Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Η 25η Μαρτίου στα τραγούδια / Μελωδίες για επαναστατημένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η 25η Μαρτίου στα τραγούδια / Μελωδίες για επαναστατημένους

133135631b.jpeg

Το πιο εμβληματικό τραγούδι που αντλεί από την ηρωική παράδοση είναι το «Να ’τανε το ’21», σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή και στίχους Σώτιας Τσώτου. Το τραγούδι ερμήνευσαν το 1969, με ελάχιστη χρονική διαφορά, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Η επιτυχία του ήταν σαρωτική, καθώς πέρασε τόσο στα αυτιά των αντιφρονούντων της εποχής, που ήλπιζαν σε ξεσηκωμό, όσο και σε εκείνα των νοικοκυραίων, που έβρισκαν την απαραίτητη περηφάνια. Το τραγούδι ερμήνευσαν αργότερα τραγουδιστές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Γιώργος Ζωγράφος, αλλά κανείς δεν πλησίασε τις πρώτες εκτελέσεις.

Ένας από τους πιο αξιοπρεπείς και καλόγουστους δίσκους της ίδιας περιόδου ήταν το «Αγωνιστές της λευτεριάς» (1971) του συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη. Στον δίσκο, που είχε σαν κόνσεπτ την επανάσταση, τραγουδούσαν η Μαρία Δουράκη και ο Λάκης Παππάς, ο οποίος ξεχωρίζει στο έντεχνο folk τραγούδι με τίτλο «Καραϊσκάκης». Μελαγχολικό, χωρίς να κόπτεται να ικανοποιήσει τα λαϊκά ένστικτα και μακριά από τα μινόρε που είχαν εγκαθιδρυθεί στη συνείδηση του κόσμου, το κομμάτι παραμένει δυνατό. Μεγαλύτερη διαχρονικότητα όμως είχε η «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη» του Διονύση Σαββόπουλου, όταν ακόμη περιδιάβαινε στο «Περιβόλι του τρελού» (1969) και συνδιαλέγονταν υπαρξιακά με τον στρατηγό της Ρούμελης.

Φυσικά, τα νεότερα μουσικά είδη δύσκολα θα αντλούσαν από το 1821, όμως μια ενδιαφέρουσα βουτιά στην παράδοση της λαϊκής τέχνης έκανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με την «Κλέφτικη ζωή» από τον δίσκο «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά...» (1992). Μια ανάλογη απόπειρα έκανε και ο Μανώλης Ρασούλης με το κομμάτι «Του Αθανάσιου Διάκου» από τον δίσκο «Ναι στο ναι και ναι στο όχι» του 1984, όπου μιλούσε για τα θρυλικά επιτεύγματα και το μαρτυρικό τέλος του οπλαρχηγού. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί και το σχετικά άγνωστο «Περήφανοι όλοι» που ηχογράφησαν οι Olympians. Κι όμως, αυτό το παράδοξο άσμα του χαρωπού pop συγκροτήματος αναφέρει πολεμιστές με γενναία καρδιά που μιλούσαν καθισμένοι γύρω απ’ τη φωτιά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL