Ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης του ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο στις ΗΠΑ, μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε το σχέδιό του για την εξομάλυνση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Αβάνα, μετά από μισό αιώνα. "Δεν θα απέκλεια μια επίσκεψη του προέδρου Κάστρο", είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Χθες Τετάρτη ο Λευκός Οίκος άφησε επίσης να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να επισκεφθεί την Κούβα ο ίδιος ο Ομπάμα. Ο Έρνεστ σημείωσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την πιθανότητα να επιχειρήσει το Κογκρέσο να μπλοκάρει τα μέτρα που αφορούν την Κούβα, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ομπάμα, όπως η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το άνοιγμα πρεσβειών στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, είναι εντός της δικαιοδοσίας του προέδρου να τα λάβει.
Καναδάς: Να προλάβουμε να απολαύσουμε την Κούβα πριν πλακώσουν οι Αμερικάνοι τουρίστες
Οι Καναδοί που θέλουν να απολαύσουν τις έρημες κουβανικές παραλίες και τη γοητεία μιας χώρας που έχει "παγώσει στον χρόνο" θα πρέπει να προλάβουν εγκαίρως, προτού οι αλλαγές στην αμερικανική πολιτική απέναντι στην Αβάνα οδηγήσουν σε μια κοσμοπλημμύρα Αμερικανών τουριστών στο νησί, προειδοποίησε μια καναδική εταιρεία που οργανώνει κρουαζιέρες στην Κούβα. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καθιστούν δύσκολο για τους Αμερικανούς να επισκεφθούν την Κούβα εδώ και πολλές δεκαετίες. Αντιθέτως, οι Καναδοί τουρίστες μπορούν ανεμπόδιστα να ταξιδεύουν στο νησί. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.
Η καναδική εταιρεία Cuba Cruise σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι αναμένει να αυξηθούν κατακόρυφα οι κρατήσεις αυτήν την περίοδο, όσο η Κούβα δεν έχει ακόμη υποστεί την "αμερικανική εμπορευματοποίηση". Όπως εξήγησε ο Ντάγκαλντ Γουελς, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, η άφιξη περισσότερων τουριστών στην Κούβα θα οδηγήσει "σε οικοδόμηση και επενδύσεις και εκσυγχρονισμό (...) τα πράγματα που λείπουν σήμερα και στην ουσία καθιστούν την Κούβα έναν ιδιαίτερο προορισμό". Ο Καναδάς, που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα από το 1945, φιλοξένησε τις μυστικές συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κουβανών αξιωματούχων που οδήγησαν στα ιστορικά διαγγέλματα της Τετάρτης από τους ηγέτες των δύο χωρών, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο.
Οι Καναδοί σήμερα αποτελούν το 40% όλων των επισκεπτών της Κούβας. Δεκάδες απευθείας πτήσεις αναχωρούν κάθε εβδομάδα από καναδικές πόλεις με προορισμό την Αβάνα. Η ταξιδιωτική πράκτορας Μαρία Άντερσον σημείωσε ότι μια θετική παράμετρος της προσέγγισης θα είναι η βελτίωση της ποιότητας του φαγητού που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές παραπόνων για τους Καναδούς. Άλλοι πάλι ωστόσο δεν θα ενθουσιαστούν και πολύ αν θα αναγκαστούν να μοιραστούν την αμμουδιά με τους νότιους γείτονές τους. "Όποιος πάει εκεί (στην Κούβα) συναντά την κουβανική κουλτούρα. Όποιος πάει στο Μεξικό βρίσκει ότι θα έβρισκε και στις ΗΠΑ", σχολίασε χαρακτηριστικά.