Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Η Θέμις είχε πάλι κέφια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Η Θέμις είχε πάλι κέφια

Το είδαμε κι αυτό. Ένοχη η οργάνωση, αθώοι οι κατηγορούμενοι. «Έχει αποδειχθεί χωρίς καμία αμφιβολία ότι μια πολυμελής ομάδα ατόμων με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, στην οποία είχαν πρωτεύοντα ρόλο οι βουλευτές Π. Ηλιόπουλος και Γ. Γερμενής, ενεργώντας συντεταγμένα, προέβη σε βιαιοπραγίες στο πανηγύρι της Ραφήνας αναποδογυρίζοντας πάγκους μικροπωλητών και προκαλώντας φθορές. Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε με βεβαιότητα η συμμετοχή των κατηγορουμένων κατά την τέλεση βιαιοπραγιών, επομένως προτείνω να αθωωθούν λόγω αμφιβολιών».

Όπως διαβάζουμε σε αναλυτικό ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών", με το παραπάνω σκεπτικό του εισαγγελέα, με το οποίο συντάχθηκε και η πρόεδρος του Θ' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών οι χρυσαυγίτες βουλευτές Ηλιόπουλος και Γερμενής για την κατηγορία της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας στο πανηγύρι της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ τα άλλα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν (αντιποίηση αρχής και εκτέλεση βιαιοπραγιών) παύθηκαν υφ’ όρον.

Με άλλα λόγια, η οργάνωση είναι ένοχη αλλά οι κατηγορούμενοι αθώοι λόγω αμφιβολιών, παρότι η επίθεση και είχε καταγραφεί σε βίντεο και την είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Γερμενής, αλλά βλέπετε οι κατηγορίες δεν στηρίχτηκαν όσο έπρεπε από τους μάρτυρες αστυνομικούς που ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκαν να μην είδαν, να μην άκουσαν σχεδόν τίποτα για τη χρυσαυγίτικη επίθεση κατά μεταναστών. Το “τάγμα εφόδου” έσπαγε ανεξέλεγκτα και ισοπέδωνε πάγκους, αλλά οι παρόντες στην επίθεση αστυνομικοί δεν είδαν τελικά και πολλά ώστε να πεισθούν οι δικαστές για την ταυτότητα των δραστών.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, καταλήξαμε στο δικαστικό παράδοξο να κρίνεται ένοχη η Χ.Α. για το πογκρόμ στο πανηγύρι της Ραφήνας και να αθωώνονται οι κατηγορούμενοι βουλευτές που ηγούνταν του τάγματος εφόδου. Μια δικαστική απόφαση που σε συνδυασμό με τη στάση των μαρτύρων - αστυνομικών, παρά τις δυσάρεστες εντυπώσεις που προκάλεσε, πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας.

Την ίδια ώρα, σε κάποια άλλη δικαστική αίθουσα της Αθήνας, το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο, έκανε δεκτά τα αιτήματα της υπεράσπισης για διακοπή της δίκης για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης “Συνεργείο”, στις 10.7.2013, στην οποία δύο άλλοι βουλευτές της Χ.Α., ο Νίκος Μίχος και ο Γιάννης Λαγός, είναι κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία ως επικεφαλής της εγκληματικής ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL