Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.6°C
4 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.6°C17.6°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.9°C
0 BF 59%
Lee Anduze στην «Α» / Είναι πολύ όμορφο να αποκαλείς την Αθήνα σπίτι σου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lee Anduze στην «Α» / Είναι πολύ όμορφο να αποκαλείς την Αθήνα σπίτι σου

Ο Lee Anduze (γιατί το όνομα με το οποίο επέλεξε να είναι γνωστός τελικά δεν είναι παρά το επώνυμό του) είναι ένας Αμερικανός soul/funk τραγουδιστής που ξεκίνησε με βάση το Λος  Άντζελες.  Όμως στη χώρα του είχε πολύ μικρή απήχηση, αντίθετα με την Ευρώπη, όπου γινόταν όλο και πιο δημοφιλής, κυρίως διαμέσου των πολλών και όλο και πιο τακτικών συνεργασιών του με τον Parov Stellar, το ψευδώνυμο που έχει επιλέξει τόσο για τις δισκογραφικές όσο και για τις συναυλιακές δραστηριότητές του ένας Αυστριακός μουσικός, παραγωγός και DJ, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός στη χώρα μας.  

Έτσι ο Anduze άρχισε να περνάει όλο και περισσότερο χρόνο στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα που ήδη αγαπούσε πολύ, ώσπου πριν λίγα χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Πριν λίγο καιρό ο Anduze κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Aura», που ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα, μια σειρά από όμορφα soul τραγούδια, καλαίσθητα συνδυασμένα όμως με τους χορευτικούς ηλεκτρονικούς ρυθμούς στους οποίους μας έχει συνηθίσει ο Parov Stellar. Συνομιλήσαμε με τον Anduze γι’ αυτόν, για την πανδημία και την καραντίνα αλλά και για το τι τον έκανε σχεδόν να... πολιτογραφηθεί  Έλληνας.

Το Anduze έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα και σημασία ή είναι απλώς ένα όνομα που επινόησες;

Είναι το επώνυμό μου και προέρχεται από μια μικρή γαλλική πόλη όπου ζούσαν οι μακρινοί πρόγονοί μου. Σημαίνει «ανάμεσα σε βουνά» στα ρωμαϊκά / λατινικά.

Το να μετοικήσεις από την Αμερική στην Ευρώπη είναι διαφορετικό από το να έρθεις στην Ελλάδα, μια μικρή και υπό μια έννοια σχετικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη χώρα. Τι σε έκανε να πάρεις αυτή την όχι και μικρή απόφαση;

Η επιτυχία που άρχισα να έχω ως μουσικός ήταν μόνο στην Ευρώπη. Επίσης ήθελα να ζήσω στην Ελλάδα ήδη από την εποχή της πρώτης από τις πολλές επισκέψεις μου εδώ, το 2004.  Έτσι λοιπόν δεν ήταν και τόσο δύσκολη απόφαση.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην Ελλάδα;

Αισθάνομαι πιο άνετα στην Ελλάδα απ’ ό,τι ποτέ οπουδήποτε αλλού. Όταν είμαι σε περιοδεία σε διάφορους τόπους, ταξιδεύοντας και κάνοντας αυτό που αγαπώ, η Αθήνα μου φαίνεται το καλύτερο μέρος για να «γυρίσω στο σπίτι μου». Οι άνθρωποι, τα ελληνικά φαγητά, συνολικά η κουλτούρα, ο καιρός και τόσα πολλά άλλα!

Και αντίστοιχα, τι είναι αυτό που νοσταλγείς ή έστω σου λείπει περισσότερο από τις ΗΠΑ;

Εκτός από τους φίλους μου, τίποτα απολύτως. Η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη είναι κατά πολύ ανώτερη από αυτή στην Αμερική.

Τα πηγαίνεις το ίδιο καλά με τον Parov Stellar και προσωπικά, ως φίλο και όχι μόνο ως συνεργάτη; Τι θα είχες να πεις γι’ αυτόν;

Ο Parov Stellar είναι και καλός φίλος μου εκτός από συνεργάτης. Δουλεύουμε μαζί πλέον εδώ και δέκα χρόνια και είμαι αληθινά ευγνώμων για όσα επιτύχαμε όλο αυτό τον καιρό. Το να είμαι πια μέλος της μπάντας του και να περιοδεύουμε σε όλον τον κόσμο είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα και το οφείλω εξ ολοκλήρου σε εκείνον. Καταπληκτικός τύπος!

Αισθάνεσαι ότι ανήκεις στη μεγάλη παράδοση των soul / funk ερμηνευτών/τριών ή αυτό που κάνεις είναι απόλυτα προσωπικό και, ως τέτοιο, μόνο δικό σου;

Σαφώς αισθάνομαι ότι είμαι τμήμα της παράδοσης των soul / funk ερμηνευτών/τριών, όμως από την άλλη σέβομαι και τους πρωτοπόρους οι οποίοι θεμελίωσαν το ιδίωμα και εξακολουθούν να το επηρεάζουν μέχρι σήμερα.  Έτσι κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να τιμήσω αυτή την παράδοση με το να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και να προσφέρω αυτό που πραγματικά είμαι, ενώ ταυτόχρονα, αφήνω την επιρροή τους να φανεί στη μουσική μου, όντας μάλιστα υπερήφανος γι’ αυτήν.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή ιδέα που διατρέχει ολόκληρο τον δίσκο σου ή είναι απλώς μια σειρά τραγουδιών;

Το θέμα του άλμπουμ είναι πολύ απλό: η ίδια η ζωή. Γράφω πολύ προσωπικά προσπαθώντας να περιγράψω και να μεταφέρω τις εμπειρίες μου από τη ζωή και ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα βρει μέσα στα τραγούδια μου μια σχέση με τις δικές του.

Ποιοι ήταν οι βασικοί συνεργάτες σου, εκείνοι με τους οποίους κατά κύριο λόγο δούλεψες μαζί για τον δίσκο;

Ο Quasamodo, δηλαδή ο Δημήτρης Νάσσιος, ήταν από κοινού μαζί μου ο παραγωγός του δίσκου. Εκείνος επίσης έφερε τους μουσικούς που έπαιξαν, στην πλειονότητά τους φυσικά  Έλληνες.  Ήταν ένα δημιουργικό ταξίδι δύο ολόκληρων χρόνων. Του είμαι ευγνώμων για το αποτέλεσμα αλλά και για τη φιλία του, η οποία υπερβαίνει την συνεργασία μας.

Τα τραγούδια σου είναι μόνο προσωπικά και κυρίως ερωτικά ή κάποιες φορές έχουν και κοινωνική θεματολογία;

Έχουν διαφόρων ειδών θεματολογία, τον έρωτα φυσικά πριν από όλα, ένα διαχρονικό και παγκόσμιο θέμα.  Όμως το «Helen», για παράδειγμα, είναι για τη μυθολογική Ωραία Ελένη, ενώ το «State of the union», μια συνεργασία μου με τον Parov Stellar, ασχολείται με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Πέρασες την πανδημία εδώ; Και, ανεξάρτητα από το πού, πώς αντιμετώπισες και διαχειρίστηκες την καραντίνα;

Ναι, πέρασα το διάστημα του διεθνούς λοκντάουν στην Αθήνα και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Δεν θα ήθελα να είμαι οπουδήποτε αλλού εκείνη την περίοδο. Η καραντίνα μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ συγκροτημένα και όσο ήταν απαραίτητο για το άλμπουμ.

Πρόκειται να κάνεις περιοδεία με το υλικό του δίσκου; Υπάρχει πιθανότητα να σε δούμε να παίζεις ζωντανά και στην Ελλάδα;

Ναι, προφανώς και έχω κατά νου μια περιοδεία και οπωσδήποτε θα κάνω ένα πάρτι / ζωντανή παρουσίαση του άλμπουμ εδώ, στον τόπο όπου ζω, όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή και θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Και ποια είναι τα προσεχή σχέδιά σου μετά τον δίσκο, τόσο προσωπικά όσο και από πλευράς συνεργασιών;

Τους επόμενους μήνες θα συνεχίσω την προώθηση του άλμπουμ με ακόμα κάποια βίντεο τραγουδιών του. Μετά θα ξεκινήσουμε περιοδεία με τον Parov Stellar και την μπάντα του, την οποία θα προσπαθήσω να συνδυάσω και με κάποιες προσωπικές εμφανίσεις με τα δικά μου τραγούδια.

Ας ευχηθούμε λοιπόν καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στον συμπαθέστατο Anduze, θέλοντας να πιστεύουμε ότι ένα μέρος της τελευταίας θα είναι και εδώ, στον τόπο όπου έχει επιλέξει να ζει και αγαπά τόσο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL