Live τώρα    
Το δρόμο της ξενητειάς παίρνουν οι Ιταλοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δρόμο της ξενητειάς παίρνουν οι Ιταλοί

Στη δεκαετία του '60 ξαναγυρίζει η Ιταλία, όταν στρατιές φτωχών εργατών από τον ιταλικό Νότο, μαζί με Έλληνες, Ισπανούς και Γιουγκοσλάβους, γέμιζαν τις γερμανικές φάμπρικες και έδιναν ζωή στο γερμανικό οικονομικό θαύμα. Μόνον που τα πράγματα είναι σήμερα κάπως διαφορετικά: οι νέοι μετανάστες της Ιταλίας είναι πτυχιούχοι και η χώρα που προτιμούν είναι η Βρετανία.

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ιταλών που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Istat, την ιταλική στατιστική υπηρεσία, το 2013 ο αριθμός των νέων μεταναστών έφτασε τους 82.000, ήταν αυξημένος δηλαδή κατά 20,7% σε σύγκριση με το 2012. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό δεκαετίας.

Η μεταναστευτική ροή από την Ιταλία κατευθύνεται κυρίως προς ευρωπαϊκές χώρες: τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Το 30% των Ιταλών που μεταναστεύουν διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο και επιλέγει ως πρώτο προορισμό του τη Βρετανία.

Το 2013 εξάλλου μειώθηκε κατά 12,3% η ροή μεταναστών από ξένες χώρες προς την Ιταλία, ενώ το ποσοστό των αλλοδαπών που αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 14,2%. Η πρώτη κοινότητα αλλοδαπών στην Ιταλία παραμένει εκείνη των Ρουμάνων μεταναστών, με 58.000 νέες αφίξεις τον περασμένο χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0