Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μαξίμου Α.Ε.: Εκτελούνται παραγγελίες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαξίμου Α.Ε.: Εκτελούνται παραγγελίες...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Από τα πρώτα κιόλας δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, προκύπτει μεγαλοπρεπώς η εξάρτησή της από τους διαπλεκόμενους χορηγούς της. Παράλληλα η δογματική προσήλωση των περισσότερων υπουργών στις νεοφιλελεύθερες συνταγές ολοκληρώνουν μια εικόνα που τρομάζει. Και τρομάζει διότι οι συνταγές αυτές δεν λειτουργούν στον σύγχρονο κόσμο σε συνθήκες δημοκρατίας ούτε παράγουν πλέον αποτέλεσμα για το κοινωνικό σύνολο.

ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ γενέθλια της ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) μίλησε η Άνγκελα Μέρκελ. Είπε λοιπόν η καγκελάριος: «Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους κι όχι το αντίθετο»! Μάλιστα. Η αποδοκιμασία των Γερμανών πολιτών προς τα δύο κόμματα της εξουσίας τρόμαξε τις αδιάφορες ελίτ.

ΚΑΙ ΑΝ η Μέρκελ ανακάλυψε ότι η οικονομία πρέπει να είναι ο υπηρέτης κι όχι ο αφέντης, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε κι ένα βήμα παραπάνω: Κατήγγειλε τον «καπιταλισμό που τρελάθηκε» και ανέφερε το ΔΝΤ, το οποίο ευνοεί την οικονομική προσαρμογή εις βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων. Πρέπει να επιστρέψουμε, είπε, σε «μια κοινωνική οικονομία της αγοράς, όπου ο καθένας έχει το μερτικό του», αντί μιας «υπεξαίρεσης του πλούτου για ορισμένους». Και τι πάει να κάνει η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Αυτό ακριβώς που αποδοκιμάζει ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

ΠΟΙΟ μερτικό διεκδικεί για παράδειγμα ο παμφάγος όμιλος του κυρίου Σ. Λάτση που δεν επιθυμούσε τη βουλευτή Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Πολιτισμού, για να κάνει όπως θέλει τη δουλειά του στην επένδυση του Ελληνικού, έχοντας και «δικό του» υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιο για το συγκεκριμένο έργο; Γιατί ο πρώτος επιχειρηματίας που είδε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας του κ. Λάτση; Να γιατί δεν ήθελε ο κ. Λάτσης την κ. Κεφαλογιάννη. Διότι δεν είναι του χεριού του και, παράλληλα, είναι της επιρροής ανταγωνιστή, του ομίλου Βαρδινογιάννη συγκεκριμένα!

ΠΟΙΑ ήταν η πρώτη ενέργεια του ΣΕΒ που έχει καταδικό του άνθρωπο στην κυβέρνηση; Ο κ. Άκης Σκέρτσος (μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΣΕΒ), με χαρτοφυλάκιο υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, ανέλαβε τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Και σαν έτοιμος από καιρό ο ΣΕΒ προσέφυγε στο ΣτΕ για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού με αίτημα να καταργηθεί η εγκύκλιος της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου με την οποία καθόρισε τις αμοιβές και με την οποία ο κατώτατος έφτασε τα 650 μεικτά!

ΚΑΙ ΠΩΣ εννοεί ο νέος πρωθυπουργός μια σύγχρονη δημοκρατία; Οι πρώτες κινήσεις του ήταν να αναλάβει απευθείας την ευθύνη για την κρατική τηλεόραση, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και την ΕΥΠ! Σε ποια χώρα της «κανονικής» Ευρώπης θα τολμούσε πρωθυπουργός να κάνει κάτι τέτοιο;

ΤΟ ΠΡΩΤΟ δείγμα γραφής έσκασε μόλις την Τετάρτη, όταν λογοκρίθηκε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνομιλία του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέι. Και ενώ στην ανακοίνωση της βρετανικής πλευράς αναφέρεται ότι «αναφορικά με ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα η πρωθυπουργός είπε (στον κ. Μητσοτάκη) πως πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και καλωσόρισε τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη να τηρήσει την εφαρμογή της», το συγκεκριμένο απόσπασμα κόπηκε και από το ΑΠΕ με παρέμβαση του Μαξίμου, χωρίς να έχουν γίνει ακόμα αλλαγές στη διοίκηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων!

ΣΕ ΠΟΙΑ χώρα ο αρμόδιος για την δημόσια τάξη και ασφάλεια υπουργός θα καταργούσε τις πρώτες 24 ώρες της θητείας του όλη την ηγεσία της αστυνομίας; Σε ποια κανονική χώρα της Ευρώπης ο τομέας της μετανάστευσης από υπουργείο θα υπαγόταν ως υπηρεσία στην αστυνομία, όταν η Ε.Ε. έχει ειδική θέση επιτρόπου και μάλιστα αυτός είναι ο κ. Αβραμόπουλος;

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, αυτοί οι δογματικοί νεοφιλελεύθεροι που ανέλαβαν την εξουσία δεν έρχονται για να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και να την οδηγήσουν στην ευημερία. Δεν έχουν όραμα για το άλμα στη νέα εποχή. Τη μια λένε ότι θα μειώσουν τους φόρους και θα προκύψει ανάπτυξη και αμέσως μετά λένε ότι, αν δεν προκύψει ανάπτυξη, δεν θα μειώσουν τους φόρους!

ΟΥΤΕ οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πλέον πόσο εξαρτημένοι είναι από τους χορηγούς τους και πόσο μερίδιο της πολιτικής εξουσίας τούς έχουν παραχωρήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL