και βρίσκεται υπό έρευνα από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Μια εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και η ισραηλινή αστυνομία δεν έκανε αμέσως κάποιο σχόλιο.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι οι ανοικτές πωλήσεις, στις οποίες οι επενδυτές αναμένουν ότι η τιμή της μετοχής θα πέσει, επιτρέποντάς της να αγορασθεί σε χαμηλότερη τιμή με κέρδος, πριν από τις 7 Οκτωβρίου «υπερέβη κατά πολύ τις ανοικτές πωλήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών άλλων περιόδων κρίσης», όπως την ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2008, τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας το 2014 και την πανδημία COVID-19.

Επιπλέον οι έρευνητες ανέφεραν για τη Leumi (LUMI.TA) , τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές που πωλήθηκαν απότομα κατά την περίοδο από 14 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου απέφεραν κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (862 εκατομμύρια δολάρια) από τις ανοιχτές πωλήσεις.

«Παρόλο που δεν βλέπουμε συνολική αύξηση του shorting των ισραηλινών εταιρειών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, εντοπίζουμε μια απότομη και ασυνήθιστη αύξηση, λίγο πριν από τις επιθέσεις, στις συναλλαγές επικίνδυνων βραχυπρόθεσμων δικαιωμάτων προαίρεσης (options) σε αυτές τις εταιρείες που λήγουν αμέσως μετά τις επιθέσεις», υπογραμμίζει η έκθεση.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές που ενημερώθηκαν για τις επερχόμενες επιθέσεις επωφελήθηκαν από αυτά τα τραγικά γεγονότα και, σύμφωνα με την προηγούμενη βιβλιογραφία, αποδεικνύουμε ότι οι συναλλαγές αυτού του είδους συμβαίνουν λόγω των κενών στην επιβολή των νομικών απαγορεύσεων συναλλαγών με προηγούμενη ενημέρωση στις ΗΠΑ και διεθνώς».

Οι καθηγητές αναφέρθηκαν στα μοτίβα στις αρχές Απριλίου, όταν αναφέρθηκε ότι η Χαμάς σχεδίαζε αρχικά την επίθεσή της στο Ισραήλ. «Ο όγκος ανοικτών πωλήσεων στο EIS ( το ισραηλινό ETF του MSCI) κορυφώθηκε στις 3 Απριλίου σε επίπεδα πολύ παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στις 2 Οκτωβρίου και ήταν πολύ υψηλότερης τάξης μεγέθους σε σχέση με άλλες ημέρες πριν από τις 3 Απριλίου», ανέφεραν.

Η έρευνα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον ισραηλινό ιστότοπο οικονομικών ειδήσεων The Marker.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL