Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C27.6°C
1 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.8°C27.7°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C22.1°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.8°C22.5°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
0 BF 53%
Εξωτερική πολιτική της ντροπής σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξωτερική πολιτική της ντροπής σε ταληράκια

Ισραηλινός στρατός στη Γάζα
EPA/ATEF SAFADI

Την περασμένη Τρίτη, 24 χώρες υπέγραψαν μια κοινή δήλωση με την οποία καταγγέλλουν το Ισραήλ ότι εδώ και δύο μήνες εμποδίζει την είσοδο κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Και ότι τώρα θέλει να την μοιράσει το ίδιο, με τους δικούς του όρους, για να την χρησιμοποιήσει ως μοχλό για την εκκένωση της Γάζας.

Οι χώρες που υπέγραψαν είναι οι εξής: Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία, Αυστρία και Βέλγιο.

Όπως βλέπει κανείς, η δήλωση αποτυπώνει μια μεταστροφή της Γερμανίας και της Βρετανίας απέναντι στον Νετανιάχου.

Ενώ περιλαμβάνει και δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις, της Ιταλίας και της Φινλανδίας.  

Οι σκληροί ακροδεξιοί της Ευρώπης, βέβαια, δεν την υπέγραψαν.

Για την ακρίβεια δεν την υπέγραψαν Κροατία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία  Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μάλτα, Κύπρος και Ελλάδα.

Στην Ελλάδα υπήρξε αντίδραση για την απουσία της χώρας από την πρωτοβουλία.

Γιατί, στο κάτω κάτω δεν της ζήτησαν να κάνει καμιά σοβαρή υπέρβαση. Με το κέντρο βάρους της ΕΕ της ζήτησαν να ευθυγραμμιστεί.

Σε άλλες περιπτώσεις το κάνει με εξαιρετική προθυμία.

Μπροστά στην φασαρία, «διπλωματικές πηγές» - δηλαδή ο Γεραπετρίτης – προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κατάσταση. Και τι είπαν:

Πρώτον ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Απλώς το λέει ανωνύμως τώρα, και ενώ το βουλώνει επί δύο μήνες.

Δεύτερον ότι είναι σε επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή για το θέμα.

Ενώ θα έπρεπε να μας πει ότι για το θέμα είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Τρίτον ότι η Ελλάδα θα φέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αυτόν τον μήνα προεδρεύει, το θέμα της προστασίας των αμάχων.

Αυτό θα το σχολιάσουμε στο τέλος.

Τέταρτον: ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την UNRWA, την υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, «παρά τις καταγγελίες που υπήρξαν εις βάρος της και την διακοπή υποστήριξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες..»

Εδώ πρέπει να σταθούμε. Κατά την διάρκεια της σφαγής στην Γάζα, το Ισραήλ χτύπησε επανειλημμένα συνεργεία και προσωπικό της UNRWA διαπράττοντας ένα ακόμα έγκλημα πολέμου μέσα στα πολλά.

Για να ξεπλύνει τις δολοφονίες αυτές, των οποίων ο στόχος είναι ξεκάθαρος, ισχυρίστηκε ότι η UNRWA ελέγχεται από τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Χωρίς φυσικά να παρουσιάσει κανένα στοιχείο στον ΟΗΕ. Και χωρίς η έρευνα του ΟΗΕ να καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα.

Η καταγγελία του Ισραήλ όμως, χρησιμοποιήθηκε ως πάτημα για μια σειρά από χώρες να διακόψουν την χρηματοδότηση της UNRWA τον Ιανουάριο του 2024.

Που ήταν ακόμα ένα ντροπιαστικό ξέπλυμα στον Νετανιάχου και την γενοκτονία του.

Οι χώρες αυτές ήταν οι: ΗΠΑ, Γερμανία, Ελβετία, Καναδάς, Ολλανδία Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Αυστραλία και Φιλανδία.

Αυτό που έπρεπε να μας διευκρινίσει λοιπόν το non paper Γεραπετρίτη, ήταν ότι «οι καταγγελίες που υπήρξαν» εις βάρος της UNRWA, είναι καταγγελίες του Ισραήλ σε βάρος του ΟΗΕ.

Αλλά έστω και έτσι, οι «διπλωματικές πηγές» όφειλαν να έχουν προσέξει ότι όλες οι χώρες που είχαν διακόψει την υποστήριξή τους στην  UNRWA, υπογράφουν τώρα την δήλωση για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα. Πλην των ΗΠΑ και της Ελβετίας.

Αλλά απλώς θέλουν να τους πούμε μπράβο που δεν είχε διακόψει και η Ελλάδα την χρηματοδότηση στην  UNRWA. Ωραία μπράβο. Τώρα γιατί δεν υπογράφετε.

Και με αυτό ερχόμαστε στο πέμπτον: Η Ελλάδα αναμένεται να παράσχει ιατρική περίθαλψη σε 11 παιδιά από τη Γάζα.

Μπράβο. Συγχαρητήρια. Μετά από δύο χρόνια και 20.000 νεκρά παιδιά, αναμένεται. Και το λέτε και ως κάτι συγκλονιστικά ανθρωπιστικό.  

Και το καλύτερο: «Η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλει να εκφράζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών..».

Τι λέτε ρε, πάτε καλά;

Πρώτον η Ελλάδα δεν είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι περιστασιακό, μην ξιπάζεστε.

Δεύτερον και η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά υπογράφουν την δήλωση, τι ανοησία είναι αυτή;

Τρίτον γιατί μια κοινή δήλωση 24 κρατών είναι αντιθεσμική; Και γιατί δεν μπορεί μια χώρα να εκφράζεται θεσμικά και παράλληλα να υπογράφει και δηλώσεις για την ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα;

Και στο τέλος τέλος, τι ακριβώς εννοείτε «θεσμικά»; Με τρόπο που να μην θίγει το Ισραήλ και να μην το αναφέρει καν; Μπράβο, ωραίο θεσμικό ρόλο έχετε αναθέσει στον εαυτό σας.

Ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους σφαγμένους. Απλώς διστάζουμε να το πούμε ξεκάθαρα.

Την επόμενη ημέρα «ανώτατη διπλωματική πηγή» - δηλαδή ο ίδιος ο Γεραπετρίτης – επανήλθε από την Νέα Υόρκη.

Και δήλωσε το απίθανο «Η Ελλάδα είναι θύμα της επιτυχίας της να έχει πολύ καλές σχέσεις και να συνομιλεί με όλους».

Που σημαίνει «δεν γίνεται να καταδικάσουμε το Ισραήλ γιατί έχουμε καλές σχέσεις και συνομιλούμε μαζί του».

Γιατί αν ίσχυε «για όλους» θα το είχαμε πει και για την Ρωσία.

Το δεύτερο απίθανο που δηλώθηκε από την «ανώτατη πηγή», σχετικά με την συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ, για την αναστολή εμπορικών συμφωνιών με το Ισραήλ:

«Η διάρρηξη των σχέσεων δεν θα ωφελήσει το σχέδιο ειρήνευσης. Τώρα είναι η ώρα να χτίζουμε γέφυρες..».

Και: «Η λογοδοσία θα υπάρξει στην ώρα της και θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο..»

Μάλιστα. Να χτίσουμε γέφυρες με το Ισραήλ, τώρα που σκοτώνει από την πείνα 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί;

Επίσης γιατί η διάρρηξη των σχέσεων δεν θα βοηθήσει στην ειρήνευση, ενώ οι κυρώσεις στην Ρωσία ήταν καλές;

Και αυτό το «στην ώρα της» πόσο αισχρό είναι; Αφήστε το Ισραήλ να τελειώσει τη δουλειά και τα κουβεντιάζουμε αργότερα προ τετελεσμένων.

Πόση ντροπή όμως…

Ακριβώς έτσι το έθεσε και ο καημένος ο Πέτσας και πέσανε να τον φάνε.

«Δεν παίρνουμε ίσες αποστάσεις στο θέμα των αμάχων, παίρνουμε πρωτοβουλίες. Αλλά άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Διαχωρίζω τα ζητήματα της συγκυρίας από τη βαθιά στρατηγική σχέση που έχουμε με το Ισραήλ..»

Όπου τα «ζητήματα της συγκυρίας» είναι η γενοκτονία. Τόσο απλά.  

Κρατάει και κάποια προσχήματα αυτός τουλάχιστον. Ενώ ο Άδωνις είναι έτοιμος να πάει να καταταγεί εθελοντής στους εποίκους της Δυτικής Όχθης να κλωτσάει παλαιστίνιες γριές.

Τέλος: η περίφημη «Πρωτοβουλία της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την προστασία των αμάχων σε καθεστώς πολέμου» πίσω από την οποία κρύφτηκε ο Γεραπετρίτης για να δικαιολογήσει την αφωνία της χώρας.

Πρόκειται για μια κοινή δήλωση που μας κάνει να στοχαστούμε γύρω από την προστασία των αμάχων υπό το πρίσμα της επείγουσας παγκόσμιας κλιματικής κρίσης και των ένοπλων συγκρούσεων..

Διότι η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις και η προστασία των αμάχων είναι βαθιά αλληλένδετες.

Διότι για παράδειγμα οι επιπτώσεις από σοβαρές πλημμύρες μπορούν να διακόψουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση αφήνοντας παιδιά και νέους περισσότερο εκτεθειμένους σε στρατολόγηση και εκμετάλλευση από ένοπλες ομάδες.

Και οι ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ που προστατεύουν τους άμαχους συναντάνε συχνά πλημμύρες, κατολισθήσεις, ξηρασίες, ερημοποίηση και επιδημίες.  

Και αυτή τη στιγμή μαίνονται στον κόσμο 130 συγκρούσεις. Μάλιστα.

Να πούμε για τους αμάχους ώστε να κρατάμε κάποια προσχήματα, αλλά να μην πούμε για τους αμάχους ποιανού μέρους και για το ποιος τους σκοτώνει.

Και να βάλουμε και λίγη κλιματική κρίση για να το ξανοίξουμε ακόμα περισσότερο.

Πόση ντροπή όμως…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL