Την Τέχνη προτάσσει το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» απέναντι στον ζόφο του φασισμού και του ρατσισμού, και μέσα από το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Συνύπαρξη» που οργανώνει από την Πέμπτη 28 έως το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου επιδιώκει «να γίνει φανερό ότι μέσω του πολιτισμού και των κοινών εμπειριών οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν κοντά, να ζήσουν ειρηνικά και με αλληλεγγύη». Η περιοχή του Ταύρου, άλλωστε, υπήρξε προσφυγομάνα, και αυτή τη μνήμη επιχειρεί να φέρει επίσης στο προσκήνιο το φεστιβάλ αναδεικνύοντας τη φιλοξενία της πόλης σε εσωτερικούς μετανάστες αλλά και στα σύγχρονα προσφυγικά ρεύματα.
Προβολές ταινιών, εκθέσεις, συζητήσεις, χοροί και συναυλίες συνθέτουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν τοπικοί φορείς και σύλλογοι. «Θέλουμε να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους, να μοιραστούμε τις κοινές εμπειρίες όλων όσοι έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τον τόπο τους. Οι άνθρωποι από κοινού μπορούν και φτιάχνουν νέες κοινότητες όπου ζουν μαζί δημιουργώντας νέους χρόνους και εποχές» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα.
Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα «Μ. Κακογιάννης» και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στον Ταύρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ξεκινούν την Πέμπτη με την προβολή των ταινιών «Τσίχλα-Τσιγάρο» της Αντζέλικας Κατσά και «Όνειρα σε άλλη γλώσσα» της Λουκίας Ρικάκη. Την Παρασκευή το πρόγραμμα ανοίγει η εκδήλωση-συζήτηση «Για έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους» (7 μ.μ.), όπου συζητούν οι Άντλα Σασάτη από τη Διεύθυνση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Μarie Kanama από την Κονγκολέζικη Κοινότητα, Farzana Hakimi από την Αφγανική Κοινότητα, και Jean Didier, πρόεδρος του ΕΦΠ από το Κονγκό. Συνεχίζεται με τις προβολές των ταινιών «11.20 π.μ.» του Δημήτρη Νάκου (9 μ.μ.) και «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου (9.30 μ.μ.).
Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα ξεκινήσει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης με παραδοσιακούς χορούς που θα παρουσιάσουν ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φάρασα» Καππαδοκίας, ο Πνευματικός Σύνδεσμος Κρητών Μοσχάτου- Ταύρου, ενώ παραδοσιακούς χορούς από τη Γεωργία θα παρουσιάσει το Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Καύκασος». Στη συνέχεια, κρουστά από τη Δυτική Αφρική θα παρουσιάσει το Anasa Cultural Center και θα ακολουθήσει συναυλία του Jerome Kaluta με την Βig Band (9 μ.μ.).
Προφορική ιστορία μετανάστευσης
Στον χώρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» θα λάβει χώρα το «Our Stories», ένα project προφορικής ιστορίας μετανάστευσης προς την Ελλάδα τις δεκαετίες 1970 και 1980, όπου μέσα από προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό επιχειρείται να γίνει γνωστή η μακρόχρονη παρουσία μεταναστευτικών κοινοτήτων στη χώρα και ειδικότερα στην Αθήνα. Το «Our Stories» είναι ένα ανεξάρτητο εγχείρημα της Σεμπένε Ισέτε.
Στο φεστιβάλ θα φιλοξενείται το έκθεμα με τίτλο «(Σ)τα βήματα των ανθρώπων», το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου 100memories του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το έκθεμα διαθέτει ενσωματωμένο QR code και οι επισκέπτες μέσω αυτού είναι δυνατό να μεταφορτώσουν δωρεάν στα κινητά τους τηλέφωνα μια εφαρμογή με διαδρομές που σχετίζονται με την ιστορία των μετακινήσεων πληθυσμών στη διάρκεια του 20ού αιώνα στη Νίκαια του Πειραιά, στη Νέα Χώρα Χανίων, στη Νέα Ιωνία του Βόλου και στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.