Την ερχόμενη εβδομάδα διαλύεται και επισήμως η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία και ξεκινά η προεκλογική περίοδος. Παρόλα αυτά, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ επέλεξε να έρθει για δύο μέρες στην Ελλάδα (τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και την Τρίτη στην Κω) και να συζητήσει με δύο από τους Έλληνες ομολόγους της, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το μεταναστευτικό.
Για τη Σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικό είναι σημαντικό να δείξει στο γερμανικό κοινό ότι η κυβέρνηση Σολτς δουλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή για να θέσει υπό έλεγχο το μεταναστευτικό, το οποίο είναι για την ώρα ψηλά στην προεκλογική ατζέντα. Οπότε τόνισε στο πλάι του Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν κοινή αντίληψη για τη διαχείριση της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, ότι θεωρούν πως δεν υπάρχουν εθνικές αλλά μόνο ευρωπαϊκές λύσεις στο ζήτημα.
Η Νάνσι Φέζερ ξεκίνησε με το… χάδι, λέγοντας ότι η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα στην αποστολή της να φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης, για να τελειώσει με την πολύ ευγενικά διατυπωμένη πίεση, ότι Βερολίνο και Αθήνα συνεργάζονται για τις επιστροφές εκείνων των ατόμων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Το ανέκδοτο με τις επιστροφές
Ωστόσο, η υπόθεση των επιστροφών, την οποία προβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις -όσο πιο δεξιές τόσο με περισσότερα ταρατατζούμ, όπως δείχνει η περίπτωση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι - για την ώρα είναι μια επικοινωνιακή φούσκα. Ελάχιστοι από τους ανθρώπους, οι οποίοι φτάνουν σ’ αυτό που θεωρούν γη της Επαγγελίας στη Δυτική Ευρώπη και δεν γίνεται δεκτό το αίτημά τους για παροχή ασύλου, επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους ή σε ασφαλείς τρίτες χώρες κοντά στις χώρες καταγωγής τους ή στις χώρες μέλη της Ε.Ε. στα σύνορα της Ευρώπης που έφτασαν πρώτα, όπως η Ελλάδα.
Κι αυτό διότι θα πρέπει οι χώρες καταγωγής ή αυτές οι περιβόητες ασφαλείς τρίτες χώρες ή τα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, να θέλουν να τους πάρουν. Όμως πολλές από τις χώρες καταγωγής, πρωτίστως το Αφγανιστάν και η Συρία είναι χώρες διαλυμένες. Και η προσπάθεια της να διαπραγματευτεί με κάποιες τρίτες χώρες, που τις βαφτίζει ασφαλείς, κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε με την Τουρκία το 2016, αργή και βασανιστική.
Αντιθέτως, η οικοδέσποινα Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης τηρεί τις υποχρεώσεις της, είναι διατεθειμένη να πάρει πίσω ανθρώπους που πέρασαν από δω, δεν πήραν άσυλο και πήγαν στη Γερμανία. «Η κα υπουργός δεν ήρθε στην Ελλάδα για να μας πιέσει», ξεκαθάρισε ο Παναγιωτόπουλος.
Ωστόσο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στις επιστροφές, είναι ελάχιστες αυτές που δρομολογούνται. Από την αρχή του 2024 η Γερμανία θέλησε να επιστρέψει περίπου 200 άτομα, η Ελλάδα αποδέχθηκε την επιστροφή περίπου 180 από αυτά και τελικά έφτασαν 18! Τα υπόλοιπα δεν μπορούσαν να τα βρουν οι Γερμανοί για να τα στείλουν στη φιλόξενη χώρα μας…