Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Τα χουσμέτια του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα χουσμέτια του κορωνοϊού

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΤΕΣΤ
Η νέα τάση στη Νέα Υόρκη είναι να πληρώνεις κάποιον ή κάποια ώστε να πιάσει μια θέση στην ουρά για το τεστ του κορωνοϊού. Οι πιο εύποροι, μάλιστα, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μέχρι 80 δολάρια την ώρα (!), ενώ η μίσθωση γίνεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας TaskRabbit

Θυμάμαι, από τα παιδικά μου χρόνια στη Μυτιλήνη, πόσο σημαντικές ήταν για την επιβίωση ολόκληρων οικογενειών οι μικροδουλειές, τα θελήματα, τα «χουσμέτια» (από την τουρκική λέξη hizmet -χιζμέτ, αραβικά χιντμάτ- που σημαίνει υπηρεσία, εξυπηρέτηση). Χουσμέτια γίνονταν στην αγορά της πόλης αλλά και στις γειτονιές, ιδιαίτερα εκεί που συνυπήρχαν μικροαστοί, δημόσιοι υπάλληλοι με τη φτωχολογιά. Η αμοιβή δεν ήταν απαραίτητα χρηματική. Κάμποσες δεκάρες, ένα πιάτο φαΐ, μια χούφτα ξηροί καρποί, καραμέλες, δυο μήλα... Για κάποιους από τους έχοντες ήταν μια μορφή αλληλεγγύης, για άλλους ελεημοσύνη, για πολλούς απλώς μια συνηθισμένη πρακτική. Οι καιροί άλλαξαν. Όμως οι πρακτικές παραμένουν και θα υπάρχουν με παραλλαγές, όσο υπάρχουν οι αιτίες που τις γεννούν. Φτώχεια, ανισότητες, ανάγκη.

Στην εποχή του κορωνοϊού οι ανισότητες μεγαλώνουν. Η πανδημία έφερε ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, γέννησε «ευκαιρίες» για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, για μεγαλύτερη εκμετάλλευση, με νόμιμο μανδύα ή με ντε φάκτο επιβολή της ασυδοσίας. Τα διαπιστωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια, οι θάνατοι έφτασαν 1,5 εκατομμύρια, ενώ γίνεται πάρτι δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα τεστ και τα εμβόλια πάνω στην ανάγκη και τον φόβο των ανθρώπων. Σε μία από τις μητροπόλεις του καπιταλισμού, τη Νέα Υόρκη, παρατηρήθηκε ένα νέο φαινόμενο πάνω σε μια δοκιμασμένη συνταγή. Το χουσμέτι της αναμονής στην ουρά για λογαριασμό κάποιου άλλου που θέλει και έχει τα χρήματα για να κάνει τεστ κορωνοϊού.

Η εφημερίδα "New York Post" έκανε ρεπορτάζ γι' αυτό το νέο... trend, την τάση των Νεοϋορκέζων να μισθώνουν τις υπηρεσίες συμπολιτών τους ώστε να πιάσουν μια θέση στην ουρά για το τεστ, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας TaskRabbit, στα πρότυπα της Uber που χρησιμοποιείται για υπηρεσίες ταξί. Η TaskRabbit δεν δημιουργήθηκε λόγω κορωνοϊού. Προϋπήρχε ως πλατφόρμα για αναζήτηση και προσφορά υπηρεσιών με επιτόπου διαπραγμάτευση της αμοιβής (καθαρίστριες, τεχνίτες για συναρμολόγηση επίπλων, επισκευές, μεταφορές κ.λπ). Η πλατφόρμα εγγυάται εξειδικευμένο προσωπικό που κάνει με επάρκεια και ασφάλεια τη δουλειά.

Η ζήτηση για αναμονή στην ουρά αυξήθηκε πολύ τις παραμονές της Ημέρας των Ευχαριστιών, καθώς πολλοί Νεοϋρκέζοι χρειάζονταν το τεστ για να ταξιδέψουν. Για την υπηρεσία (χουσμέτι) της αναμονής προσφέρονται κυρίως άνεργοι, θύματα της κρίσης. Όπως η Λούσι, που δήλωσε «άνεργη συγγραφέας», περίμενε σε μια ουρά στο Σόχο και είπε ότι τώρα βγάζει γερό μεροκάματο. «Το τηλέφωνό μου χτυπά συνέχεια, χθες περίμενα σε δυο ουρές». Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, οι πιο εύποροι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν μέχρι 80 δολάρια την ώρα σε εκείνον ή εκείνην που θα περίμενε στη θέση τους και θα τους ειδοποιούσε τηλεφωνικά ότι ήρθε η σειρά τους για να κάνουν το τεστ.

Προ κορωνοϊού, η πλατφόρμα διέθετε πάνω από 60.000 άτομα για προσφορά υπηρεσιών σε ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά. Το 70% δήλωναν απόφοιτοι κολεγίου, το 20% κάτοχοι μεταπτυχιακού και το 5% κάτοχοι διδακτορικού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα που έχει χτυπηθεί όσο καμιά άλλη από τον κορωνοϊό, οι αριθμοί ευημερούν. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ πανηγυρίζει γιατί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης των βιομηχανικών μετοχών Dow Jones έκανε αυτή την εβδομάδα νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τις 30.000 μονάδες, αλλά δεν λέει κουβέντα για τα 13,5 εκατομμύρια διαπιστωμένα κρούσματα, ούτε για τους 270.000 Αμερικανούς που πέθαναν από τον ιό. Εφόσον ο επόμενος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για επιβολή αυστηρών υγειονομικών μέτρων σε όλη τη χώρα, θα υπάρξουν «ευκαιρίες» για νέα, πολλά χουσμέτια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL