Η απόπειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να «νερώσει» την πολιτική-ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ. με διευρύνσεις εκσυγχρονιστικής κοπής συναντά ισχυρές αντιστάσεις στα βάθη της παράταξης. Η υποχώρηση των γαλάζιων ποσοστών στις πρόσφατες ευρωεκλογές έχει συμπαρασύρει και τις μετοχές του πρωθυπουργού στο ίδιο του το κόμμα. Το… 28% λειτούργησε αρχικά ως έναυσμα ώστε ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής να αμφισβητήσουν τις στρατηγικές κυβερνητικές επιλογές, να στηλιτεύσουν την «αποϊδεολογικοποίηση» και να επιβεβαιώσουν τις κομμένες γέφυρες με το Μέγαρο Μαξίμου. Κυρίως, όμως, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λειτούργησαν απελευθερωτικά για δεκάδες βουλευτές που νιώθουν, για ποικίλους λόγους, να ασφυκτιούν υπό την επιτελική ηγεσία.
Η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης -μετά την «ανταρσία» γαλάζιων βουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την έγκριση του διορισμού της Κατερίνας Φουντεδάκη ως επικεφαλής της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής- συνιστά το τελευταίο ηχηρό προσωπικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το γεγονός αυτό έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «εκραγεί», ζητώντας από τους συνεργάτες του να είναι πιο σοβαροί και σχολιαστικοί «όταν πρόκειται για τέτοιου είδους θέματα». Ο επιτελικός φακός, εντούτοις, εστίασε στο γεγονός ότι οι 7 που εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να απορρίψουν την επιλογή Φουντεδάκη διαπερνούν όλες τις φυλές της Ν.Δ. Οι Στέλιος Πέτσας, Γιάννης Λαμπρόπουλος (βρίσκεται σε πολυετή σύγκρουση με τον Σαμαρά στη Μεσσηνία) και Γιάννης Οικονόμου συγκαταλέγονται στο «μητσοτακικό» στρατόπεδο, οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιάννης Ανδριανός θεωρούνται ως οι... τελευταίοι των «καραμανλικών», ενώ οι Θάνος Πλεύρης και Φώντας Μπαραλιάκος δεν έχουν κρύψει τον θαυμασμό τους για τον Αντ. Σαμαρά. Προ ετών, μάλιστα, ο βουλευτής Πιερίας είχε δηλώσει πως ο Μεσσήνιος πολιτικός διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τραπέζωμα Σαμαρά σε βουλευτές
Ο Αντ. Σαμαράς δείχνει ιδιαίτερα δραστήριος και διατεθειμένος να κρατήσει σφιχτούς τους δεσμούς με βουλευτές της επιρροής του. Ο πρώην πρωθυπουργός παρευρέθηκε σε μάζωξη σε πασίγνωστη ταβέρνα του Παγκρατίου, με τους αυτόπτες μάρτυρες να εντοπίζουν στο ίδιο τραπέζι τους γαλάζιους βουλευτές Ανδρέα Κατσανιώτη, Φώντα Μπαραλιάκο, Χρήστο Μπουκώρο, Λάκη Βασιλειάδη, Μίλτο Χρυσομάλλη (φέρεται ότι ήταν ο διοργανωτής της βραδιάς).
Βουλευτές κατά Σακελλαροπούλου
Η πρόσφατη υποχώρηση στο θέμα Φουντεδάκη του Κυριάκου Μητσοτάκη επέτεινε τις ορέξεις. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ευάλωτος στην πρώτη οργανωμένη αντίδραση βουλευτών. Σε αυτό το φόντο, κομματικά στελέχη -επικοινωνία με την ΑΥΓΗ της Κυριακής- στοιχηματίζουν ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα ρισκάρει» να προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι γνώστες της «ανθρωπογεωγραφίας» της Κ.Ο. αφήνουν να διαρρεύσει ότι 25-30 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα απέρριπταν μία τέτοια επιλογή, προκρίνοντας μία «υποψηφιότητα κύρους» με κεντροδεξιές ρίζες. Σε αυτό το φόντο, φημολογείται ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα προτείνει τον Κ. Τασούλα για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο… απείθαρχος Σαλμάς
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. 38 βουλευτές έψεξαν τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ δεκάδες άλλοι, που ακολούθησαν την οδό της σιωπής ενώπιον του πρωθυπουργού, εξωτερικεύουν τα παράπονα τους στα δείπνα και στις διαδικτυακές συζητήσεις με συναδέλφους τους. Τότε ο Μάριος Σαλμάς είχε προκαλέσει την έκρηξη του πρωθυπουργού, επειδή υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «στήριξε τους λίγους εναντίον των πολλών». Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας δεν φαίνεται να πτοήθηκε από τις κυβερνητικές διαρροές ότι «αποτελεί ξένο σώμα» για τη Ν.Δ. και πως την «επόμενη φορά» θα διαβεί την πόρτα της εξόδου από την Κ.Ο. Πριν από λίγες ημέρες επεφύλαξε νέο χτύπημα προς το Μαξίμου με αφορμή επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων, αλλά και τις υψηλές χρεώσεις στις διατραπεζικές συναλλαγές. Υποστήριξε ότι «τα επιτόκια δανεισμού στους πολλούς είναι υπερβολικά υψηλότερα από αυτά που είναι μηδενικά των καταθέσεων» και έκανε λόγο για κερδοσκοπία. Ο πρωθυπουργικός φέρεται ότι δέχτηκε εισηγήσεις για διαγραφή του Μ. Σαλμά, ωστόσο οι πιο ψύχραιμοι συνέστησαν να αποτραπεί μία τέτοια κίνηση, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κατελήφθη από πανικό λόγω του περιεχομένου του ερωτήματος.
Ερχεται ο Καρανικόλας
Την πάγια αρχή ότι οι «ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται» καταρρίπτουν οι ένοικοι του Μαξίμου. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ήδη έχουν παράσχει αναλυτικές πληροφορίες για τις σαρωτικές αλλαγές των γενικών γραμματέων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Η σπουδή αυτή αποδίδεται στον κατευνασμό της δεξιάς πτέρυγας της Κ.Ο., καθώς οι γραμματείς που θα απομακρυνθούν έχουν «πασοκική» ή σε κάθε περίπτωση κεντρώα προέλευση. Τη θέση τους αναμένουν να πάρουν «τα δικά μας παιδιά», όπως λέγεται στα βάθη της Ν.Δ., ήτοι στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα της παράταξης. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, την αντίστροφη πορεία αναμένεται να διανύσει ο Σπύρος Καρανικόλας, που αποτελεί μετεγγραφή από το ΠΑΣΟΚ. Το πάθος με το οποίο υπερασπίζεται στη δημόσια σφαίρα τις θέσεις της Ν.Δ. ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ίσως επιβραβευτεί από τον πρωθυπουργό με έναν διορισμό του σε θέση γενικού γραμματέα.
Οι… μετακινούμενοι
Την πόρτα της εξόδου αναμένεται να δουν η γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, η γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ζέφη Δημαδάμα και ο γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Στον αέρα είναι η θέση του γ.γ. Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελου Δημοσθένους. Σε μια από τις θέσεις γραμματέα στο υπουργείο Υγείας θα μετακινηθεί ο Γιώργος Παπαδημητρίου, υποψήφιος δήμαρχος Νέου Ηρακλείου και άνθρωπος εμπιστοσύνης του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη. Δεν αποκλείονται και οι αποχωρήσεις της Νίκης Δανδόλου από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ του υπουργείου Οικονομικών και του Σωτήρη Αναγνωστόπουλου από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Αβέβαιη είναι η παραμονή του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνου Αλεξανδρή. Τέλος, επισφαλής θεωρείται και η θέση του γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνου Λογοθέτη.