Σε αλλεπάλληλες διαρροές οι οποίες περιλαμβάνουν... διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό και πως δεν θιγούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (που ωστόσο έμειναν έξω από την τελευταία συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι) καταφεύγει η συγκυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας. Χθες ήταν η σειρά του ΠΑΣΟΚ, που με ανακοίνωσή του σημείωσε πως "δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων", διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "βεβαίως εφαρμόζεται η ήδη ψηφισμένη νομοθεσία".
Στις "διαβεβαιώσεις" αυτές απάντησε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, υποστηρίζοντας ότι "κανείς ασφαλισμένος πλέον δεν πιστεύει" και προσθέτοντας πως "το μόνο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να κερδίσει λίγο χρόνο για να ολοκληρωθεί πρώτα η παραγγελθείσα από την ίδια μελέτη του ΚΕΠΕ, ώστε με αυτό τον τρόπο να δώσει επιστημονικοφάνεια στο νέο αντιασφαλιστικό σχέδιό της". Όπως τόνισε, "η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει την προσυμφωνημένη με την τρόικα και προβλεπόμενη ρητά στα καταστροφικά Μνημόνια, που πιστά εφαρμόζει, οριστική εκθεμελίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Η νέα αντιασφαλιστική κυβερνητική επίθεση θα εκδηλωθεί με νέες μειώσεις κύριων συντάξεων, με περιορισμό έως κατάργηση δικαιωμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης σε εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά, στα ΑμεΑ και στους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης, ακόμα και με μείωσή της".
Επιπλέον, παραθέτοντας τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα του ΕΤΕΑΜ που ανέρχεται στα 413 εκατ. ευρώ (στοιχεία μέχρι τέλος Ιουλίου) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι "έρχονται νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις". Όπως τονίζει, "είχαμε προειδοποιήσει τη μνημονιακή κυβέρνηση ότι η πολιτική της οδηγεί συνειδητά σε κραχ τα Ασφαλιστικά Ταμεία και σε κίνδυνο το μέλλον των επικουρικών συντάξεων. Είχαμε χαρακτηρίσει την πολιτική της ως 'έγκλημα εκ προμελέτης' κατά του μόχθου εκατομμυρίων Ελλήνων συνταξιούχων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το ΕΤΕΑΜ έχει σήμερα έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ (μέχρι 31-7-2014), παρά την οριζόντια μείωση ύψους 5,2% που υπέστησαν όλες οι επικουρικές από 1-7-2014", τονίζει ο Αλ. Μητρόπουλος, καλώντας κυβέρνηση και τρόικα "να μην τολμήσουν άλλη περικοπή στις επικουρικές συντάξεις εντός του 2014, όπως έντονα ακούγεται τον τελευταίο καιρό και να μην παγώσει την έκδοση επικουρικών συντάξεων μέχρι του τέλους του 2014, όπως φημολογείται, προκειμένου να συγκρατήσει στα σημερινά επίπεδα το έλλειμμα του ΕΤΕΑΜ".