Live τώρα    
Σκανδαλίδης - Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ / «Εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας στο σκάνδαλο» επί Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκανδαλίδης - Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ / «Εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας στο σκάνδαλο» επί Μητσοτάκη

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Δεν ξέρω γιατί με καλέσατε, η θητεία μου ήταν αποδεκτή διακομματικά»: έτσι ξεκίνησε την εν εξελίξει κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ (27.1.26) ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ από 7.9.2010 έως 17.5.2012.

Προσπαθώντας να αποκρούσει το «αφήγημα» της ΝΔ περί «διαχρονικών παθογενειών» και «διακομματικών ευθυνών», ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι η μεγάλη διαφορά επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε σχέση με το παρελθόν είναι η εμπλοκή της τωρινής πολιτικής ηγεσίας (με βάση και τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας), την οποία θα έπρεπε να ερευνήσει μια Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής – αλλά η σημερινή κυβέρνηση αρνήθηκε τη διερεύνηση.

«Ένα σωστό Μητρώο δεν θα επέτρεπε ποτέ σε κάποιον να δηλώνει βοσκοτόπια χωρίς ζώα και να χαρακτηρίζεται ενεργός αγρότης και να παίρνει επιδοτήσεις χωρίς να κάνει τίποτε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδαλίδης.

«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υπάρχουν ενδείξεις πολιτικής κάλυψης του κυκλώματος που μοίραζε παράνομες επιδοτήσεις», επανέλαβε ο κ. Σκανδαλίδης. «Δεν υπήρξαν θέματα οργανωμένης απάτης, όπως παρακολουθούμε τώρα, τα οποία δυστυχώς συμμετέχει η Διοίκηση», επισήμανε.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, προσπάθησε να εκμαιεύσει από τον κ. Σκανδαλίδη την «παραδοχή» ότι επί υπουργίας του οι παρατυπίες ή/και οι παρανομίες που εντοπίζονταν δεν αποστέλλονταν στη δικαιοσύνη.

Προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε τον κ. Λαζαρίδη για ανήθικη συμπεριφορά και παραποίηση των λεγομένων του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο τελευταίος τόνισε ότι το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δείχνει τη σύνδεση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας με το παράνομο κύκλωμα και υπογράμμισε ότι επί των δικών του ημερών υπερασπιζόταν την αυτονομία του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου ο Οργανισμός να συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη. «Ποτέ δεν υπήρξε στο υπουργείο επί θητείας μου επαφή με πρόσωπα όπως ο κ. Ξυλούρης», απάντησε ο μάρτυρας σε σχετική ερώτηση της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Αποστολάκη.

«Το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφορά μια συγκεκριμένη περίοδο και μια συγκεκριμένη κυβέρνηση, αυτή της Νέας Δημοκρατίας», επανέλαβε κατηγορηματικά ο κ. Σκανδαλίδης σε ερώτηση του αναπληρωτή εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Μπάρκα.

Της κατάθεσης Σκανδαλίδη -η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Τρίτης- προηγήθηκε η εκτός ορίων αντιπαράθεση που οδήγησε στην (άκυρη, κατά τη αντιπολίτευση) απόφαση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας για παραπομπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Πρόεδρο της Βουλής, με το αίτημα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας να οδηγηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, μετά τις βαριές εκφράσεις που ακούστηκαν το μεσημέρι εντός της αίθουσας 223 της Βουλής.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ακροδεξιάς κοπής κατηγορία που απηύθυνε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Μ. Λαζαρίδης, περί «αντεθνικής» και «αντιπατριωτικής» συμπεριφοράς της κας Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την αναφορά της στις ανεξιχνίαστες πτυχές της τραγωδίας των Ιμίων.

Το πρωί της Τρίτης 27.1 κατέθεσε στην Επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ, Γεώργιος Καρασμάνης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 10.6.2014 έως 27.1.2015. Εμφανίστηκε στην Επιτροπή με την ιδιότητα του εμπνευστή της περίφημης Τεχνικής Λύσης και πήρε σαφείς αποστάσεις από τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι επί της δικής του θητείας «δεν θα γίνονταν ανεκτές» επισκέψεις στο υπουργείο και παρεμβάσεις παραγόντων όπως ο κ. Ξυλούρης γνωστός ως «Φραπές». Παράλληλα επέκρινε την πρακτική των συνεχών εναλλαγών διοικήσεων στον Οργανισμό επισημαίνοντας ότι μόνον για να ενημερωθεί κάποιος για την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ «θα απαιτείτο περίπου ένα 4μηνο».

Αύριο, Τετάρτη 28.1, έχουν κληθεί να καταθέσουν η Κατερίνα Μπατζελή και ο Γιώργος Ανωμερίτης, πρόσωπα δηλαδή παντελώς αναρμόδια να μιλήσουν για το σκάνδαλο που διερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την κατάθεση του Κώστα Σκανδαλίδη σημειώνουν τα εξής:

Η κατάθεση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδόμησε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί «διαχρονικών παθογενειών» και «διακομματικών ευθυνών».

Ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι η ποιοτική τομή σε σχέση με το παρελθόν είναι η άμεση εμπλοκή της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στο σκάνδαλο, όπως αυτή προκύπτει από τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε πραξικοπηματικά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, φοβούμενη τη διερεύνηση των ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η επισήμανσή του ότι ένα στοιχειωδώς αξιόπιστο Μητρώο Αγροτών δεν θα επέτρεπε ποτέ το σημερινό όργιο: δηλώσεις βοσκοτόπων χωρίς ζώα, «ενεργούς αγρότες» χωρίς παραγωγή και επιδοτήσεις χωρίς πραγματική αγροτική δραστηριότητα. Όπως υπογράμμισε, τέτοια οργανωμένη απάτη, με συμμετοχή μάλιστα της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και πολιτική εμπλοκή, δεν υπήρξε στο παρελθόν.

Ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πολιτικής κάλυψης του κυκλώματος των παράνομων επιδοτήσεων.

Το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι ούτε διαχρονικό, ούτε αόριστο. Έχει συγκεκριμένο χρόνο, συγκεκριμένη δομή και συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη – αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0