Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
23.9°C27.2°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.2°C25.0°C
2 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
18.9°C28.9°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.9°C26.1°C
1 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.0°C24.4°C
1 BF 83%
Το Καπνεργοστάσιο ανοίγει στο κοινό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Καπνεργοστάσιο ανοίγει στο κοινό

Μεγάλωσα στην οδό Τηλεφάνους, στον Κολωνό, απέναντι από το Καπνεργοστάσιο, το εμβληματικό κτήριο της Λένορμαν από το οποίο θυμάμαι την παλαιωμένη ώχρα της πρόσοψης και τη μισάνοιχτη κεντρική πόρτα από όπου αχνοφαίνονταν στο ημίφως φορτηγά γεμάτα κούτες 22 Μπλε, θρυλικά τσιγάρα μιας άλλης εποχής.

Για πρώτη φορά χθες το μεσημέρι διάβηκα την πόρτα του Καπνεργοστάσιου που, με ανακαινισμένα τα 6.500 τ.μ. από τα συνολικά 19.400 τ.μ., μετατράπηκε σε έναν στιβαρό εκθεσιακό χώρο, που ανοίγει από τις 11 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και η αναπαλαίωση του οποίου αφήνει ορατά τα ίχνη του ανθρώπινου μόχθου αλλά και την περιπέτεια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας που έζησε το κτήριο.

Στους ίδιους αυτούς χώρους που βομβαρδίστηκαν από τους συμμάχους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες και φυλάσσονταν καπνά πριν από την εξαγωγή τους, η έκθεση Portals | Πύλη, που οργάνωσε το ΝΕΟΝ, φιλοξενεί 59 καλλιτέχνες από διαφορετικές ηπείρους που συναντιούνται και οικοδομούν μια κοινότητα ιδεών εμπνευσμένη από το άρθρο της συγγραφέως Αρουντάτι Ρόι, ότι η πανδημία είναι μια πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο.

Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, ο επισκέπτης αντικρίζει το ευρύχωρο αίθριο με την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή, που αποτελεί τον κεντρικό δημόσιο χώρο, την αγορά της έκθεσης, με φανερό το ίχνος της μνήμης και το αποτύπωμα της ιστορίας του κτηρίου και των ανθρώπων που πέρασαν από εδώ.

«Σε αυτόν τον χώρο αφηγούμαστε την ιστορία της μετάβασης που αναδεικνύει τις προκλήσεις, τους προβληματισμούς, τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στο παγκόσμιο περιβάλλον» ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης η Ελίνα Κουντούρη, διευθύντρια του ΝΕΟΝ και επιμελήτρια της έκθεσης. Ανάμεσα στα έργα υπάρχουν 15 νέες αναθέσεις ειδικά για τον χώρο και υπογραφές δημιουργών από τον Γιάννη Κουνέλη και τον Βλάση Κανιάρη έως τη Μαρία Λοϊζίδου και τον Νίκο Ναυρίδη, που το έργο του στην πρόσοψη του κτηρίου υποδέχεται το κοινό.

Στο αίθριο παρουσιάζονται έργα που «πραγματεύονται την πολιτιστική διάσταση της Ιστορίας και της πολιτικής», στον διάδρομο η γλώσσα αναδεικνύεται σαν στοιχείο ταυτότητας, «ο Michael Rakowitz εξερευνά την πολιτική και τον εθνικισμό, με αναφορά και στη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, ενώ η Teresa Margolles εστιάζει στα πρωτοσέλιδα ως μέσο να αντιληφθούμε τη βαναυσότητα της πραγματικότητας. Στην πρώτη αίθουσα κυριαρχεί η έννοια της ισοτιμίας σε σχέση με την εργασία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους πόρους, στο πατάρι φιλοξενούνται γυναικείες φωνές από όλο τον κόσμο, στη δεύτερη καταδεικνύεται η δύναμη των κοινωνικών συνδέσεων και στο πατάρι η Cornelia Parker αποτίει φόρο τιμής στη ‘Magna Carta’ του 1215.

Στην τρίτη αίθουσα τα έργα κινούνται γύρω από την ταυτότητα και το σπίτι και στο πατάρι περιγράφεται η συνθήκη της σοφίτας.

Στην τέταρτη αίθουσα αποτυπώνεται η συνθήκη της πανδημίας και στην πέμπτη διερευνάται η ανασφάλεια.

Για «ένα κτήριο που ξανασυστήνεται στο κοινό» μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, δηλώνοντας ότι «η ανακαίνισή του θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί».

«Παραδίδουμε έναν νέο πολιτιστικό χώρο στην πόλη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αναφέροντας ότι «η σύγχρονη τέχνη σε αναγκάζει να συμπορεύεσαι με την εποχή σου». Τον Δεκέμβριο εγκαινιάζεται και το υπόγειο του κτηρίου με την παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Sisyphus / Trans / Form». Το κόστος της ανακαίνισης εκ μέρους του ΝΕΟΝ ανέρχεται στο 1.200.000 ευρώ.

Η έκθεση, με διάρκεια έως 31 Δεκεμβρίου, θα είναι ανοιχτή Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 12 μ. - 8 μ.μ., Πέμπτη 12 μ. - 9 μ.μ. και Κυριακή 11 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 - 9 μ.μ.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων, είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο neon.artsvp.co.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL