Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τάσος Ράτζος στην «Α» / Στην παράσταση δεν συμβαίνει τίποτα που δεν ξέρουν οι έφηβοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τάσος Ράτζος στην «Α» / Στην παράσταση δεν συμβαίνει τίποτα που δεν ξέρουν οι έφηβοι

ΤΑΣΟΣ ΡΑΤΖΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ

Ο Μικρός Βορράς, έχοντας 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο θέατρο για παιδιά και νέους/ες, αποφασίζει να “αγγίξει” με τρυφερότητα και ευαισθησία το θέμα της έμφυλης βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον, συστήνοντας για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη συμμετοχική διαδικασία του Θεάτρου - Forum από το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 17:00 και για 4 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αμαλία. Λίγο πριν την πρεμιέρα αυτής της τόσο ιδιαίτερης παράστασης, ο Τάσος Ράτζος που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση, μας μίλησε για αυτό το εγχείρημα φωτίζοντας περιεχόμενα και τεχνικές με το δικό του μοναδικό τρόπο. 

12 χρόνια «Μικρός Βορράς». Θα θέλατε να μας κάνετε έναν απολογισμό αυτών των χρόνων; 

Θα ήταν υπέροχο,και για μένα,να μπορούσα να κάνω έτσι ένα γρήγορο απολογισμό. Σκέφτομαι πρώτα πρώτα τα χιλιάδες παιδιά που έχουν δει τις παραστάσεις μας, σκέφτομαι τα χιλιάδες διαφορετικά χωριά στα οποία έχει φτάσει ο Μικρός Βορράς για να παρουσιάσει τις παραστάσεις του. Τα χαμόγελα, την αγάπη, τις ζωγραφιές τους.Δώδεκα έργα για τους μικρούς μας φίλους, πέντε έργα για εφήβους και τέσσερα έργα για ενήλικες. Κάποιες από τις παραστάσεις μας παίχτηκαν 600 με 700 φορές και κάποιες άλλες κάνουν μόνο από 8 έως 20 παραστάσεις. Αν υπάρχει κάτι που πετύχαμε αυτά τα 12 χρόνια,που είναι πολύ ουσιαστικό για μας, είναι ότι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που αγαπούν το θέατρο για παιδιά και, για να είμαι πιο ακριβής, το ποιοτικό θέατρο για παιδιά. Και το ότι έχουμε μια ξεχωριστή θέση στην συνείδηση των ανθρώπων που ζουν στην Θεσσαλονίκη.

ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η νέα παράσταση είναι μια παράσταση «Θεάτρου Forum». Τι σημαίνει αυτό;

Το Θέατρο Forum είναι ένα είδος θεάτρου το οποίο, θα έλεγα, ανήκει στην μαχόμενη πλευρά των παραστατικών τεχνών. Έρχεται δηλαδή, όχι να υποδείξει ή να επισημάνει, αλλά, με φόρα και δυναμική, να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Και αυτό με το οποίο θέλουμε εμείς να παλέψουμε είναι να μιλήσουμε για τα πατριαρχικά στερεότυπα τα οποία καθορίζουν πολύ περισσότερο τη ζωή μας από ότι νομίζουμε. 

#Support_Hara ο τίτλος και το θέμα της η έμφυλη βία. Είναι ένα σκληρό θέμα που όμως τα παιδιά είναι έτοιμα να ακούσουν για αυτό;

Η εφηβεία έχει από μόνη της πάρα πολύ βία.Η ίδια η εφηβεία δεν είναι παρά μια σχεδόν βίαιη αλλαγή. Στην παράσταση δεν συμβαίνει τίποτα που δεν ξέρουν οι έφηβοι. Συμβαίνουν,όμως, πράγματα για τα οποία συνήθως δεν μιλάμε και, για να είμαστε πιο ακριβείς, τα αποσιωπούμε - αποφεύγουμε να τοποθετηθούμε δημόσια. Αν όμως δεν μιλήσουμε εμείς, που αγαπάμε τους νέους και τους εφήβους, για αυτά τα θέματα τότε από που θα ενημερωθούν οι έφηβοί μας; Από τους influencers ή από τα χιλιάδες sites που επιχειρούν να συμβουλέψουν και να νουθετήσουν, πουλώντας φυσικά τα προϊόντα τους;

Ποια ανάγκη γέννησε μια τέτοια παράσταση; 

Είμαστε ένας λαός που ενθουσιάζεται εύκολα,  κατεβαίνει στους δρόμους, φωνάζει, βρίζει αλλά και ένας λαός που δυστυχώς ξεχνάει πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα. Το #metoo ήρθε να μας πει για όλα αυτά που είναι κρυμμένα κάτω από το χαλί. Η παράσταση αυτή θέλει να μιλήσει για τον κόσμο που γεννά τη βία, θέλει να μιλήσει - μάλλον να ψηλαφίσει - τις περιοχές από τις οποίες ξεκινά η έμφυλη συμπεριφορά. Είναι μια παράσταση θα έλεγα που λειτουργεί προληπτικά.Μια παράσταση όπου οι νέοι και οι έφηβοι μπαίνουν σε μια κάψουλα προσομοίωσης της αληθινής ζωής και τους δίνεται η δυνατότητα και το βήμα να την αλλάξουν. Αυτό θέλουμε να πάρουν μαζί τους φεύγοντας, την δυνατότητα ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Θα θέλαμε λίγο να μας βάλετε στη διαδικασία της προετοιμασίας της παράστασης. Πώς χτίστηκε το έργο και πώς ήταν οι πρόβες;

Το Θέατρο Forum στηρίζεται στα βιώματα των ίδιων των δημιουργών του. Το κείμενο γεννήθηκε μέσα από μία διαδικασία εξομολόγησης, αφύπνισης,αυτο-ανακάλυψης αλλά και έκθεσης των ίδιων των ηθοποιών μας. Αυτή η διαδικασία οργανώθηκε από την εξαιρετική θεατροπαιδαγωγό Χριστίνα Κρίθαρη, η οποία ήταν μαζί μας όλο αυτό το διάστημα που γεννιόταν το έργο και είναι αυτή που καθοδήγησε αυτή την σύνθετη διαδικασία. Όταν λοιπόν φτιάχτηκε ο βασικός σκελετός της ιστορίας που θα λέγαμε, και εδώ πρέπει να πω ότι είναι μια ιστορία δική μας, που έχει συμβεί, στηρίζεται δηλαδή μόνο σε αληθινά γεγονότα, τότεξεκίνησε η δεύτερη φάση: να δομηθεί θεατρικά πιααυτή η ιστορία και να αποκτήσεισκηνική δύναμη και σκηνική οντότητα. Σ’ αυτή την διαδικασία συμμετείχα και εγώ μαζί με τον Τάσο Παπαδόπουλο, τον χορογράφο μας, την ηθοποιό - εικαστικό Ιωάννα Παγιατάκη και τον ΜάριοΑποστολακούλη, τον μουσικό. Και όταν ολοκληρώθηκε και αυτό το κομμάτι ήρθε ξανά η Χριστίνα για να χτίσει μαζί με τους ηθοποιούς το σημαντικότερο μέρος του Φόρουμ: το σημείο της αλληλεπίδρασης με τους θεατές όπου ο κάθε θεατής ενδυνάμει ανεβαίνει στη σκηνή αντικαθιστώντας έναν από τους ηθοποιούςμας.

ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τι πιστεύετε ότι αφήνει στου θεατές αυτή η παράσταση; Τι μένει ή τι θα θέλατε να μένει;

Το τι μένει θα είμαι σε θέση να σας το πω μετά από κάποιους μήνες και αφού έχω παρακολουθήσει αρκετές από τις παραστάσεις και συζητώντας περισσότερο, τόσο με τους νέους, όσο και με τους εκπαιδευτικούς που θα έρχονται να βλέπουν την παράσταση. Αλλά η βασική μας στόχευση είναι από τη μία τα νέα αγόρια να μάθουν μια και καλή τι σημαίνει συναίνεσηκαι από την άλλη οι νέες κοπέλες να μάθουν τι σημαίνει βάζω τα όρια που εγώ επιθυμώ στη σχέση μου.  Και τέλος, αν σε οποιονδήποτε νέο ή νέα συμβεί κάτι πραγματικά βίαιο, να ανακαλύψει, μέσα από αυτή την προσομοίωση, τρόπους με τους οποίους μαθαίνει να το διαχειρίζεται έτσι ώστε να μην είναι ένα κρυμμένο  τραύμα που θα καθορίζει ολόκληρη τη ζωή του. Να βρει δηλαδή τρόπους και να αντιδράσει, αλλά και να προστατέψει την κοινότητα από ανάλογες συμπεριφορές.

Πιστεύετε ότι το θέατρο για παιδιά ή για εφήβους θα έπρεπε να σπάσει τα θεματικά του στερεότυπα και να ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα; 

Αυτό ακριβώς κάνουμε με την παράσταση #Support_Hara. Θέματα που αφορούν την σεξουαλικότητα και, γενικότερα, θέματα που έχουν να κάνουν με τα έμφυλα στερεότυπα – τα οποία συνήθως δεν θίγονται και δεν γίνονται κεντρικό θέμα μιας παράστασης. Συνήθως αποσιωπώνται. Και για μας ήταν πολύ δύσκολο να πάρουμε αυτή την απόφαση και χρειάστηκε να αντλήσουμε όλη την ευαισθησία μας για να μπορέσουμε να αγγίξουμε αυτά τα θέματα και να ρίξουμε άπλετο φως. Όχι από την πλευρά των ανθρώπων που γνωρίζουν και θέλουν να συμβουλέψουν αλλά σε μια εντελώς ισότιμη σχέση με τους νέους.   Θέλουμε να ξεκινήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο. Σε μία πειραματική εφαρμογή – παράσταση που κάναμε την άνοιξη είδαμε πόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι έφηβοι που ήρθαν στην παράσταση να μιλήσουν. Γιατί αυτά τα θέματα είναι θέματα ταμπού. Δεν γίνονται εύκολα συζητήσεις γύρω από αυτά. Αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε με την παράσταση μας.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL