Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
31.9°C38.0°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.3°C35.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
32.0°C38.7°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.8°C29.7°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
33.4°C33.4°C
4 BF 24%
Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης / Όταν η Κρήτη συναντάει το κοινωνικό τραγούδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης / Όταν η Κρήτη συναντάει το κοινωνικό τραγούδι

1350481image1.jpeg
Πάνος Δημητρόπουλος και Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

Ενας δίσκος που αναπνέει στο σήμερα, έχοντας, φυσικά, παντού άρωμα Κρήτης, την ώρα όμως που οι λέξεις και οι νότες δημιουργούν έναν φορτισμένο κοινωνικά δίσκο, αφού με οδηγό το συναίσθημα μιλάει για τον άνθρωπο σήμερα, για αυτό που ζει, για τις αέναες υπαρξιακές του αναζητήσεις. Μέσα σε έναν δίσκο γεμάτο από ίχνη της μουσικής μας παράδοσης γεννιέται μια συλλογή από τραγούδια που, αν τα ακούσεις ειδικά όλα μαζί, είναι σαν να λένε μια ολόκληρη ιστορία ή πολλές ιστορίες μαζί. Σίγουρα, πάντως, είναι ένας δίσκος που μας αφορά και μοιάζει να τον γεννάει η ίδια η πραγματικότητα. Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζει η ενορχηστρωτική ματιά του Γιάννη Δίσκου, που καταφέρνει να αναδείξει τη φορτισμένη αυτή δημιουργική στιγμή. Σπουδαίοι μουσικοί συναντούν τις νότες του Γιώργου Νικηφόρου Ζερβάκη που αγκαλιάζουν τρυφερά τις λέξεις του Πάνου Δημητρόπουλου και το αποτέλεσμα είναι τραγούδια που σίγουρα ο χρόνος θα τα κάνει να μας συντροφεύουν και στο τώρα αλλά και στο μέλλον.

Ζητήσαμε από τον Γιώργο Νικηφόρο Ζερβάκη να μας μιλήσει γι’ αυτό το μουσικό ταξίδι. Και αυτός μας έβαλε για λίγο στον κόσμο της «Ομερτά».

«Μια φιλία που ωριμάζει με ανιδιοτέλεια και σεβασμό μπορεί να καρποφορήσει σημαντικές στιγμές και μια κορυφαία. Η γνωριμία μου με τον Πάνο Δημητρόπουλο πριν μια δεκαετία μέσω του κοινού μας φίλου Λεωνίδα Μπαλάφα έμελλε να φτάσει σε αυτό το σημείο, δημιουργώντας τη δική μας “Ομερτά”. Όταν μου πρότεινε να φτιάξουμε νέα τραγούδια, το χάρηκα τόσο πολύ γιατί ήμουν σίγουρος πως θα ξεκινούσα ένα ταξίδι μέχρι την υλοποίηση του έργου αυτού που θα με συγκινούσε πολύ. Στα χέρια μου έλαβα 15 ποιήματα του Πάνου, τα οποία άρχισα να μελοποιώ, λες και μέσα μου ήταν σε αναμονή οι μελωδίες που θα τα έντυναν και απλώς καρτερούσαν τη στιγμή . Έφτιαξα τα 10 σαν να υπήρχαν πάντα και κράτησα τα υπόλοιπα σε μια γωνιά σαν “τιμωρημένα” που δεν μου έκαναν τη χάρη να τα αγκαλιάσω μουσικά με την πρώτη. Και αν εγώ με τον Πάνο τα δημιουργήσαμε, ο Γιάννης Δίσκος κέντησε υφαντό που ντύθηκαν παρέα με την υπέροχη παρέα του.

Ακούγοντας το “Ομερτά”, από την πρώτη στιγμή μέχρι το τέλος θα συναντήσεις μια μικρή και μια μεγάλη εικόνα μιας ειλικρινούς, δίκαιης και ευγενούς κοινωνίας που απλώνει το χέρι στον συνάνθρωπο, μαχόμενη την υποκριτική κοινωνία που διαστρεβλώνει, βολεύεται και υποκινεί και καταστρέφει καθετί δημιουργικό. Ονειρευόμαστε έναν κόσμο με πίστη και αγώνα προς το αύριο και τον διπλανό μας, με ευκαιρίες και ανοιχτούς δρόμους σε όσους “διεκδικούν τη δική τους ψυχή”, με αναγνώριση της αξίας της προσπάθειας κάθε νέου παιδιού που τολμάει να υψώσει ανάστημα. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφής εκφοβισμό και παραπλάνηση της κοινής γνώμης για θέματα ισότητας, δικαιωμάτων, αλληλεγγύης.

Και όλα αυτά μέσα από αυτό που αξιωθήκαμε να υπηρετήσουμε με πείσμα και κόντρα στον καιρό, μέσα από τα τραγούδια μας δηλαδή, μέσα από καθένα “Ρομαντικό” που σου λέει “Δείξε μου” τα “Σταυροδρόμια” γιατί “Δεν τους Πιστεύω” καθώς “Ησουνα μια Σπίθα” “Καλέ μου Φίλε” στα “Δέντρα της Καρδιάς μου” και ορκίστηκες τη δική μας “Ομερτά”.

Καλή σας ακρόαση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL