Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί το σχέδιο της Ν.Δ. για τη συγκάλυψη των σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η ηγετική ομάδα της, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Την Τρίτη η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει για την παραπομπή του πρώην υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά μόνο για το ήσσονος σημασίας πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Στη συνέχεια η Ν.Δ. αναμένεται να καλύψει πλήρως τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, απορρίπτοντας τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο Μ. Βορίδης δεν δέχτηκε τη «λύση» Καραμανλή και Τριαντόπουλου για παραπομπή για ήσσονα αδικήματα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην πλήρη αμνήστευσή του, όπως και του Λ. Αυγενάκη. Βασισμένος στην πλήρη κάλυψη που του προσφέρουν το Μαξίμου και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ., ο Μ. Βορίδης επιχείρησε να υποβαθμίσει τις κατηγορίες εναντίον του. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι κατηγορείται για συνέργεια σε κακουργηματική απιστία επειδή υπέγραψε Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της «τεχνικής λύσης» στην κατανομή των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους και επειδή ζήτησε την παραίτηση του τότε προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Βάρρα.
«Αυγάταιναν» οι βοσκότοποι της Κρήτης
Ο Μ. Βορίδης ισχυρίστηκε ότι με την «τεχνική λύση» συνέχισε απλώς μια πολιτική που ξεκίνησε από το 2015, κάνοντας λόγο για «νόμιμη πράξη» που μπορεί να αποτελέσει μόνο αντικείμενο πολιτικής κριτικής και όχι ποινικής διερεύνησης. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι η Υπουργική Απόφαση αποτέλεσε πρόταση του διορισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Θανάση Καπρέλη. Όσον αφορά την παραίτηση Βάρρα, σημείωσε ότι είναι δικαίωμά του να ζητήσει την παραίτηση υφισταμένου του και όχι κάτι παράνομο.
Ο Μ. Βορίδης, βέβαια, κατευθύνει τη συζήτηση εκεί που τον βολεύει και αποφεύγει να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα. Συγκεκριμένα, δεν απαντά στο γιατί α) επί υπουργίας του η απαιτούμενη έκταση κατανομής των βοσκοτόπων στην Κρήτη εκτινάχθηκε από τα περίπου 8.000 στρέμματα το 2016 στα 106.939 στρέμματα το 2019, άμεση απόρροια της Υπουργικής Απόφασης που επέτρεψε την κατανομή βοσκοτόπων εκτός χωρικής ενότητας, χωρίς όμως περιορισμούς και προϋποθέσεις, β) επί των ημερών του η απαίτηση από το εθνικό απόθεμα εκτοξεύτηκε στα 45 εκατ. ευρώ το 2020 και γ) η Κρήτη έλαβε άνω του 67% του εθνικού αποθέματος το 2020.
Το 2017 η Κρήτη είχε λάβει μόλις το 18% του εθνικού αποθέματος, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε τρία χρόνια υπήρξε αύξηση... 370% της κατανομής προς την Κρήτη! Κρίσιμο, επίσης, αλλά και αναπάντητο είναι το ερώτημα γιατί δ) επί υπουργίας Βορίδη το 2020 και το 2021 υπήρξε εκτεταμένη κατανομή ενισχύσεων σε δικαιούχους που δήλωναν μόνο βοσκότοπους χωρίς ζώα εκτός της χωρικής τους ενότητας.
Η αποπομπή Βάρρα και οι έλεγχοι
Μια δεύτερη σειρά ερωτημάτων που δεν απαντά ο Μ. Βορίδης είναι ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Γρ. Βάρρα, ο οποίος επιχείρησε να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα ελέγχου των παράνομων ενισχύσεων. Ο Μ. Βορίδης υποστηρίζει ότι οι δύο άνδρες διαφώνησαν για το ζήτημα του τεχνικού συμβούλου και ότι ο Γρ. Βάρρας, ως όφειλε, δεν τον είχε ενημερώσει για τους ελέγχους.
Και πάλι ο Μ. Βορίδης δεν απαντά γιατί ε) μετά την παραίτηση Βάρρα ο διάδοχός του Φάνης Παππάς άλλαξε το πρωτόκολλο ελέγχων για τις παράνομες ενισχύσεις, καταργώντας την υποχρέωση προσκόμισης ισχυρών παραστατικών νόμιμης κατοχής των επίμαχων εκτάσεων και όχι απλώς δήλωσης Ε9. Το σύστημα ελέγχων του Γρ. Βάρρα είχε οδηγήσει στη δέσμευση περίπου 4.000 ύποπτων ΑΦΜ. Επιπλέον, αναπάντητο μένει και το ερώτημα γιατί στ) μετά την απομάκρυνση Βάρρα «ξεπάγωσαν» και πληρώθηκαν δεσμευμένοι ΑΦΜ. Ενδιαφέρον είναι ακόμα ένα αναπάντητο ερώτημα, το γιατί ζ) ο Γρ. Βάρρας δεν ενημέρωσε τη Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων για το νέο σύστημα ελέγχων που αποφάσισε. Ο ίδιος φέρεται ότι εξήγησε πως ήθελε να αποφύγει διαρροές αλλά και πιέσεις από τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά, άνθρωπο του Μ. Βορίδη.
Και στο Μαξίμου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ασχολούνταν!
Ο Μ. Βορίδης βολικά περιορίζει τη συζήτηση μόνο στην περίοδο της υπουργίας στο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, αφήνει αναπάντητα και άλλα ερωτήματα. Συγκεκριμένα, δεν απαντά στο γιατί η) συνέχισε να συμμετέχει σε κρίσιμες κυβερνητικές συσκέψεις για τα ζητήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και ως υπουργός Επικρατείας. Ενδεικτική είναι η συμμετοχή του τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύσκεψη μαζί με τους Μπρατάκο και Παπασταύρου, που κατέληξε στο να υποχρεώσει σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλη Σημανδράκο. Και αυτή η αποπομπή συνδέεται με το σύστημα ελέγχου των παράνομων ενισχύσεων που κατέληξε σε «πάγωμα» 9.309 ΑΦΜ, το 63% των οποίων προερχόταν από την Κρήτη.
Η αποπομπή Σημανδράκου
Απαντήσεις δεν δίνει, βέβαια, και ο έτερος εμπλεκόμενος Λευτέρης Αυγενάκης. Απολαμβάνοντας κι αυτός την προστασία του Μαξίμου, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε επίσης να αναφερθεί στην ουσία των κατηγοριών εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι «ουδέν μεμπτό έχω διαπράξει κατά την άσκηση των καθηκόντων μου». Ο Λ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Β. Σημανδράκο και στις καταγγελίες του, όμως δεν απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα: Γιατί α) ασκούσε πιέσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αποδέσμευση των μπλοκαρισμένων ΑΦΜ και την πληρωμή των ελεγχόμενων κτηνοτρόφων, καθώς και γιατί β) οι συγκεκριμένοι ΑΦΜ πληρώθηκαν τελικά μετά την υποχρέωση σε παραίτηση του τότε προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Β. Σημανδράκου. Ο Λ. Αυγενάκης δεν απάντησε ούτε στο γ) αν γνώριζε τη λειτουργία του κυκλώματος και τον τρόπο με τον οποίο δήλωναν εικονικά βοσκοτόπια και λάμβαναν ενισχύσεις που δεν δικαιούνταν. Το μόνο σχόλιο που έκανε έχει κι αυτό το ενδιαφέρον του. «Οι ΑΦΜ δεν είναι απλοί αριθμοί, αλλά αγρότες, κτηνοτρόφοι με οικογένειες, που αφού ελεγχθούν (ως η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ όφειλε) να μην παραμένουν σε ομηρία, να πληρωθούν εάν νομίμως το δικαιούνται ή να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Λ. Αυγενάκης, σε μία έμμεση επίκληση του πελατειακού δικτύου που έστησε η Ν.Δ. με τους πόρους του ΟΠΕΚΕΠΕ.