Στο προηγούμενο σημείωμά μας αναφερθήκαμε στα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών βιβλίων με συγκεκριμένα επιχειρησιακά μοντέλα για τη χρήση τους. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για τη διαχείριση της μνήμης και της γνώσης που παράγει η ανθρωπότητα καθημερινά και που οι βιβλιοθήκες θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να έχουν ρόλο στη διατήρησή του είναι οι ιστοσελίδες του Διαδικτύου.
Φορείς καταγραφείς της ανθρώπινης γνώσης και δημιουργίας, οι ιστοσελίδες του παγκόσμιου ιστού μεταβάλλονται καθημερινά, εξαφανίζονται, εμπλουτίζονται, ανανεώνονται, καθιστώντας έτσι το πρόβλημα στην πρόσβαση στη γνώση ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες.
Η Εθνική μας Βιβλιοθήκη, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα αυτό στο πλαίσιο των δράσεων για την παρακολούθηση και αρχειοθέτηση του ιστού (Web Archiving), ανακοινώνει τη λειτουργία της Πύλης του Αρχείου Ελληνικού Ιστού (Greek Web Archive Portal).
“Η Πύλη του Αρχείου Ελληνικού Ιστού είναι μία υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πλοηγηθούν στο ιστορικό περιεχόμενο του Ελληνικού Ιστού, δηλαδή σε όλους τους ιστότοπους του τομέα .gr από το 1996 έως σήμερα. Η υπηρεσία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Internet Archive, τον διεθνή οργανισμό που συλλέγει και διατηρεί το περιεχόμενο του παγκόσμιου ιστού. Μέσω της Πύλης παρέχεται η δυνατότητα αναζήτησης στη συλλογή είτε με λέξεις κλειδιά είτε με URL. Η αναζήτηση περιλαμβάνει ιστοσελίδες, καθώς και άλλους τύπους αρχείων: εικόνες, αρχεία ήχου, βίντεο, PDF».
Σημαντικότατη δράση για τη διάσωση και πρόσβαση του περιεχομένου ελληνικού ενδιαφέροντος του παγκόσμιου ιστού. Και είναι αυτή η δράση εντός της αποστολής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς καταφέρνει έτσι να διατηρήσει την ελληνική παραγωγή και να τη διαθέσει για έρευνα και μελέτη.
Οι τεχνολογικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί, ή που συντελούνται ακόμα, έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο καταγράφουμε τις σκέψεις μας, αναζητάμε τις πληροφορίες μας, μελετάμε, διαβάζουμε ή διασκεδάζουμε. Γεγονός είναι όμως πως δεν αλλάζει η ανάγκη του ανθρώπου να καταγράφει τις πληροφορίες, τις σκέψεις και τα επιτεύγματά του και να προσπαθεί να τα δημοσιοποιήσει προς όλους. Η παγκοσμιοποίηση των μέσων καταγραφής και η ψηφιακή τους υπόσταση κάνει πλέον πιο εφικτή από ποτέ μέχρι σήμερα την πρόσβαση από ένα τεράστιο, δυνητικά, κοινό.
Οι βιβλιοθήκες έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις τεχνολογικές αλλαγές και να συνεχίζουν απρόσκοπτα να επιτελούν το έργο τους. Η ενίσχυσή τους στις μέρες μας είναι μία πράξη πολιτική, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να απολαμβάνουν ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και βασικό δείκτη δημοκρατίας και ευημερίας: την απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση. Και αυτό μπορούν, εντέλει, να το εγγυηθούν μόνο οι δημόσιοι θεσμοί που ονομάζονται βιβλιοθήκες.
Καλλίμαχος
[email protected]