«Πολυσυλλεκτικότητα» στο ρεπερτόριο, όπου μεγάλα κλασικά έργα θα συγκατοικήσουν στις σκηνές του με άπαιχτα θεατρικά κείμενα, πειραματικές συγγραφικές φόρμες και σκηνοθέτες όλων των γενιών και όλων των αισθητικών αντιλήψεων συνθέτουν τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου για τον χειμώνα που έρχεται. Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η πρώτη κρατική μας σκηνή επιχειρεί ανοίγματα τόσο στο εσωτερικό, στο Θέατρο Κιβωτός και στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», αλλά και στο εξωτερικό, όπου θα ταξιδέψει με το «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι σε Βελιγράδι, Δρέσδη, Άμστερνταμ και στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, ενώ για δεύτερη χρονιά θα φιλοξενήσει, την άνοιξη, το «Showcase», προσκαλώντας να παρακολουθήσουν τις φετινές παραγωγές επιμελητές και διευθυντές οργανισμών του εξωτερικού και ξένοι δημοσιογράφοι. Την ίδια ώρα, στα πρώτα Residencies Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό, με αμφίδρομη φιλοξενία ξένων καλλιτεχνών στη χώρα μας.
Δίπλα σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες
«Το άνοιγμα του Εθνικού στο εξωτερικό, που είναι μία από τις βασικές στοχεύσεις μου για το μέλλον του οργανισμού, έχει αρχίσει να υλοποιείται, και υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα σχέδια και συζητήσεις με ξένους οργανισμούς που θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσουν καρπούς μέσα στον επόμενο χρόνο» σημειώνει ο Γιάννης Μόσχος. Ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό του υπογραμμίζει: «Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε από πολλά δυσάρεστα γεγονότα: φυσικές καταστροφές, αθώα θύματα, σοκαριστικά περιστατικά βίας και ρατσισμού, υπέρμετρη αύξηση της ρητορικής μίσους στα social media, επανεμφάνιση με ορμή της Ακροδεξιάς. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε αναβρασμό, μια κοινωνία που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα της χώρας και που ακόμα την τρομάζει η διαφορετικότητα. Μέσα σε αυτό το τοπίο το Εθνικό Θέατρο δεν μπορεί παρά να σταθεί δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που είναι περιθωριοποιημένη, κάθε φυλής, φύλου, θρησκείας, σωματικής διαφορετικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού».
Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννης Χουβαρδάς, Θωμάς Μοσχόπουλος, Γεωργία Μαυραγάνη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Κουτλής, Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετούν κλασικούς και σύγχρονες δημιουργίες ενώνοντας δυνάμεις με έμπειρους αλλά και ταλαντούχους νεότερους ερμηνευτές.
Την αυλαία της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού ανεβάζει «Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη» του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, ενώ ακολουθούν ο «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (9/12) και το «Ονειρόδραμα» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη (20/3). Στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» στο Κτήριο Τσίλλερ επαναλαμβάνεται το «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι σε σκηνοθεσία δική του (20/9) και ακολουθούν το «Όλοι εμείς πουλιά» του Ουαζντί Μουαουάντ σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (20/12) και το «Generation Lost» του Γρηγόρη Λιακόπουλου σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου (13/3).
Στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Θέατρο Rex πρώτο τη σκυτάλη παίρνει το μιούζικαλ «Ευαγγελισμός» σε μουσική Άγγελου Τριανταφύλλου που συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο και λιμπρέτο Γιάννη Αστερή, με guest τη Νατάσσα Μποφίλιου και τη Μάρθα Φριντζήλα εναλλάξ (8/11). Ακολουθεί «Η προξενήτρα» του Θόρντον Ουάιλντερ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (9/2).
«Επιδιώκουμε να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα»
Η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών στη Σκηνή «Κατίνα Παξινού» του Θεάτρου Rex, συνεχίζοντας δυναμικά τη λειτουργία της και με γυναίκες επικεφαλής για πρώτη φορά στην ιστορία της, φιλοδοξεί «να αποτελεί τόπο συναντήσεων, συζητήσεων και ανατρεπτικών ιδεών, δίνοντας χώρο σε δημιουργούς που προσεγγίζουν τις παραστατικές τέχνες με έναν φρέσκο και μοναδικό τρόπο», όπως σημειώνει η Κατερίνα Γιαννοπούλου, που έχει την ευθύνη του φετινού προγραμματισμού. Για τον επόμενο χειμώνα και άνοιξη «επιδιώκουμε να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και να δώσουμε ορατότητα και βήμα σε ανθρώπους και ιστορίες που συχνά απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο». Έτσι, φιλοξενεί τα έργα «Yew, we can’t» που γράφει και σκηνοθετεί η Μαριλένα Κατρανίδου (7/11), «Χορός» της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη (1/12), «Μπατόν σαλέ» που σκηνοθετεί η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη σε συνεργασία με τη Μαρία Φιλίνη (7/1), «The life and death of Jessica Brown» σε σύλληψη-σκηνοθεσία Τζέο Πακίτσας και Σοφίας Πριόβολου και κείμενο Γεράσιμου Μπέκα (25/1), «Καταποντισμός» του Βασίλη Βηλαρά (21/3) και «Η Γραμμή του Ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παύλου.
Στον Κρις Κούπερ, θεμελιωτή του θεάτρου στην εκπαίδευση στην Αγγλία, ανοίγει την Παιδική και την Εφηβική Σκηνή του φέτος το Μικρό Εθνικό, στη Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» στο Θέατρο Rex. Έτσι, η Εφηβική Σκηνή του θα φιλοξενήσει το έργο του «Στα όρια» σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου, ενώ η Παιδική Σκηνή του θα φιλοξενήσει τη διασκευή του στον «Πινόκιο» του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. «Στόχος όλων των πρωτοβουλιών του Μικρού Εθνικού είναι να αποτελέσει για τους νεαρούς θεατές έναν εναλλακτικό βιωματικό τρόπο να γνωρίσουν τον εαυτό τους ως πολιτικά, ιστορικά, κοινωνικά όντα και να τους βοηθήσει να αποκρυσταλλώσουν αξίες, να θωρακιστούν ψυχικά και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και τελικά τη φωνή τους» σημειώνει η υπεύθυνη του μικρού Εθνικού Σοφία Βγενοπούλου.
Οσο για τις δύο αθηναϊκές σκηνές στις οποίες επεκτείνεται φέτος το Εθνικό Θέατρο, θα φιλοξενήσουν επαναλήψεις περσινών επιτυχημένων παραστάσεων. Έτσι, στο Θέατρο Κιβωτός θα παρουσιαστεί «Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή (20/9), ενώ στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» θα παρουσιαστούν «Τα φώτα της πόλης»» του Τσάρλι Τσάπλιν σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου, στίχους Σταύρου Σταύρου και σκηνοθεσία Αμαλίας Μπένετ.