Live τώρα    
Λιβύη: Η ακτοφυλακή "σταμάτησε" 113 μετανάστες μέσα σ' ένα 48ωρο αποκλιμάκωσης των μαχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιβύη: Η ακτοφυλακή "σταμάτησε" 113 μετανάστες μέσα σ' ένα 48ωρο αποκλιμάκωσης των μαχών

Η ακτοφυλακή της Λιβύης σταμάτησε 113 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ιταλία το τελευταίο διήμερο, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χθες Τετάρτη, καθώς οι αναχωρήσεις πλεούμενων ξανάρχισαν εν μέσω μιας υποχώρησης της έντασης των μαχών στην Τρίπολη.

Από τις ακτές της δυτικής Λιβύης αναχωρούν πολλά πλεούμενα με μετανάστες, κυρίως Αφρικανούς που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τις συρράξεις και την ανέχεια, με προορισμό τις ακτές της Ιταλίας, με φροντίδα διακινητών.

Η δραστηριότητα των διακινητών μειώθηκε αισθητά όταν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσαν την 4η Απριλίου επίθεση με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης και έδρας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Ωστόσο οι μάχες αποκλιμακώθηκαν από την Τρίτη, αφού μια προσπάθεια του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) να προελάσει προς το κέντρο της πόλης δεν έφερε αποτέλεσμα.

Οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού και ρουκετών ακούγονταν λιγότερο στο κέντρο της Τρίπολης κι έμοιαζαν λιγότερο σφοδρές χθες Τετάρτη σε σύγκριση με προηγούμενες ημέρες. Ως προχθές Τρίτη, στις εχθροπραξίες σκοτώθηκαν 376 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η λιβυκή ακτοφυλακή αναχαίτισε δύο πλεούμενα την Τρίτη και ένα την Τετάρτη, και τους πήγε πίσω σε δύο πόλεις της δυτικής Λιβύης, μακριά από τα μέτωπα των μαχών όπου μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ακτοφυλακής, κάποιοι από τους μετανάστες είναι από αραβικά κράτη, κάποιοι από χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής, κάποιοι από το Μπανγκλαντές.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν παραστρατιωτικές οργανώσεις αλλά και μέλη της ακτοφυλακής ότι εμπλέκονται στην διακίνηση ανθρώπων.

Έχουν γίνει καταγγελίες για κακομεταχείριση των χιλιάδων μεταναστών που είναι έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με την υποστήριξη της ΕΕ για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε τον Δεκέμβριο στη δημοσιότητα αναφερόταν σε μια «φρικιαστική λιτανεία» παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: δολοφονίες, βασανισμούς, ομαδικούς βιασμούς, δουλεία...

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την ΕΕ ότι είναι συνένοχη σε αυτές τις παραβιάσεις. Η Ιταλία και η Γαλλία δώρισαν περιπολικά σκάφη στην ΚΕΕ, προκειμένου η ακτοφυλακή να αυξήσει τις περιπολίες της. Η ευρωπαϊκή υλική βοήθεια θεωρείται πως συνέβαλε να μειωθούν οι αναχωρήσεις μεταναστών από τις λιβυκές ακτές.

Τουλάχιστον 376 νεκροί στις μάχες στην Τρίπολη από τις αρχές Απριλίου (ΟΗΕ)

Τουλάχιστον 376 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.822 τραυματίστηκαν τον περασμένο μήνα στις εχθροπραξίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λιβύης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χθες Τετάρτη.  Η υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε εκ νέου έκκληση να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός στην Τρίπολη.

Την 4η Απριλίου, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), του οποίου ηγείται, να καταλάβει την Τρίπολη, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του πρωθυπουργού και πολιτικού αντιπάλου του Φάγεζ Σάρατζ. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από το εναλλακτικό κοινοβούλιο και την παράλληλη κυβέρνηση της Κυρηναϊκής. Τουλάχιστον 42.000 κάτοικοι της Τρίπολης έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφότου ξέσπασαν οι μάχες.

Η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ ήγειρε φόβους για σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές λιβυκού αργού, αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και για την επανεμφάνιση τζιχαντιστών που ίσως προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, ενώ μοιάζει να ενταφίασε τις ελπίδες του ΟΗΕ να συναφθεί πολιτική συμφωνία για να τερματιστεί η χαοτική κατάσταση που βασιλεύει στη Λιβύη από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

O Χάφταρ διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον ισλαμιστών στην ανατολική Λιβύη από το 2014 και οι δυνάμεις του επεκτάθηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας τους τελευταίους μήνες, πριν ο στρατάρχης διατάξει να προελάσουν στην Τρίπολη.

«Μπορεί να βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αυτού του πολέμου», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες. «Η απελευθέρωση της Λιβύης από τους τρομοκράτες θα σημάνει πως η περιοχή του αραβικού Μάγρεμπ θα απαλλαγεί από την τρομοκρατία», επέμεινε. Κατ' αυτόν, ο ΛΕΣ πολεμά εναντίον «προδοτών, των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά) και της Αλ Κάιντα» στην Τρίπολη.

Παρά τις δηλώσεις του Μισμάρι, παραστρατιωτικοί που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ σταμάτησαν την προέλαση του ΛΕΣ και απώθησαν τις δυνάμεις του, σε κάποια μέτωπα ακόμη και δεκάδες χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0