Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Λίνα Μενδώνη / Η υπουργός αδιαφορεί, η Καμεράτα σε ομηρεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Μενδώνη / Η υπουργός αδιαφορεί, η Καμεράτα σε ομηρεία

ΚΑΜΕΡΑΤΑ

Από παντού ξηλώνεται το πουλόβερ της «άριστης» πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πολιτισμό τους τελευταίους 17 μήνες. Στη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου προστίθενται καθημερινά νέες ψηφίδες αδιαφορίας, που αναδεικνύουν το μέγεθος μιας καταστροφικής και πολιτικά κολάσιμης πολιτιστικής διαχείρισης.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής των «αρίστων» για τους «αρεστούς», που με περισσή αναλγησία γυρίζουν την πλάτη στους καλλιτέχνες, έρχεται από την Καμεράτα, μέσα από τη «φωνή απόγνωσης» που εκπέμπει ο τσελίστας της Ηλίας Σακαλάκ καταγγέλλοντας την αδιαφορία της υπουργού Πολιτισμού να διοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο στην Ορχήστρα, που παραμένει ακέφαλη από το 2015, με αποτέλεσμα ο ίδιος να βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρεία και σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.

«Η υπουργός δεν απάντησε ποτέ» στο επίσημο υπόμνημα με αριθμ. πρωτ. 14819, που κατέθεσαν οι μουσικοί μέσω του δικηγόρου τους, όπου ζητούσαν να ενημερωθούν εγγράφως για την πορεία και τα αποτελέσματα αφενός του διαχειριστικού ελέγχου της Ορχήστρας και αφετέρου της ποινικής διερεύνησης ευθυνών των διοικούντων της, όπως και για τις ενέργειες του υπουργείου για τον διορισμό νέου Δ.Σ. στην Καμεράτα.

Έγγραφη απάντηση / ενημέρωση σχετικά με: α) πορεία και αποτέλεσμα διαχειριστικού ελέγχου, β) πορεία και αποτέλεσμα της ποινικής διερεύνησης ευθυνών των διοικούντων της Καμεράτας, και γ) ενέργειες του υπουργείου για τον διορισμό νέου Δ.Σ. στην Καμεράτα.

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι, ενώ η Καμεράτα παραμένει χωρίς Δ.Σ., εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» για τη στήριξη των καλλιτεχνών από την πανδημία, που, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι πολλάκις, μόνο τη στήριξή τους δεν αφορά, αφού στην πλειονότητά τους δεν εντάσσονται σ’ αυτό.

Η οδύσσεια των εργαζομένων και μουσικών της Καμεράτας ξεκίνησε το 2013, όταν, με πρόφαση τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, άρχισαν οι απολύσεις. Απολύθηκαν αρχικά, το 2013, τέσσερις μουσικοί, οι οποίοι πήραν κανονικά την αποζημίωσή τους.  Έναν χρόνο μετά απολύθηκαν έξι διοικητικοί υπάλληλοι χωρίς αποζημίωση και ακολούθησαν οι απολύσεις τεσσάρων ακόμα μουσικών.

Η Δικαιοσύνη, στην οποία προσέφυγαν οι δέκα μουσικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της Ορχήστρας, αποφάνθηκε το 2018 την επαναπρόσληψή τους και την καταβολή δεδουλευμένων. Ωστόσο, παρότι η απόφαση παραμένει «άμεσα εκτελεστή», ακόμα εκκρεμεί.

Στο μεταξύ όλο αυτό το διάστημα η Καμεράτα λειτουργεί με τους οκτώ εναπομείναντες μουσικούς της, στους οποίους, όπως καταγγέλλει ο κ. Σακαλάκ, «ο μισθός δεν καταβαλλόταν παρά μόνο ως έναντι», ενώ μετά την παραίτηση του Δ.Σ. δεν καταβάλλεται κανένας μισθός.  Έτσι προσέφυγαν και οι οκτώ μουσικοί στη Δικαιοσύνη, δικαιώθηκαν, η απόφαση για την καταβολή των δεδουλευμένων εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020, αλλά κι αυτοί περιμένουν ακόμη τα... νεότερα από το υπουργείο.

Παρ’ όλα αυτά η Ορχήστρα δίνει συναυλίες και πραγματοποιεί ηχογραφήσεις με μουσικούς που διατίθενται από καλλιτεχνικό γραφείο, το οποίο δεν έχει τη νόμιμη εκπροσώπηση της Ορχήστρας, αφού, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, ο νόμιμος εκπρόσωπός της είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Σακαλάκ, «διετάχθη οικονομικός έλεγχος της Ορχήστρας (ΣΟΛ) από το υπουργείο. Ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ διότι δεν παρουσιάστηκαν στους ελεγκτές όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Καμεράτα (πρόεδρος του απελθόντος Δ.Σ. και πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής)».

Μετά την τελευταία συνάντηση των μουσικών με την τότε υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου και όλους του εμπλεκόμενους φορείς στην υπόθεση και τη γνωστοποίηση στον τύπο της κατάστασης, «το υπουργείο ζήτησε την επέμβαση του εισαγγελέα για τον οικονομικό έλεγχο της Ορχήστρας».

Όπως αναφέρει ο κ. Σακαλάκ, «εδώ και μεγάλο διάστημα ζω με δανεικά προσπαθώντας να επιβιώσω, αποδίδοντας κανονικά τους φόρους μου στο κράτος, όντας όμηρος της κατάστασης». Κι αυτό, όπως καταγγέλλει, αφού «λόγω μη διορισμού νέου Δ.Σ. δεν μπορώ να διεκδικήσω άμεσα τα δεδουλευμένα μου (περίπου 100.000 ευρώ) από την Καμεράτα. Η Ορχήστρα δεν έχει κλείσει και εγώ δεν έχω απολυθεί, με αποτέλεσμα να μην δικαιούμαι να αιτηθώ επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Απορρίπτεται κάθε αίτησή μου για οποιοδήποτε επίδομα (επίδομα κορωνοϊού, επίδομα θέρμανσης, επίδομα καλλιτεχνών κ.λπ.)» και «το ΙΚΑ δεν έχει ακόμη αποδώσει ως οφείλει τα ανάλογα ένσημα στη μερίδα μου, με αποτέλεσμα να παραμένω ανασφάλιστος!».

Ο ίδιος σταμάτησε να συμμετέχει σε συναυλίες της Καμεράτας το 2018, αφού «δεν ήθελα να εισπράττω κάποια μαύρα χρήματα ως ‘αμοιβή’ δίχως ένσημα και δίχως φυσικά να μπορώ ως νομιμόφρων πολίτης να τα δηλώσω στο κράτος ως όφειλα» και έκτοτε, δεδομένου ότι «καμία απολύτως ακρόαση δεν έγινε από άλλη Ορχήστρα ώστε να διεκδικήσω μια θέση που θα μου επέτρεπε να μπορώ να επιβιώσω έως ότου διευθετηθεί το καθεστώς στην Καμεράτα», ελπίζει «η φωνή της απόλυτης απόγνωσής μου να φτάσει όπου πρέπει και να δοθεί ένα τέλος στον κλιμακούμενο εφιάλτη που βιώνω όλα αυτά τα χρόνια».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL