Η παρασκευή ολοκληρώνεται με μια απλή αλλά ζωντανή σάλτσα από βούτυρο, χυμό λεμονιού, φρέσκο μαϊντανό και κάπαρη. Αυτή η συνταγή είναι απόδειξη ότι, συχνά, η κομψότητα βρίσκεται στην απλότητα. Λέγεται, ότι αυτό το πιάτο έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την διάσημη μαγείρισσα Τζούλια Τσάιλντ (1912 – 2004), καθώς ήταν ένα από τα πρώτα που απόλαυσε όταν έφτασε στη Γαλλία και ενέπνευσε την αξιοσημείωτη γαστρονομική της καριέρα.
Υλικά:
- 6 φιλέτα ή ολόκληρες γλώσσες καθαρισμένες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
- ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. κάπαρη
- 1 λεμόνι, το χυμό
- 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Με χαρτί κουζίνας στεγνώνουμε πολύ καλά τα φιλέτα της γλώσσας και αλατοπιπερώνουμε τις δύο πλευρές. Περνάμε τα φιλέτα από το αλεύρι και τα τινάζουμε ελαφρά.
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το λάδι να κάψει. Τοποθετούμε τα φιλέτα μέσα, περίπου 2 φιλέτα τη φορά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά για περίπου 1-2 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδίσει το ψάρι.
- Στη συνέχεια βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει περιχύνουμε με ένα κουτάλι τα φιλέτα. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα ψάρια.
- Στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και προσθέτουμε την κάπαρη και το χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα για να ξύσουμε τυχόν κομμάτια από τον πάτο του τηγανιού. Ανακατεύουμε μέσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Ρίχνουμε με κουτάλι τη σάλτσα κάπαρης-λεμονιού πάνω από το ψάρια και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή απόλαυση!