Σε "λεπτό πάγο" προσπαθεί να ισορροπήσει το ΠΑΣΟΚ με την επιλογή της ηγεσίας του να αξιοποιηθεί η υπόθεση της "μαύρης τρύπας" των κομματικών ταμείων στην κατεύθυνση μιας σφοδρής σύγκρουσης με τον Γ. Παπανδρέου.
Οι συνέπειες που θα έχει αυτή η "ακροβασία" για το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν με ακρίβεια. Ωστόσο εκτιμάται ως σχεδόν βέβαιο ότι διάδρομος (αν ο "εμφύλιος" οξυνθεί σε ανυπέρβλητο σημείο, οι επιδράσεις αυτής της αρχικά ενδοκομματικής διαμάχης θα λάβουν τη μορφή... χιονοστιβάδας εξελίξεων στο πολιτικό σύστημα): Τόσο εντός του κόμματος όσο και στον χώρο της λεγόμενης "Κεντροαριστεράς", όπου αυτοπροσδιορίζεται το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ. και άλλες νεοσυσταθείσες κινήσεις, όπως του Ανδ. Λοβέρδου, αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο.
Τέλος Μαΐου ο β' γύρος της σύγκρουσης
Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, "βενιζελικοί" και "παπανδρεϊκοί", προβλέπουν ότι οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν τάχιστα από το συγκρουσιακό αποτέλεσμα της θυελλώδους 50λεπτης συνάντησης Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου τη Μ. Τρίτη, θα οδηγήσουν σε "οριστική ρήξη". Αποδίδουν δε αυτό το ενδεχόμενο στο γεγονός ότι "κάποια στιγμή θα βγει το επίσημο πόρισμα" και συνεπώς θα φουντώσει εκ νέου -αν υποθέσουμε ότι έως τότε θα έχουν πέσει οι τόνοι- η έντονη αντιπαράθεση για το ποιος έχει τις ευθύνες.
Κομβικό σημείο για τον δεύτερο γύρο της σύγκρουσης αναμένεται να είναι η περίοδος περί τα τέλη Μαΐου. Το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών που ελέγχουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ -στοιχεία του οποίου αποκάλυψε η "Εφημερίδα των Συντακτών" και αποδίδουν υπέρογκες δαπάνες στον πρώην πρωθυπουργό και τους Ν. Αθανασάκη και Ρ. Σπυρόπουλο- θα είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες, όπως προανήγγειλε ο Γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος. Εν συνεχεία το πόρισμα θα δοθεί, σύμφωνα με συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων. Χρονικά τοποθετείται στα τέλη Μαΐου, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα απουσιάζει από τις 14 έως τις 24 Μαΐου σε ΗΠΑ, Γερμανία και Βουλγαρία, ενώ και ο Γ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για το εξωτερικό στις 7 του μήνα.
Με... το όπλο παρά πόδα οι "παπανδρεϊκοί"
Το γεγονός ότι πηγές της Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν προτίθεται να κάνει πίσω ή να διευκολύνει (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) τον προκάτοχό του αναφορικά με τις διαδικασίες του ελέγχου, τονώνουν την πεποίθηση που επικρατεί στο περιβάλλον των "παπανδρεϊκών" περί "στοχοποίησης" και "ηθικής απαξίωσης" του πρώην πρωθυπουργού και ανταπαντούν με το επιχείρημα που και ο ίδιος αντέτεινε στον Ευ. Βενιζέλο, ότι οι "διαρροές" βαφτίζουν ως "μαύρη τρύπα" τις "γνωστές δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του έως σήμερα που ανέρχονται σε περίπου 110 εκατ. ευρώ".
Σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από προφανής η πρόθεση των "παπανδρεϊκών" να επανέλθουν ενεργά στο εσωκομματικό προσκήνιο. Αυτό μαρτυρά η επισημοποίηση της "τάσης" του Μιχ. Καρχιμάκη, της "Κίνησης των 75" την περασμένη Κυριακή, αλλά και οι διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις που έκαναν με αφορμή την κόντρα Ευ. Βενιζέλου-Γ. Παπανδρέου στελέχη όπως οι Φ. Πετσάλνικος και Γ. Πεταλωτής. Ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων, η πλευρά Παπανδρέου θα έχει δύο επιλογές: Είτε να ακολουθήσει την οδό των μαζικών αποχωρήσεων είτε τον δρόμο της σκληρής αντιπολίτευσης ως τάση, με απώτερο στόχο να προετοιμάσει την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος.
Συζητήσεις για διασπάσεις και νέα κόμματα
Ο Ευ. Βενιζέλος γνωρίζει ότι αν τα πράγματα φτάσουν σε ακραίο σημείο είναι πιθανόν να επαληθευτούν οι διαρροές-προειδοποιήσεις από το "παπανδρεϊκό" στρατόπεδο περί μαζικών αποχωρήσεων και διάσπασης. Την ίδια στιγμή, εμφανίζεται πολύ ενοχλημένος για την κινητικότητα που παρουσιάζεται και η οποία εκτιμά ότι λειτουργεί υπονομευτικά απέναντί του, κάτι που έθεσε υπόψη και του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε ότι έχει εξουσιοδοτήσει οποιονδήποτε να μιλά εκ μέρους του, παρόλο που τα παραπάνω στελέχη βρίσκονται σε ευθεία επικοινωνία μαζί του.
Το γεγονός ωστόσο ότι επιμένει στη σύγκρουση, επικαλούμενος την "υποχρεώση του κόμματος" απέναντι στην παράταξη και την κοινωνία για "διαφάνεια", δείχνει ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει εξεταστεί από το επιτελείο του. Άλλωστε ο ίδιος είπε στον Γ. Παπανδρέου ότι "ο έλεγχος στοχεύει στη χάραξη μιας καθαρής διαχωριστικής γραμμής...". Είναι σαφές ότι η υπόθεση αποτελεί μια ικανή αφορμή για την υλοποίηση των εισηγήσεων που έχει δεχτεί κατά καιρούς να τραβήξει μια "διαχωριστική γραμμή" με το "αμαρτωλό παρελθόν" του κόμματος και τον "παπανδρεϊσμό", να κόψει κάθε γέφυρα ακόμα κι αν αυτό κοστίσει σε πολιτική δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Διότι εκτιμάται ως δεδομένο ότι αν υπάρξει διάσπαση ή έστω και συνέχιση της σύγκρουσης, το "παπανδρεϊκό" κομμάτι του κόμματος θα άρει την... ψήφο εμπιστοσύνης του προς τον διάδοχο του Γ. Παπανδρέου.
Όμως ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος έχει μιλήσει αρκετές φορές για τα νέα δεδομένα που χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για "μικρό, ευέλικτο, υπεύθυνο" κόμμα, επιχειρηματολογώντας ότι θα γίνει ξανά μεγάλο εάν επιτύχει η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά. Έτσι, υπό το δεδομένο ότι τα πράγματα θα φτάσουν σε πλήρες αδιέξοδο, αποκτούν ρεαλιστική βάση οι συζητήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για ένα μικρότερο ΠΑΣΟΚ χωρίς το "παπανδρεϊκό" τμήμα ή ακόμα και για την ίδρυση νέου κόμματος, εφόσον όμως θα εξασφαλιζόταν ότι η πτώχευση θα επέφερε διαγραφή του υπέρογκου χρέους.
Πρόκειται πάντως για κινήσεις που απαιτούν εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς και που οι προεκτάσεις τους ξεπερνούν κατά πολύ τα κομματικά όρια, βάζοντας σε "περιπέτειες" την κυβερνητική συνοχή.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. παρακολουθεί...
Οι εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να αφήνουν αδιάφορους τον Φ. Κουβέλη και τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία παρόλο που δημοσίως διατείνεται ότι δεν θέλει να εμπλακεί στα εσωτερικά άλλου κόμματος, παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα. Το ρίσκο που παίρνει ο Ευ. Βενιζέλος για "κάθαρση" η οποία εκτιμά ότι θα αποφέρει στον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ πολιτική υπεραξία, μπορεί να εξελιχτεί σε "μπούμερανγκ" για τη συνολική εικόνα του κόμματος. Από μια περαιτέρω απαξίωση του ΠΑΣΟΚ και τους κλυδωνισμούς που ήδη δέχεται, θα μπορούσε να επωφεληθεί η ΔΗΜ.ΑΡ. η οποία διατηρεί την ανταγωνιστική σχέση με τον κυβερνητικό της εταίρο για την επικράτηση στον χώρο της "Κεντροαριστεράς".
Σε περίπτωση που οι εξελίξεις ευνοήσουν τελικά το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ. -η οποία έχει ούτως ή άλλως μεγάλο δημοσκοπικό πρόβλημα- θα μπορούσε να "αναγνωρίσει" στην κίνηση Βενιζέλου προσπάθεια να... συμπληρώσει το "ηθικό έλλειμμα" του κόμματός του, το οποίο έχει προφασιστεί η ΔΗΜ.ΑΡ. για να διακόψει τις συζητήσεις περί συνεργασίας.
Ο Ανδ. Λοβέρδος... ευελπιστεί
Ομοίως, για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ "καίγεται" και ο Ανδ. Λοβέρδος, πρόθεση του οποίου είναι το κόμμα του "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα" να "κόψει" από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. και να διαδραματίσει ρόλο στην "Κεντροαριστερά". Ο ανεξάρτητος βουλευτής ευελπιστεί ότι θα επωφεληθεί από μια περαιτέρω απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ έως τότε προσπαθεί να φιλοτεχνήσει το... αντιμνημονιακό υπεύθυνο προφίλ του για να διαφοροποιηθεί από τους "ανταγωνιστές" του, καταψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο και προχωρώντας επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ότι θα αρνηθεί να λάβει την επιχορήγηση, εφόσον το κόμμα του λάβει το 3% στις ευρωεκλογές.