Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.9°C26.8°C
2 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.8°C25.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C25.5°C
1 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.7°C24.9°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C21.8°C
0 BF 43%
Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας / Η Αθήνα απέκτησε τη δική της Semana negra
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας / Η Αθήνα απέκτησε τη δική της Semana negra

Η ιδέα γεννήθηκε σε ένα αθηναϊκό καφέ, ένα απόγευμα του 2017, ανάμεσα σε μια βιβλιοπώλη και έναν συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας. "Καθώς πίναμε τον καφέ μας με τον Γρηγόρη Αζαριάδη και συζητούσαμε για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία και για τη δυσπιστία των Ελλήνων αναγνωστών να κατανοήσουν ότι το ελληνικό αστυνομικό δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από αυτό που γράφεται διεθνώς, ξεκίνησε η σκέψη για τη δημιουρία του φεστιβάλ" λέει η Ιωάννα Πετρίδου, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Monogram στον Χολαργό. Η ιδέα της πήρε σάρκα και οστά και κάπως έτσι η Αθήνα απέκτησε τη δική της Semana negra.

Το 3ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, βέβαια, είναι αρκετά πιο διευρυμένο χρονικά από τη Semana negra που διευθύνει εδώ και χρόνια ο Πάκο Ιγκνάθιο Τάιμπο στη Χιχόν της Ισπανίας, διαθέτει πολύ περισσότερες εκδηλώσεις, αφιερώματα, συζητήσεις, ακόμα και παιδικές δράσεις, και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις.

Από σήμερα, που ανοίγει πανηγυρικά τις εκδηλώσεις του ο πατριάρχης της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας Πέτρος Μάρκαρης στο βιβλιοπωλείο Μonogram (7 μ.μ.), και για ενάμιση μήνα, μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουνίου, που κλείνει την αυλαία του με την εκδήλωση της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), στην οποία θα παρουσιαστεί η πορεία και η εξέλιξη του ελληνικού αστυνομικού αφηγήματος μέσα από τρεις συγγραφικές γενιές, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει ό,τι πιο εκλεκτό διαθέτει η ελληνική αστυνομική γραφή και, παράλληλα, να δώσει βήμα σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Να συζητήσει για βιβλία και συγγραφείς, για τάσεις και υποείδη, για φόνους και δολοφόνους, για αίτια συγγραφής και τη σχέση της αστυνομικής λογοτεχνίας με τα δρώμενα της εποχής και γενικά για όλα εκείνα που συνιστούν τη δυναμική της ελληνικής γραφής του είδους σε συνάρτηση με το διεθνές τοπίο.

Αναφορά στα προβλήματα της εποχής

"Η βασική μας επιδίωξη είναι να αναδειχτεί η σύνδεση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας με τα κοινωνικά και πολιτικά συμφραζόμενα της εποχής μας" λέει ο συγγραφέας Γρηγόρης Αζαριάδης, που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ. "Δεν νοείται σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς αναφορά στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, όπως η οικονομική κρίση, το τράφικινγκ, το προσφυγικό ζήτημα, μέχρι και το οργανωμένο έγκλημα. Επομένως, δεν μπορούμε να μην εξετάσουμε τη μετεξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος σε κοινωνικοαστυνομικό μυθιστόρημα" υπογραμμίζει.

Όλα όσα επιθυμούμε να μάθουμε για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία συμπυκνώνονται σε ενάμιση μήνα. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται το αφιέρωμα στο έργο του Στίβεν Κινγκ, στις 11 Μαΐου, στον κινηματογράφο "Αθήναιον" (7 μ.μ.), για το έργο του οποίου θα μιλήσουν οι Ιωσηφίνα Γριβέα, Θοδωρής Δημητρολόπουλος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος και Ηλίας Φουντούλης, ενώ μετά την εκδήλωση θα προβληθεί η avant premier της βασισμένης στο κλασικό έργο του ταινίας "Πύρινη οργή" του Keith Thomas. Από το Φεστιβάλ δεν λείπει και αφιέρωμα στον Αντρέα Καμιλέρι, τη Δευτέρα 30 Μαΐου στις 7μ.μ., στο "Οmikron2" (Tριπτολέμου 34 και Βουτάδων), με ομιλητές τον Πέτρο Μάρκαρη και τον Φίλιππο Φιλίππου και συντονιστή τον Γρηγόρη Αζαριάδη.

Τιμητική εκδήλωση θα γίνει και για το συνολικό έργο του Τζίμμυ Κορίνη, με αφορή το νέο βιβλίο του "Σειρά σου να πεθάνεις" και ομιλητές τους Γιάννη Πανούση, Ελένη Μαβίλη και Γιώργο Σταφυλά, το Σάββατο 7 Μαΐου στο "Omikron2" (7 μ.μ.).

Οι γυναίκες της αστυνομικής γραφής

Τη θέση τους στο φεστιβάλ έχουν και οι γυναίκες της αστυνομικής γραφής, το Σάββατο 28 Μαΐου στις 7.30 μ.μ., στη Βίλα Σαλίγκαρου στον Χολαργό, με τις Ευτυχία Γιαννάκη, Χίλντα Παπαδημητρίου και Χρύσα Σπυροπούλου να ανοίγουν την "κουζίνα" τους και να μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο γράφουν τις αστυνομικές ιστορίες τους.

Στη συνέχεια, όσοι επιθυμούν μπορούν να εφαρμόσουν τις "συνταγές" που άκουσαν και να γράψουν τις δικές τους σύντομες αστυνομικές ιστορίες. Για τους λιλιπούτειους αναγνώστες έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση "Από τη μάσκα του Ζορό έως αυτή του Μπάτμαν και από αυτή που φοράει ο Darth Vader του 'Star Wars' μέχρι τη μάσκα Guy Fawkes του V από το 'V for Vendetta'", με συζήτηση για μάσκες ηρώων και αντιηρώων, για τους σκοπούς που εξυπηρετούν, με αφορμή τα βιβλία του Σπύρου Γιαννακόπουλου, στο Αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" του Δήμου Χολαργού (7 μ.μ.).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εκδήλωση "Ποιος σκοτώνει ποιον στην αστυνομική μυθοπλασία", στις 2 Ιουνίου στο "Omikron2" (7.30 μ.μ.) με ομιλητές τους Γιάννη Ράγκο, Μάρθα Λεμπέση, Αναστασία Χαλκιά, Γιάννη Πανούση και συντονιστές τους Φ. Σπουρόπουλο και Εύη Ανδρουλάκη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διονύσης Χιόνης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, για τους διοργανωτές, το γεγονός ότι το φετινό φεστιβάλ δίνει τον λόγο και στους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, φιλοξενώντας στις 23 Μαΐου στο "Omikron2" τους Βάιο Γκαλιμάα, Γιώργο Σταφυλά, Γιάννη Μόσχο, Κ. Τούμπα, Τειρεσία Λυγερό,  Άντυ Παπαδημητρίου και Χάρη Καραθύμιο. "Είναι σημαντικό να έχουν βήμα οι νέοι συγγραφείς, αυτοί είναι το μέλλον" υπογραμμίζει η Ιωάννα Πετρίδου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL