Live τώρα    
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος οι ρυθμίσεις οφειλών του ΕΟΠYΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος οι ρυθμίσεις οφειλών του ΕΟΠYΥ

Σήμερα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει συμψηφισμό απαιτήσεων και ρύθμιση χρεών μεταξύ του ΕΟΠYΥ, των φαρμακευτικών εταιρειών και των νοσοκομείων για το έτος 2011. Η επιλογή της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκάλεσε γκρίνια από τη συμπολίτευση, αφού επισημάνθηκε ότι δεν υπήρχε αντικειμενικός λόγος για τόσο μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιτέθηκε στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι η βιασύνη συνδέεται με τον εκ νέου ερχομό της τρόικας.

«Δεν ενδιαφέρεστε να δώσετε ρευστότητα στην αγορά, θέλετε να φανείτε μόνο καλοί κι υπάκουοι στους δανειστές» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Ειρ. Αγαθοπούλου, θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα των οφειλών του ΕΟΠYΥ, αλλά το μόνο που κάνει είναι να βουλώνει τρύπες. Η Ειρ. Αγαθοπούλου αναρωτήθηκε «μόνο όταν έρχεται η τρόικα θα νομοθετούμε;» κι επισήμανε ότι η εφαρμογή όλων των επίμαχων διατάξεων προβλέπεται να γίνεται με υπουργικές αποφάσεις. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παρατήρησε ότι ουσιαστικά το υπουργείο ζητά από τη Βουλή «λευκή επιταγή» κι ενέταξε αυτήν την προσπάθεια στη συνολική απαξίωση του Κοινοβουλίου που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας, Αν. Λυκουρέντζος, αμφισβήτησε ότι προχώρησε στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις λόγω πιέσεων από την τρόικα, αντιτείνοντας ότι στόχος παραμένει το ΕΟΠYΥ να γίνει βιώσιμο και να πληρώνει τους παρόχους υγείας με τα έσοδά του.

Ένα δεύτερο ζήτημα που ρυθμίζεται με το νομοσχέδιο είναι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να καθορίσει το καθεστώς των αποκλειστικών νοσοκόμων που δραστηριοποιούνται στα νοσοκομεία. Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής συνέδεσε τη διάταξη με το περιστατικό στο νοσοκομείο της Τρίπολης, όταν μέλη της ναζιστικής οργάνωσης κλήθηκαν από τη διοικητή του νοσοκομείου να ελέγξουν τα χαρτιά των αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων, και σχολίασε ότι «επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση σέρνεται πίσω από την ατζέντα μας». Ο Αν. Λυκουρέντζος αρνήθηκε ότι η πρωτοβουλία του συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή. Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ενέταξε τη ρύθμιση αυτή στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από το ουσιαστικό πάγωμα των προσλήψεων νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία.

Κ. Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0