Live τώρα    
Ισλανδία: Πρόσω ολοταχώς για εκλογές το φθινόπωρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισλανδία: Πρόσω ολοταχώς για εκλογές το φθινόπωρο

Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές στην Ισλανδία ύστερα από τον "αρμαγεδδώνα" που συγκλόνισε τη χώρα με τις αποκαλύψεις των "Panama Papers" και την off shore στην οποία ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Σίγκμουντορ Γκούνλαγκσον είχε "παρκάρει" την οικογενειακή περιουσία του.

Νέος πρωθυπουργός ανέλαβε ο 53χρονος Σίγκουντουρ Ίνγκι Γιόχανσον, μέχρι πρότινος υπουργός Γεωργίας και Αλιείας και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος δεξιού Προοδευτικού Κόμματος.

Υποχωρώντας στη λαϊκή οργή, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο στο Ρέικιαβικ, αλλά και στην έντονη πίεση της αντιπολίτευσης που ζητάει ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

"Αναμένουμε ότι θα έχουμε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, αλλά στο μεταξύ η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη δουλειά της", δήλωσε ο Γιόχανσον. Την προσφυγή στις κάλπες επιβεβαίωσε και Μπιργκίτα Γιόνσντοντιρ, η ηγέτις του κόμματος των Πειρατών, το οποίο αυξάνει σταθερά τα ποσοστά της δημοφιλίας του τον τελευταίο καιρό.

Πάντως, ο παραιτηθείς Γκούνλαγκσον επιμένει ότι "ουσιαστικά δεν παραιτήθηκε" και ότι ο πρώην υπουργός του θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού "για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0