Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Αντιπολεμική συναυλία / Η Θεσσαλονίκη λέει όχι στον πόλεμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιπολεμική συναυλία / Η Θεσσαλονίκη λέει όχι στον πόλεμο

Δημήτρης Ζερβουδάκης

Έχουν ξεσπάσει ένας ενθουσιασμός και ένας δημιουργικός οίστρος στην πόλη που είχαμε πολλά χρόνια να τον ζήσουμε» λέει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μεταφέροντας την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης λίγες ώρες πριν τη σημερινή μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σε κάθε εισβολή, σε κάθε επεκτατική και φασιστική πολιτική, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους σε όλους τους πρόσφυγες.

«Λέμε όχι στον πόλεμο με τα δικά μας όπλα, τη μουσική και τα τραγούδια μας, και ως καλλιτέχνες και ως πολίτες» υπογραμμίζει ο γνωστός τραγουδοποιός και πρόεδρος του Πανελλήνιο Μουσικού Συλλόγου. «Το συναίσθημα όλων όσοι συμμετέχουμε είναι κοινό. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να σταθούμε στο πλάι όλων εκείνων που πλήττονται απ’ αυτόν τον πόλεμο, στους πρόσφυγες, τους άμαχους αλλά και στα θύματά του» προσθέτει.

Ολη την ημέρα σήμερα γίνονται δράσεις πολιτισμού στην πλατεία Αριστοτέλους και την παραλία. Μια καλλιτεχνική πανστρατιά γνωστών αλλά και νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών έχει δημιουργηθεί γι’ αυτή τη γιορτή ενάντια στον πόλεμο. Ρίτα Αντωνοπούλου, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργος Καζαντζής, Κώστας Καλδάρας, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Λέκκας, Ζαφείρης Μελάς, Δημήτρης Μυστακίδης, Μάνος Πυροβολάκης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Υπόγεια Ρεύματα, Koza mostra, Magic de Spell, Twinsanity είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες και τα σχήματα που δίνουν το «παρών».

«Ένα μεγάλο συστατικό για την επιτυχία αυτής της συναυλίας αποτελούν επιπλέον οι δηλώσεις στήριξης και συμπαράταξης των διεθνούς φήμης δημιουργών Ρότζερ Γουότερς και Μπράιαν  Ίνο, δύο δημιουργών που δίνουν πλέον διεθνή χαρακτήρα στην προσπάθειά μας» λέει ο Δ. Ζερβουδάκης. Ευθύς αμέσως προσθέτει ότι «πέραν των γνωστών καλλιτεχνών που συμμετέχουν, ξυλοπόδαροι, μουσικοί, κουκλοθέατρα, ηθοποιοί, ομάδες κρουστών και δεκάδες συλλογικότητες καλλιτεχνών, ερασιτεχνικές και επαγγελματικές, δημιουργούν ένα κλίμα γιορτής ως αντίδοτο στον πόλεμο».

Η Θεσσαλονίκη «πάντα ήταν ευαίσθητη κυρίως σε ζητήματα που αφορούν τον πόλεμο» λέει ο Δ. Ζερβουδάκης επισημαίνοντας την «πολυπολιτισμική παράδοση και την κουλτούρα ανεκτικότητας» της πόλης. «Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείψει από αυτό το «Όχι στον πόλεμο».

Με τη συναυλία οι δύο συνδιοργανωτές σύλλογοι καταδικάζουν «τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., κυρίως όμως τα φονικά αποτελέσματά του σε βάρος του λαού της Ουκρανίας», ζητούν να μην υπάρξει «καμία στρατιωτική εμπλοκή ή άλλου είδους συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας» αλλά και την «κατάργηση των πυρηνικών όπλων» και δηλώνουν «αλληλεγγύη σε όλους και όλες τους/τις πρόσφυγες και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους».

Προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία των συνδιοργανωτών συλλόγων, «απευθυνθήκαμε σε όλα τα εργασιακά συνδικάτα και σωματεία, στο Εργατικό Κέντρο και σε όλους τους πολιτικούς οργανισμούς και τα ελληνικά κόμματα. Δημιουργήσαμε ένα κοινό πορτοφόλι, δόθηκε μια ιδιαίτερη ώθηση με τις πρώτες συμμετοχές και έτσι μπορέσαμε να αρχίσουμε να οργανώνουμε τη συναυλία.

Ουσιαστικά τα κόμματα τα οποία ανταποκρίθηκαν με άμεσα αντανακλαστικά, με σειρά εμφανίσεως, ήταν το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Ο καθένας θέλησε να συνεισφέρει οικονομικά και οργανωτικά στην προσπάθεια με τον τρόπο που τον ευαρεστούσε. Η Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Ελληνική Λύση δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας» λέει ο Δ. Ζερβουδάκης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο «ευρύ αντιπολεμικό ενωτικό πνεύμα» που συνόδευσε όλη την προσπάθεια προκειμένου σήμερα η Θεσσαλονίκη να τραγουδήσει το δικό της «Όχι στον πόλεμο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL