Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από το κατεστραμμένο φράγμα Νόβα Καχόβκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από το κατεστραμμένο φράγμα Νόβα Καχόβκα

Το κατεστραμμένο φράγμα Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία που ανατινάχθηκε
OFFICIAL CHANNEL PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKIY HANDOU/EPA

Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από το φράγμα Νόβα Καχόβκα στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της νότιας Ουκρανίας που ανατινάχθηκε βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατός της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, ενώ η Μόσχα ρίχνει τις ευθύνες στην Ουκρανία.

Σε ένα στιγμιότυπο που δημοσίευσε το BBC  διακρίνονται οι σοβαρές ζημιές που υπέστη το κεντρικό τμήμα του φράγματος καθώς και ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Δορυφορική εικόνα του φράγματος στην Ουκρανία
BBC

Άλλα στιγμιότυπα και βίντεο δείχνουν ένα τεράστιο ρήγμα στο φράγμα και το νερό που τρέχει προς τα κατάντη από δύο ρήγματα, ενώ παράλληλα  ένα τρίτο ρήγμα κινεί νερό νότια στο λεγόμενο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας. 

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τις κοινότητες στις γύρω περιοχές, υπό τον φόβο ότι μπορεί να προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες. Οι άνθρωποι που ζουν σε χαμηλά σημεία της πόλης Kherson, λιγότερο από 50 μίλια κατάντη, έχουν λάβει προειδοποίηση να εκκενώσουν το συντομότερο δυνατό και να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα εδάφη.

Planet labs,Twitter/@ZelenskyyUa

Ο επικεφαλής της περιφέρειας της Χερσώνας, Oleksandr Prokudin, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση το πρωί της Τρίτης ότι οκτώ χωριά έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν πλημμύρες και ότι περισσότερα αναμένεται να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα.

Η εταιρεία UkrHydroEnerho  που διαχειρίζεται το φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας δήλωσε ότι ο σταθμός έχει «καταστραφεί πλήρως» και ότι δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το BBC ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ποταμός έχει επίσης μολυνθεί με 150 τόνους βιομηχανικών λιπαντικών. 

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε το ρήγμα στο φράγμα, αλλά ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι το ανατίναξε σκόπιμα, με το BBC να αναφέρει ότι μπορεί να είναι μια εύλογη κατηγορία καθώς η Μόσχα μπορεί να φοβόταν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούσαν το δρόμο πάνω από το φράγμα για να περάσουν τα στρατεύματα του ποταμού σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, ως μέρος μιας αντεπίθεσης.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τη ρωσική ανάμειξη και κατηγόρησε την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για πράξη «δολιοφθοράς» που θα στερούσε τη χερσόνησο της Κριμαίας - μια περιοχή που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 - από νερό.

Το φράγμα είναι πολύ σημαντικό και εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς. Συγκρατεί μια τεράστια δεξαμενή με 18 εκατομμύρια κυβικά νερού που τροφοδοτεί πολλές κοινότητες και οι αγρότες βασίζονται σε αυτό για τις καλλιέργειες τους.  

Το φράγμα τροφοδοτεί επίσης με κρύο νερό τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρηνικής ασφάλειας, αλλά παρακολουθεί την κατάσταση. 

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, διορισμένος αξιωματούχος του ελεγχόμενου από την Μόσχα τμήματος της ουκρανικής περιοχής της Ζαπορίζια δήλωσε ότι η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα της Καχόβκα μειώνεται κατά 35 εκατοστά την ώρα.

Νωρίτερα σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διορισμένος από την Ρωσία κυβερνήτης δήλωσε ότι το επίπεδο του ταμιευτήρα της Καχόβκα έπεσε κατά 2,5 μέτρα και αναμένεται να πέσει έως και τα 7 μέτρα, ως αποτέλεσμα του ρήγματος στο φράγμα Καχόβκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL