Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C23.5°C
5 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C27.0°C
4 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C23.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.2°C22.9°C
3 BF 49%
Παρουσιάστηκε το κοστολογημένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ / Ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ για να θωρακιστεί η κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσιάστηκε το κοστολογημένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ / Ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ για να θωρακιστεί η κοινωνία

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση και μακροπρόθεσμη «θωράκιση» του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας παρουσίασαν κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου προς τους υγειονομικούς συντάκτες οι αρμόδιοι τομεάρχες Ανδρέας Ξανθός και Ανδρέας Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για το διαφορετικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, που επιμένει στην καθολικότητα, τη μείωση των ανισοτήτων και την αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία μιας μεγάλης και μόνιμου χαρακτήρα επένδυσης στο ΕΣΥ, έτσι ώστε να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον κόσμο και να θωρακίζει την κοινωνία καλύπτοντας με δωρεάν, καθολικό και ισότιμο τρόπο τις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες.

Να γίνει η πανδημία ευκαιρία

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, η πανδημία και οι νέες ανάγκες που ήρθαν στο προσκήνιο (π.χ. επάρκεια κλινών ΜΕΘ, οργανωμένα ΤΕΠ, ενισχυμένες δημόσιες δομές ΠΦΥ, θεσμός οικογενειακού γιατρού, κινητές μονάδες Υγείας, κατ’ οίκον φροντίδα χρόνιων ασθενών, μετανοσοκομειακή φροντίδα - αποκατάσταση, κοινοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, γηριατρική φροντίδα, μόνιμοι μηχανισμοί επιδημιολογικής επιτήρησης των νέων λοιμωδών νοσημάτων, περιβαλλοντική Υγεία, Ιατρική της Εργασίας κ.λπ.) αποτελούν την ευκαιρία για γενναία επένδυση σε ένα νέο δημόσιο σύστημα Υγείας και στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας της χώρας.

Υπάρχουν συνθήκες για σύγκλιση

Σήμερα, υπογράμμισε ο τέως υπουργός, υπάρχουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις και οι δυνατότητες σύγκλισης με την Ευρώπη στις δημόσιες δαπάνες Υγείας (7% του ΑΕΠ), στην ΠΦΥ και στον οικογενειακό γιατρό, στον αριθμό νοσηλευτών / 100.000 κατοίκους, στις κλίνες ΜΕΘ / 100.000 κατοίκους κ.λπ.) καθώς, όπως είπε, η επένδυση στο ΕΣΥ και στη δημόσια Υγεία είναι αδιαμφισβήτητη πλέον όσον αφορά την κοινωνική ανταποδοτικότητά της γιατί ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την ισότητα στη φροντίδα Υγείας, που είναι κρίσιμος όρος δίκαιης ανάπτυξης και ευημερίας.

Κόστος 1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον Αν. Ξανθό, οι παρεμβάσεις του προγράμματος έχουν δημοσιονομικό κόστος για το 2020 περίπου 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) και αποτελούν το πρώτο βήμα σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ε.Ε. στις δημόσιες δαπάνες Υγείας, που είναι στο 7% του ΑΕΠ, με στόχο τη συνεχή αύξηση της δυναμικότητας του ΕΣΥ και της δυνατότητάς του, σε συνέργεια με τον ΕΟΠΥΥ, να καλύπτει επιπλέον ανάγκες Υγείας των πολιτών (οδοντιατρική φροντίδα, αποθεραπεία - αποκατάσταση, γηριατρική φροντίδα, φροντίδα ατόμων με άνοια, ειδική αγωγή, Ψυχική Υγεία, εργαστηριακές εξετάσεις), οδηγώντας παράλληλα σε μείωση της πολύ υψηλής ιδιωτικής δαπάνης Υγείας στην Ελλάδα (39% του συνόλου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL