Όλο και περισσότερο «εμπρηστική» ρητορική στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών είδε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), αλλά και μιντιακή μεροληψία υπέρ του Ερντογάν, ο οποίος αναδείχτηκε νικητής.
Ταυτόχρονα, εκτός από την «όλο και περισσότερο εμπρηστική ρητορική», ο δεύτερος γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία στιγματίστηκε και από περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα πάλι με την ΚΣΣΕ.
Συγκεκριμένα, η ΚΣΣΕ που μαζί με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βρέθηκαν ως παρατηρητές στις εκλογές της γείτονα χώρας, παρατήρησαν «μεροληψία των ΜΜΕ» και «συνεχιζόμενους περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης», δεδομένα που δημιούργησαν «συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και συνέβαλαν στη δημιουργία αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος» για τον Ερντογάν.
Όλα αυτά, ενώ οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν «διεξήχθη ομαλά και έδωσε στους εκλογείς τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε πραγματικά εναλλακτικές πολιτικές επιλογές», όπως τονίζει χαρακτηριστικά η ΚΣΣΕ.
Μάλιστα, ο Γερμανός Φρανκ Σβάμπε, μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΣΣΕ, εκτίμησε πως «ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών όρισε σαφώς νικητή». «Ωστόσο αυτός ο δεύτερος γύρος διεξήχθη σε ένα περιβάλλον το οποίο, από όλες τις απόψεις, δεν παρείχε τις συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το κλίμα, η ΚΣΣΕ καλεί την Άγκυρα να «εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», αλλά κυρίως να αφήσει ελεύθερους τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς του HDP και άλλους αντιπάλους του Ερντογάν που βρίσκονται φυλακισμένοι.