Live τώρα    
Ακόμη ένα αμερικανικό "σφάλμα" / Ομπάμα: Έκανα λάθος στη Λιβύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακόμη ένα αμερικανικό "σφάλμα" / Ομπάμα: Έκανα λάθος στη Λιβύη

Πέντε χρόνια μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, την ανατροπή και το λιντσάρισμα του Μουαμάρ Καντάφι από όχλο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα "ομολογεί" ότι δεν υπήρξε προετοιμασία για τη χαοτική κατάσταση που ακολούθησε, επιμένει όμως ότι ορθώς έγιναν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση του καθεστώτος.

Ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε τη δήλωση στη διάρκεια συνέντευξης στο αμερικανικό κανάλι Fox, μια από τις ναυαρχίδες της αμερικανικής Δεξιάς στα ΜΜΕ, για τον απολογισμό του έργου του."Ποιο ήταν το χειρότερο λάθος σας;" τον ρώτησε ο δημοσιογράφος Κρις Ουάλας. Και ο Ομπάμα απάντησε: "Πιθανώς ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός για την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση στη Λιβύη, η οποία νομίζω ότι σωστά έγινε".

Η "ομολογία" Ομπάμα ισοδυναμεί με ομολογία απουσίας στρατηγικής για το κρίσιμο οκτάμηνο που μεσολάβησε από το ξέσπασμα της εξέγερσης μέχρι την εκτέλεση του Καντάφι. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και άλλοι σύμμαχοι συμμετείχαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των στρατευμάτων του καθεστώτος Καντάφι, που ήταν καθοριστικοί για την επικράτηση των αντικαθεστωτικών μετά την εξέγερση του 2011. Όμως η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα βυθίστηκε στο χάος, σε έναν ανελέητο πόλεμο μεταξύ φατριών, όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος το Ισλαμικό Κράτος, ενώ μετατράπηκε σε παράδεισο των διακινητών προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική με προορισμό την Ευρώπη. Η Λιβύη βρέθηκε να έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας σχηματίστηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ορισμένα στελέχη της βρίσκονται από τις αρχές του μήνα στην Τρίπολη, αλλά δεν έχει αναλάβει ακόμη καθήκοντα.

Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε -κάτι σπάνιο- δημόσια κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την κρίση στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι. Ενώ ένα από τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ είναι οι χειρισμοί της τότε ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στην επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου της Βεγγάζης καθώς και τα απόρρητα e-mail στον προσωπικό υπολογιστή της για την υπόθεση.

Στρατή Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0