Το μέλλον διαγράφεται... "ροδόχρουν" για την Εθνική Πινακοθήκη. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε χθες, κατά την παρουσίαση των σχεδίων για την επέκταση του κτηρίου της οδού Β. Κωνσταντίνου ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Α. Μπότσος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε τόσο ο Κ. Τζαβάρας και η Λ. Μενδώνη που παρευρέθηκαν όσο και η διευθύντριά της Μ. Λαμπράκη - Πλάκα.
Θεωρητικά, αν όλα κινηθούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, το (διατηρητέο) ιστορικό κτήριο των Φατούρου - Μυλωνά - Μουτσόπουλου, ηλικίας πλέον των 40 ετών, τον Δεκέμβριο του 2015 θα έχει υπερδιπλασιαστεί, έχοντας τότε στη διάθεσή του επιπλέον 11.000 τ.μ. εκθεσιακών, αποθηκευτικών κ.ά. χώρων, καθώς και μία πρόσοψη που φιλοδοξεί να το καταστήσει ένα διακριτό τοπόσημο στο κέντρο της Αθήνας, όπως τόνισε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού.
Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε από τους μελετητές του έργου, η νέα Πινακοθήκη προικίζεται με 6.000 τ.μ. υπόγειων χώρων, όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, και άλλα 5.000 υπέργειων, με την προσθήκη ενός επιπλέον ορόφου στο κτήριο επί της οδού Μιχαλακοπούλου, η πρόσοψη του οποίου θα καλυφθεί από ένα διαφανές πέτασμα όπου θα υπάρχει κλιμακοστάσιο, επιτρέποντας στην κυκλοφορία των επισκεπτών να γίνεται εξωτερικά. Σε αυτούς τους χώρους θα φιλοξενηθούν μόνιμες συλλογές, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αποθηκευτικοί χώροι, αμφιθέατρο, καθώς και ένα εστιατόριο με ξεχωριστή είσοδο.
Για να φτάσει έως εκεί όμως η Πινακοθήκη, η διαδρομή είναι μακρά και ξεκινά στις 4 Μαρτίου, τελευταία ημέρα λειτουργίας της στη σημερινή μορφή της. Στη συνέχεια, τα έργα και ο εξοπλισμός θα συσκευαστούν και θα μεταφερθούν σε σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους που παραχωρήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα και ένα μέρος στην Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου θα εκτίθενται τμηματικά τα σημαντικότερα έργα των μόνιμων συλλογών.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 45 εκ. ευρώ και θα καλυφθεί κατά τα 2/3 περίπου από το ΕΣΠΑ όπου έχει ενταχθεί, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβληθούν από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατά τη χθεσινή παρουσίαση η λέξη "συνέργειες" βρισκόταν στα χείλη όλων, με πρώτο τον αν. υπουργό Κ. Τζαβάρα (που τόνισε ότι "ο πολιτισμός είναι κυρίως υπόθεση της κοινωνίας, ως κράτος οφείλουμε να περιοριστούμε σε επιτελικό ρόλο και να μη νοθεύουμε την όμορφη άμιλλα"), το ίδιο και οι ευχαριστίες, όχι μονάχα στους χορηγούς αλλά και στα στελέχη της Πινακοθήκης ("κακά αμειβόμενους ήρωες, που δουλεύουν υπερωριακά για να πηγαίνουν τα πράγματα μπροστά" τους χαρακτήρισε η Μ. Λαμπράκη-Πλάκα).
Η Πινακοθήκη "δεν πρόκειται να μείνει ανενεργή και σε λήθαργο" υπογράμμισε η διευθύντριά της, σημειώνοντας ότι σκοπεύει "να ακτινοβολήσει σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν υποδομές", ενώ αν υπάρξει οικονομική υποστήριξη, θα πραγματοποιήσει και εκθέσεις στο εξωτερικό, όπου "η σύγχρονη ελληνική τέχνη είναι ανύπαρκτη. Είμαστε μόνο αρχαίοι, τελευταίως και βυζαντινοί", είπε, στρεφόμενη με νόημα προς τον παρόντα Κ. Τζαβάρα. Τέλος, ανακοίνωσε ότι το άλλο μεγάλο έργο της Πινακοθήκης, το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα, θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του στο τέλος Μαρτίου.