Ο 6ος κατά σειρά υπουργός της ΝΔ, μέσα σε εξίμισι χρόνια, ο Μ. Σχοινάς, παρέλαβε πριν από λίγο το καυτό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη σκιά του ατελείωτου σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ, των κακών πληρωμών και της αποτυχημένης διαχείρισης της ευλογιάς, αλλά με ευνοϊκούς πλανήτες.
Παραλαμβάνοντας ο νέος υπουργός κάλυψε τους προκατόχους του «που έτυχε να διαχειριστούν μια ιστορική αποστολή, την τέλεια καταιγίδα» με τρεις κρίσεις: των πληρωμών, τις επιζωοτίες και την κλιματική αλλαγή και σύμφωνα με τον ίδιο «τα κατάφεραν», με εντιμότητα και επάρκεια.

Όπως ανέφερε θα πατήσει στο «γερό σανίδι» που έχτισαν και σημείωσε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση και λειτουργία του νέου συστήματος πληρωμών, το οποίο ως γνωστόν έχει μεταφερθεί στην ΑΑΔΕ, μετά την κατάργηση του αμαρτωλού ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισήμανε ότι η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων θα είναι οι λύσεις, επαρκείς και ικανοποιητικές για την κτηνοτροφία σε σχέση με τις ζωονόσους, ευθύνη και αρμοδιότητα, την οποία αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Μ. Λαζαρίδης, ενώ δεν παρέλειψε τα περί αναδιάταξης του πρωτογενούς τομέα ενεργοποιώντας κάθε μέσο.
Μεταξύ άλλων μίλησε για καλή συγκυρία και «πλανήτες που στοιχίζονται στην σωστή τροχιά» κάνοντας έναν ...αστρολογικό παραλληλισμό, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και θα αποφασιστούν οι νέοι κανονισμοί της νέας ΚΑΠ.
Τέλος, δήλωσε αποφασισμένος «να σηκώσει κάθε πέτρα για να βρει τι χρειάζεται», και αισιόδοξος αλλά «δεν υπόσχομαι θαύματα», όπως είπε.
Ο απερχόμενος Κ. Τσιάρας, ο δεύτερος «μακροβιότερος» υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (σχεδόν 22 μήνες), μετά τον Μ. Βορίδη (είχε κλείσει 2 χρόνια), μίλησε για σειρά δυσκολιών και προκλήσεων κατά τη θητεία του, υποβαθμίζοντας ιδίως το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναφέροντας μόνο τα περί «μεταρρύθμισης» με την μεταφορά των αγροτικών επιδοτήσεων στην ΑΑΔΕ, μιλώντας για συμφωνημένα σχέδια δράσης με την Κομισιόν, χωρίς να παραλείψει να κάνει ειδική μνεία στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Στάθηκε στον «πολύ μεγάλο αγώνα» της πολιτικής ηγεσίας και μάλιστα με «προσέγγιση ενσυναίσθησης», όπως τόνισε, ξεχνώντας, ως φαίνεται, τις πολυήμερες αγροτικές κινητοποιήσεις και την απόγνωση αγροτών και κτηνοτρόφων που η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στα όρια της εξαθλίωσης.
