Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.1°C34.0°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.0°C32.9°C
4 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
30.0°C33.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
29.0°C29.6°C
2 BF 44%
Δημήτρης Παπαδημούλης / «Απογοητευτικό το σχέδιο προϋπολογισμού της Κομισιόν για το 2024»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Παπαδημούλης / «Απογοητευτικό το σχέδιο προϋπολογισμού της Κομισιόν για το 2024»

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης
EUROPEAN PARLIAMENT

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG), με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη να τονίζει προς τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν ότι «το σχέδιο Προϋπολογισμού της Κομισιόν για το 2024, είναι απογοητευτικό».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξηγώντας τόνισε ότι «συνεχίζεται η μείωσή του προϋπολογισμού ως ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, από 1.10% σε 1.07%. Η ονομαστική αύξηση 2.2% που εμφανίζετε, με βάση τον πληθωρισμό 6.7% για το 2023 και 3.1% για το 2024, είναι στην πραγματικότητα μείωση».

https://www.youtube.com/watch?v=E2R95avJObk

Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην BUDG, τακτικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε τα εξής:

«Κε Χαν σας ευχαριστώ για την παρουσίαση του σχεδίου κι εσάς και την ομάδα σας. Αλλά οφείλω να πω εξαρχής ότι η πρόταση που μας παρουσιάσατε είναι απογοητευτική. Και απέχει πάρα πολύ από όσα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρώτον γιατί συνεχίζεται η μείωση του Προϋπολογισμού ως ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ: από 1.10% σε 1.07%. Και επίσης, γιατί ακόμη κι αυτά που εμφανίζετε ως ονομαστική αύξηση, στην πραγματικότητα είναι μείωση! Η ονομαστική αύξηση είναι 2.2%, στα όρια του αποπληθωριστή. Εάν συνυπολογίσουμε και τα θεματικά ειδικά μέσα, η ονομαστική αύξηση πέφτει στο 1.4%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις δικές σας, της Κομισιόν, ο πληθωρισμός για το 2023 υπολογίζεται στο 6.7% και για το 2024, η πρόβλεψή σας είναι στο 3.1%. Άρα έχουμε μια πραγματική μείωση».

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πρόσθεσε δε ότι «η Κομισιόν συνεχίζει να καθυστερεί το να παρουσιάσει την επείγουσα και αναγκαία δραστική αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Και ξέρετε, εδώ στο Κοινοβούλιο, αυτή την καθυστέρηση, σε συνδυασμό με την πρόταση που μας παρουσιάσατε ως σχέδιο, την συνδυάζουμε. Και φοβούμαστε ότι δεν θα είναι η αναπροσαρμογή ανάλογη των στόχων που θέτει και η Κομισιόν και το ίδιο το Συμβούλιο, διότι χωρίς χρήματα θα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν αυτοί οι στόχοι».

Δίνοντας μερικά παραδείγματα, ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «μείωση στα κονδύλια για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης -3,1%. Ειδικά στα ψηφιακά τμήματα του προγράμματος “Συνδέοντας την Ευρώπη”, η μείωση φτάνει το 70%. Μείωση και στο πρόγραμμα “Life” για το κλίμα. Μείωση στα προγράμματα και τις δράσεις που αφορούν την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Μείωση στα κονδύλια για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (-6,5%). Μείωση στα κονδύλια για Προ-ενταξιακή Βοήθεια (-16,4%)».

«Με τέτοιες προτάσεις που είναι πολύ πιο κοντά στο Συμβούλιο απ’ ότι στους στόχους που το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε, ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαρκής σας υπόθεση ότι θα είστε ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Είσαστε πολύ πιο κοντά στους “frugals” του Συμβουλίου απ’ ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, απαντώντας στην κριτική του Δημ. Παπαδημούλη καθώς και άλλων Ευρωβουλευτών από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ούτε ο ίδιος είναι ευχαριστημένος. «Όπως κι εσάς, με δυσαρεστεί αυτή η κατάσταση. Αλλά απλώνω τα πόδια μου όσο με παίρνει το πάπλωμα. Η αύξηση είναι 2%, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο».

Αναλυτικότερα, ο κ. Χαν τόνισε ότι «εγώ κοιτώ την πραγματικότητα και την αλήθεια. Και αυτή είναι ότι η αύξηση είναι 2%, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Με βάση το πάπλωμα θα απλώσουμε τα πόδια μας.  Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης -όχι για σας, γιατί είσαστε ξύπνιοι, αλλά για τους άλλους- για το ποια είναι η κατάσταση. Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μια de facto περικοπή, που προξενεί ο πληθωρισμός, όντως.  Αλλά δεν μπορώ και να αγνοήσω ότι νομοθετικά, αυτό προβλέπεται με την συμπεφωνημένη αναπροσαρμογή του 2%. Ούτε εγώ είμαι ευχαριστημένος. Όπως κι εσείς. Με δυσαρεστεί αυτή η κατάσταση. Αλλά απλώνω τα πόδια μου όσο με παίρνει το πάπλωμα».

Στη συνέχεια, ο κ. Χαν τόνισε ότι «πολύ σωστά κάποιοι από εσάς επισημάνατε ότι πρακτικά έχουμε εξαντλήσει, ή εξαντλούμε, την ευελιξία που διαθέτουμε, στον προϋπολογισμό. Και συμφωνώ. Πριν από 3 χρόνια κάποιοι είχατε προειδοποιήσει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Και συνέβη. Αλλά αυτή είναι η κατάσταση που μας οδήγησαν οι διαπραγματεύσεις. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση. Εδώ και μήνες έχω πει ότι θα καταθέσουμε τις προτάσεις τον Ιούνιο. Θα έρθουν. 20 Ιουνίου προβλέπουμε, συγκεκριμένα».

«Δυο τρεις βδομάδες είναι ακόμα. Στις 22 Ιουνίου σας διαβεβαιώ ότι θα τις έχετε. Επανειλημμένα έχουμε προαναγγείλει ότι θα κάνουμε προτάσεις και για νέους Ίδιους Πόρους. Θα γίνουν οι συζητήσεις και σας διαβεβαιώ ότι από πλευράς Επιτροπής θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Έχουμε ακριβώς τις ίδιες φιλοδοξίες. Να καταθέσουμε ένα σύνολο προτάσεων που θα αναβαθμίσει την Ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και που θα δίνει απαντήσεις στα κεντρικά προβλήματα: Ουκρανία -και όλες οι συνέπειες που απορρέουν από τον πόλεμο, παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, και τα άλλα θέματα, της τεχνολογίας που συζητήσαμε. Σας παρακαλώ μόνο να επιδείξετε λίγο υπομονή έως τις 20 Ιουνίου. Και κατανόηση. Γιατί και τα κράτη μέλη, σε σχέση με τις εξελίξεις στα επιτόκια, θα πρέπει να τα πείσω να αντιληφθούν τις συνέπειες» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL