Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.8°C13.7°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
11 °C
9.2°C12.2°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.0°C15.0°C
3 BF 33%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.3°C14.8°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
6 °C
5.9°C5.9°C
0 BF 93%
Κυριακάτικο τραπέζι / Νηστίσιμη γαλέτα με μανιτάρια και σπανάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριακάτικο τραπέζι / Νηστίσιμη γαλέτα με μανιτάρια και σπανάκι

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε ένα μείγμα από λευκό αλεύρι και ολικής άλεσης για να δημιουργήσουμε μια νόστιμη ζύμη για γαλέτα. Η γαλέτα, ουσιαστικά, είναι μια τάρτα γαλλικού τύπου η οποία δεν χρειάζεται να μπει σε φόρμα. Ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο, γεμίζουμε και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα. Νόστιμη, τραγανή και νηστίσιμη αυτή η συνταγή είναι εξαιρετική να τη σερβίρετε ως πρώτο πιάτο αλλά και ως κύριο γεύμα μαζί με τη σαλάτα της αρεσκείας σας.  

 

Υλικά για τη γαλέτα:

  • 120 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 80 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 90 ml νερό

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φετάκια
  • 300 γρ. σπανάκι baby
  • 2 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για την επάλειψη
  • Λίγο μοσχοκάρυδο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια, 1 ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι. Πλάθουμε τη ζύμη σε δίσκο, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 30 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε πρώτα το ξερό κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για μερικά λεπτά, προσθέτουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε  για 7-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα από το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε μία λαδόκολλα σε έναν κύκλο πάχους, περίπου 3 χιλιοστών και διαμέτρου, περίπου 40 εκ.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί, απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών πάνω στη ζύμη αφήνοντας ένα περιθώριο, περίπου 5 εκ. Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα για να περικλείσουμε μερικώς τη γέμιση.
  6. Αλείφουμε τις άκρες της ζύμης με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Σερβίρουμε τη γαλέτα με τη σαλάτα.

Καλή απόλαυση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL