ΡΕΠΟΡΤΑΖ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το νέο καθεστώς στο ασφαλιστικό θα διαμορφωθεί μέσα από τη νέα μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και θα τεθεί σε ευρεία διαβούλευση τον Οκτώβριο. Όπως δηλώνει και στην "Αυγή" της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, "το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι δεκτικό παραμετρικών βελτιώσεων και χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση για να καταστεί βιώσιμο, ορθολογικό και κοινωνικά δίκαιο". Με αυτό το δεδομένο, η νέα παρέμβαση δεν θα εξαντλείται σε παραμετρικές αλλαγές, κάτι άλλωστε που δεν απέδωσε την προηγούμενη εξαετία, παρά τις δραματικές, διαδοχικές μειώσεις συντάξεων, αλλά θα επιχειρεί να διαμορφώσει, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και επικείμενη συμφωνία, ένα κοινωνικά δίκαιο σύστημα ασφάλισης, χωρίς εσωτερικές στρεβλώσεις και αδικίες.
Πριν ωστόσο από αυτό, οι δανειστές θέτουν σειρά προαπαιτούμενων στο ασφαλιστικό, που θα πρέπει να ψηφιστούν "πακέτο" με την κεντρική συμφωνία και να έχουν "ακαριαία εφαρμογή".
Τα δύο προαπαιτούμενα στις πρόωρες
Οι προϋποθέσεις που τίθενται και φαίνεται να καταλήγουν όσον αφορά τις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια έχουν να κάνουν: α) με τον βηματισμό αύξησης των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις, β) με την ημερομηνία πλήρους εφαρμογής της συνταξιοδότησης στα 67.
Αναλυτικά:
Το τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι οριστικό και πιθανότατα θα τεθεί αναδρομικά σε εφαρμογή από την 1.7.2015. Ωστόσο, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές φαίνεται να καταλήγουν σε ηπιότερο βηματισμό όσον αφορά τα πρόσθετα χρόνια εργασίας, ειδικά για τους εργαζόμενους 50-52 ετών, που χάνουν την πρόωρη συνταξιοδότηση για ελάχιστους μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του σχεδιασμού που φαίνεται να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, προστίθενται 3 έως 5 χρόνια στις ηλικίες 50-52 (από 4,5 έως 6,5 που θέλουν οι δανειστές) το τρέχον εξάμηνο του 2015, ενώ δεν αλλάζουν οι αντίστοιχες αυξήσεις ορίων ηλικίας έως τις 31.12.2021, ώστε από 1.1.2022 όλοι να βγαίνουν με όριο ηλικίας τα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.
Επιβαρύνονται 130.000 ασφαλισμένοι
Όπως σημειώσαμε, οι αλλαγές θα τρέξουν από 1η Ιουλίου, αν και δεν αποκλείεται για νομικούς λόγους να ισχύσουν από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου, δηλαδή να την γλιτώσουν όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στον Ιούλιο ή μέχρι ίσως και το τέλος Αυγούστου, όταν και θα ψηφιστεί η συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κλειδωμένη είναι η προστασία των ασφαλισμένων με θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 30 Ιουνίου φέτος. Πρόκειται για περίπου 130.000 εργαζόμενους που έχουν και το χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας.
Σύμφωνα, τέλος με ειδικούς περί την κοινωνική ασφάλιση, με επιπλέον χρόνια εργασίας θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον 150.000 εργαζόμενοι με κατοχυρωμένο δικαίωμα. Η προσαρμογή αναμένεται να είναι περισσότερο δύσκολη για ορισμένες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γονείς ανηλίκων και τρίτεκνοι στο Δημόσιο κ.ά. που μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από τα 50 μέχρι τα 55.