Live τώρα    
Ιρλανδία / Ναζί δάσκαλος ασκούσε επί δεκαετίες σωματική βία σε μαθητές - Απαιτούν μια συγγνώμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιρλανδία / Ναζί δάσκαλος ασκούσε επί δεκαετίες σωματική βία σε μαθητές - Απαιτούν μια συγγνώμη

Ο Λουί Φετρέν

Πρώην μαθητές ιδιωτικού σχολείου του Δουβλίνου διεκδικούν μια συγγνώμη από την διεύθυνση, για τη σωματική βία που ασκούσε επί δεκαετίες ένας δάσκαλός τους, που ήταν πρώην αξιωματικός των Ναζί.

Ο Λουί Φετρέν, ο οποίος πέθανε το 2009, δίδασκε γαλλικά στο St Conleth, από το 1957 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1985. Ο ίδιος πηρέτησε στα Waffen SS κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν μέλος της βρετανικής εθνικιστικής ομάδας «Bezen Perrot», η οποία κυνηγούσε Εβραίους και Γάλλους αντιστασιακούς.

Μετά τον πόλεμο ο Φετρέν καταδικάστηκε σε θάνατο στην Γαλλία, ωστόσο κατάφερε να δραπετεύσει στην Ιρλανδία το 1945. Εκεί απέκτησε πτυχίο πανεπιστημίου και ξεκίνησε να διδάσκει στο σχολείο. 

Όπως αναφέρει το Irish Independent, την εκστρατεία για την διεκδίκηση συγγνώμης από την διοίκηση του σχολείου για το ότι προσέλαβε έναν πρώην αξιωματικό των SS, συντονίζεται από τον συγγραφέα Ούκι Γκόνι, ο οποίος φοίτησε στο σχολείο μεταξύ 1968 και 1971.

Σε μια επιστολή που έστειλε προς το St Conleth's στις 31 Ιουλίου ο Γκόνι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η σωματική και ψυχολογική κακοποίηση δεν πρέπει να έχει θέση στην εκπαίδευση ενός παιδιού και δεν πρέπει να επιτρέπεται στους εγκληματίες πολέμου να διευθύνουν μια τάξη».

Παράλληλα είπε ότι ότι και άλλοι πρώην μαθητές έχουν αφηγηθεί περιστατικά κατά τα οποία ο Φετρέν άσκησε εις βάρος τους σωματική βία ακόμα και μετά την απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα ιρλανδικά σχολεία το 1982.

Ένας μαθητής αφηγήθηκε ότι ο Φετρέν του έδωσε εντολή να γδυθεί μπροστά στην τάξη επειδή είχε ξεχάσει γαλλικές λέξεις που περιγράφουν την ένδυση. Ο Γκόνι αποκαλεί τον Λουί Φετρέν ένα «τέρας», λέγοντας ότι αυτός ήταν «περήφανος και καυχιόταν ότι διετέλεσε αξιωματικός της πιο μοχθηρής και τυραννικής οργάνωσης του 20ου αιώνα, των ναζιστικών SS».

Για τον Γκόνι, αν και η σημερινή διεύθυνση του σχολείου δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη, οφείλει «να ζητήσει συγγνώμη για τις ενέργειες (...) που έγιναν στο σχολείο, το οποίο φέρει και σήμερα την ίδια ονομασία», όπως πρόσθεσε μεταξύ άλλων στην επιστολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL