Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Πόλεμος στην Ουκρανία / H παγκόσμια οικονομία στον προθάλαμο της ύφεσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / H παγκόσμια οικονομία στον προθάλαμο της ύφεσης

ΒΕΝΖΙΝΗ

Ο φόβος νέας παγκόσμιας ύφεσης και μιας βαθιάς, παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που δεν έχει ξαναζήσει ο κόσμος απ’ την ταραγμένη δεκαετία του 1970 και τους αιματηρούς πολέμους στο Βιετνάμ και τη Μέση Ανατολή κυριεύει σήμερα τον κόσμο, ενώ οι πύραυλοι και οι βόμβες συνεχίζουν να σκορπούν θάνατο και να ισοπεδώνουν τις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Κυβερνήσεις, αναλυτές, οικονομολόγοι, περισσότερο απ’ όλους οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά, ιδίως στην Ευρώπη, την πλέον οικονομικά εκτεθειμένη περιοχή του κόσμου στον πόλεμο στην Ουκρανία, βλέπουν την καταιγίδα να πλησιάζει μέσα στο καλοκαίρι και οι πρώτες «αστραπές» προκαλούν... σοκ και δέος.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έχει κατρακυλήσει σχεδόν στο ένα προς ένα. Από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα, η τιμή του αερίου έχει σημειώσει την ασύλληπτη αύξηση της τάξης του 700%! Για πρώτη φορά ύστερα από την επανένωσή της, η Γερμανία έχει σήμερα εμπορικό έλλειμμα λόγω αύξησης του κόστους των εισαγωγών με παράλληλη μείωση των εξαγωγών, καθώς περιορίστηκε η ζήτηση για γερμανικά αγαθά ως αποτέλεσμα της ευρύτερης κρίσης και του πληθωρισμού.

«Ιστορική πρόκληση»

«Αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει σε λίγους μήνες (...) βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση» είπε σε δραματικό τόνο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προϊδεάζοντας τους συμπατριώτες του για κρίση διαρκείας με τιμές-φωτιά και μεγάλη αβεβαιότητα.

Η Γερμανία κατέγραψε τον Μάιο εμπορικό έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά απ' το 1991. Η αξία των εξαγωγών της μειώθηκε κατά 0,5%, ενώ την ίδια ώρα οι εισαγωγές της αυξήθηκαν κατά 2,7% λόγω πληθωρισμού, υψηλού κόστους ενέργειας και προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στο μεταξύ, μέσα στον γενικό χαμό, οι τράπεζες επιμένουν να «σφυρίζουν» στον δικό τους σκοπό. Αυξάνουν τα επιτόκια των δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά την ίδια ώρα κρατούν στη κατάψυξη τα επιτόκια των καταθέσεων, παρά το ότι η αξία των αποταμιεύσεων εξανεμίζεται ως συνέπεια του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σύνθετος δείκτης του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη για νέα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,55%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για νέα στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης, στο 1,78%. Παρ’ όλα αυτά, τα επιτόκια για νέες προθεσμιακές καταθέσεις επιχειρήσεων παρέμειναν αμετάβλητα στο -0,24%, όπως και εκείνα για καταθέσεις όψεως, στο -0,04%. Κολλημένα σε μηδενικά επίπεδα έμειναν και τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας και όψεως για τα νοικοκυριά, στο 0,25% και 0,01%, αντίστοιχα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ενεργειακή ανασφάλεια επιδεινώνεται ραγδαία προκαλώντας συνθήκες πανικού στις οικονομίες και στα νοικοκυριά, που δεν ξέρουν πώς θα αντεπεξέλθουν τον ερχόμενο χειμώνα, αν θα υπάρχουν καύσιμα για να κινηθούν και να ζεσταθούν, και κατά πόσο οι τιμές τους θα είναι προσιτές ή απαγορευτικές.

Συνθήκες πανικού

Η προσπάθεια της Ευρώπης να γεμίσει τις δεξαμενές της και να συγκεντρώσει επαρκή αποθέματα αερίου ενόψει του χειμώνα επηρεάζεται αναπόφευκτα κι από άλλους αστάθμητους παράγοντες, πέρα απ’ τα «καψόνια» της Μόσχας και της Gazprom. Ένας τέτοιος είναι και οι απεργίες στις ευρωπαϊκές μονάδες, όπως αυτή που άρχισε χθες στις υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης της Νορβηγίας και αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις εγκαταστάσεις αυτές κάτω από εξαιρετικά αντίξοες, σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες διεκδικούν αυξήσεις μισθών και τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών τους. Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ξεκαθάρισε ότι μπορεί να παρέμβει για να σταματήσει την απεργία αν προκύψουν «ειδικές συνθήκες».

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα μειωθεί συνολικά την πρώτη ημέρα της απεργίας κατά 89.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία τα 27.500 αντιστοιχούν στο αέριο. Από σήμερα η μείωση θα φτάσει τα 130.000 βαρέλια και αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,5% της συνολικής ημερήσιας παραγωγής της Νορβηγίας. Με βάση υπολογισμούς του Reuters, αν η απεργιακή κινητοποίηση κλιμακωθεί μέχρι το Σάββατο, η παραγωγή φυσικού αερίου θα μειωθεί περίπου κατά 25% και η παραγωγή πετρελαίου κατά 15%.

«Το φυσικό αέριο είναι το πιο καυτό αγαθό στον κόσμο αυτή τη στιγμή» γράφει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg. «Είναι ο βασικός μοχλός του παγκόσμιου πληθωρισμού, σημειώνοντας ακραία άλματα στις τιμές του ακόμη και με βάση τις σημερινές κλυδωνιζόμενες αγορές. Στην Ευρώπη, απ’ την αρχή του περασμένου έτους η αύξηση είναι σχεδόν 700%, ωθώντας την ήπειρο στο χείλος της ύφεσης. Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας εποχής αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, τόσο έντονης, που σε όλες τις πρωτεύουσες της Δύσης τα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπαίνουν στον πάγο. Εν ολίγοις, το φυσικό αέριο ανταγωνίζεται πλέον το πετρέλαιο ως ο στρατηγικός ενεργειακός πόρος που διαμορφώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες».

«Φωτιά» στην παγκόσμια ενεργειακή ανασφάλεια έβαλε χθες και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και ένας από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν, λέγοντας ότι η πρόταση της Ιαπωνίας για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στο μισό του σημερινού επιπέδου της θα οδηγούσε σε εκτόξευση των τιμών, πιθανώς πάνω από τα 300-400 δολάρια το βαρέλι! Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία είναι κι αυτή εξαρτημένη ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL