Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
33.6°C35.8°C
3 BF 31%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
34 °C
33.7°C34.3°C
1 BF 32%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
35.0°C37.6°C
2 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.2°C32.7°C
3 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
34.5°C34.9°C
3 BF 26%
Σπήλαιο Πετραλώνων / Στα γρανάζια καθυστερήσεων και δικαστηρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπήλαιο Πετραλώνων / Στα γρανάζια καθυστερήσεων και δικαστηρίων

134249018-a.jpg

Παραδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όχι μόνο τις καθυστερήσεις στις εργασίες για το σπήλαιο των Πετραλώνων, αλλά και τη δικαστική διαμάχη της με τον ανάδοχο, που είχε ως αποτέλεσμα το έργο να καθυστερήσει, και αντί να είναι έτοιμο το 2021, να υπόσχεται πως θα ανοίξει τον Φεβρουάριο του 2024.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κυριακή Μάλαμα παρουσίασε έγγραφο της υπουργού, η οποία το 2020 παραδέχεται ότι στο σπήλαιο των Πετραλώνων «ο χώρος έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, έχει αφαιρεθεί η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού και έχει αποσυναρμολογηθεί εν μέρει ο διάδρομος περιήγησης». «Είναι αλήθεια ή όχι ότι καθυστερείτε επί ενάμιση χρόνο το έργο λόγω δικαστικής διαμάχης με τον εργολάβο για μια υπεργολαβία; Είναι αλήθεια αυτό, ναι ή όχι; Γιατί λοιπόν δεν δημοσιοποιήσατε, το υπουργείο Πολιτισμού, το θέμα αυτό και προτιμήσατε να εμφανίζεστε καθησυχαστικοί;» ρώτησε η Κ. Μάλαμα και συνέχισε: «Γιατί ήσασταν καθησυχαστικοί τότε; Ποιος ήταν ο εργολάβος και τι πήγε τελικά στραβά; Διότι συνειδητοποιούμε ότι εδώ και χρόνια όλες οι εργολαβίες που αφορούν αυτούς τους χώρους από το υπουργείο Πολιτισμού πηγαίνουν στραβά. Έχουμε συνέχεια ζητήματα και προχωράμε παρακάτω, πάμε στον επόμενο».

Θα λειτουργήσει αρχές του 2024

Η Λ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι «το φυσικό αντικείμενο του έργου αποκατάστασης του σπηλαίου ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα» και υποσχέθηκε πως «το έργο του μουσείου ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2024». Για όλες τις καθυστερήσεις φταίνε η πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο ανάδοχος!

«Τον Φεβρουάριο του 2020 δεν ξέρατε ούτε εσείς ούτε εμείς ότι θα επέλθει μια πανδημία, η οποία πήγε πίσω πάρα πολλά έργα, ιδιαίτερα όταν αυτά πραγματοποιούνται σε συνθήκες όπως αυτές του σπηλαίου των Πετραλώνων» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός. Ωστόσο, το χρονολόγιο, όπως η ίδια το ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, προδίδει τις αιτίες των καθυστερήσεων επί Ν.Δ., αλλά δείχνει και πώς τελικά φτάσαμε σε απευθείας ανάθεση! Η υπουργός Πολιτισμού παραδέχθηκε ότι «το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πολύ πριν από το 2022 αν δεν υπήρχε η πανδημία», καθώς το σπήλαιο είχε κλείσει για το κοινό από τον Ιανουάριο του 2019. Σημειώνεται ότι η Λ. Μενδώνη διαφωνούσε με το κλείσιμο του χώρου για να γίνουν τα έργα, αλλά δεν εξήγησε γιατί επί πέντε χρόνια το αποδέχθηκε και δεν άνοιξε τον χώρο…

Η ουσία είναι ότι, σύμφωνα με την υπουργό, από τον Ιούλιο του 2018 το έργο είχε ενταχθεί, ενώ είχαν προϋπάρξει άλλες εντάξεις από το 2016. Μετά ανέλαβε η Ν.Δ. και η Λ. Μενδώνη διαπίστωσε «καθυστερήσεις και αβλεψίες» που οδήγησαν στην τροποποίηση της πράξης τον Ιούλιο του 2021, εννοείται «με ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού».

Η ομολογία για τον ανάδοχο

Και μετά ακολούθησε η ομολογία από τα χείλη της υπουργού: «Ο στόχος της Εφορίας ήταν να ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο της πράξης το 2023, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Παρ’ όλα αυτά, όπως συμβαίνει πολλές φορές στα δημόσια έργα, οι ανάδοχοι δεν είναι συνεπείς. Ο ανάδοχος κηρύσσεται έκπτωτος από την Εφορία. Αυτό δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς»! Το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης και της προσφυγής στη Δικαιοσύνη για να τεθεί ο ανάδοχος υπό καθεστώς δικαστικής προστασίας ήταν έως τον Φεβρουάριο του 2023 να μην γίνονται έργα στο σπήλαιο των Πετραλώνων. Και τελικά τον Μάιο του 2023 έγινε αυτό που ήθελε να κάνει η Ν.Δ.: απευθείας ανάθεση.

«Λόγω της καθυστέρησης των έργων στα Πετράλωνα έχουν κλείσει όλα τα εστιατόρια, όλα τα καφέ, όλες οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και η ζημιά είναι τεράστια στην τοπική κοινωνία, καθώς το σπήλαιο βρίσκεται έξω από το χωριό» επισήμανε η Κ. Μάλαμα, ζητώντας άμεση ολοκλήρωση του έργου, αλλά με διασύνδεση με την τοπική οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL