Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.0°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
4.2°C8.5°C
4 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.5°C13.0°C
5 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.9°C13.7°C
1 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
8.5°C8.5°C
1 BF 79%
Μείον 2 όροφοι στο ξενοδοχείο στην Ακρόπολη με γνωμοδότηση του ΚΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μείον 2 όροφοι στο ξενοδοχείο στην Ακρόπολη με γνωμοδότηση του ΚΑΣ

Στα 24 μέτρα ύψος και 3 μέτρα οι απολήξεις ως επιτρεπόμενο ύψος  του ξενοδοχείου που λειτουργεί περίπου ένα χρόνο στην οδό Φαλήρου 5 στην περιοχή Μακρυγιάννη κατέληξε ομόφωνα αργά χθες το βράδυ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επανεξετάζοντας την υπόθεση μετά και την αρ. 2102/2019 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε άκυρη την οικοδομική του άδεια.  

Στη γνωμοδότηση δεν αναφέρεται αριθμός ορόφων παρά μόνο το ενδεδειγμένο ύψος του κτηρίου που συνολικά πρέπει να  φτάνει τα 27 μέτρα, αντί των 37 μ. που είναι το σημερινό του ύψος. Ωστόσο με βάση τους αριθμούς, πρέπει να γκρεμιστούν δύο από τους δέκα ορόφους του ξενοδοχείου και μαζί οι κατασκευές της ταράτσας.

Τα μέλη του ΚΑΣ κατέληξαν στη γνωμοδότηση λαμβάνοντας υπόψη  υπόψη το ύψος διπλανού κτηρίου, ωστόσο αρχικά υπήρχαν διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Γιώργος Διδασκάλου υποστήριξε να γκρεμιστεί μόνο ένας όροφος του ξενοδοχείου, σύμφωνα με την εισηγήτρια του θέματος Έλενα Κουντούρη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), ενώ οι καθηγητές Μανώλης Κορρές και Γιώργος Πανέτσος υποστήριξαν τα 21 μέτρα ως επιτρεπόμενο ύψος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης απουσίαζε η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών , η οποία ελέγχεται πειθαρχικά για τους χειρισμούς της στην υπόθεση. Συγκεκριμένα δεν είχε παραπέμψει την υπόθεση προς έγκριση στο ΚΑΣ ώστε να ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση για να εκδοθεί η άδεια του κτιρίου.  

Παρ' ότι η ίδια είχε αποδώσει σε "πολιτική στοχοποίηση της" την ΕΔΕ που διενεργήθηκε στην ΕΦΑ Αθηνών για τους χειρισμούς της, το πόρισμα που εκδόθηκε της αποδίδει μεταξύ άλλων "ερμηνεία του αρχαιολογικού κατα το δοκούν" και " θεωρούσε ότι δεν συνέτρεχε λόγος να ζητά τη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το αν παραβλάπτεται η Ακρόπολη από τις 10ώροφες και 9ώροφες οικοδομές στην περιοχή Μακρυγιάννη, αφού εμπιστευόταν το δικό της υποκειμενικό κριτήριο περισσότερο από το υποκειμενικό κριτήριο των μελών του Συμβουλίου, στο οποίο ήταν και η ίδια μέλος".

Την υπόθεση είχε εξετάσει το ΚΑΣ σε δύο συνεδριάσεις του το 2019. Η συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου του 2019 είχε αναβληθεί για να γίνει αυτοψία, όπως επίσης αναβλήκε και η συνεδρίαση της 23ης Απριλίου του 2019 προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Πριν τη χθεσινή συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη του ΚΑΣ ο Σύλλογος  Ελλήνων Αρχαιολόγων ζήτησε την αναβολή της συζήτησης προκειμένου να "θεσμοθετηθεί άμεσα με ΠΔ ο έλεγχος υψών στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, µε δραστική μείωση του συντελεστή δόμησης και συνακολούθως µείωση υψών των κτηρίων, έως τα 21μ. συνολικά, σύμφωνα με την απόφαση 2331/2009 ΣτΕ"

Οι κάτοικοι της περιοχής  σε παράστασή τους μέσω υπομνήματος ζήτησαν να τηρηθεί η απόφαση του ΣτΕ και να αποκατασταθούν τα νόμιμα ύψη της περιοχής Μακρυγιάννη και στο συγκεκριμένο κτίριο, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 21 μέτρα όπως προβλέπει η νομολογία του ΣτΕ.

Πάντως αναμένεται νέα απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που θα ξεκαθαρίζει απόλυτα όλα τα ζητήματα σχετικά με τα ύψη των κτιρίων στην περιοχή του Μακρυγιάννη, η οποία σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ενδέχεται να καθιστά ανεπίκαιρη τη χθεσινή γνωμοδότηση.

Πολιτιστικό ΑΥΓΗΣ

Διαβάστε επίσης:

Αρχαιολόγοι ζητούν να αποσυρθεί από τη σημερινή συζήτηση το θέμα της πολυκατοικίας στην Ακρόπολη

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL