Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.5°C25.7°C
4 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
23.2°C26.0°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.3°C27.1°C
3 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.1°C25.4°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.1°C24.9°C
4 BF 33%
Θεοδώρα Τζάκρη / Ζημιογόνα για το ελληνικό δημόσιο η αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεοδώρα Τζάκρη / Ζημιογόνα για το ελληνικό δημόσιο η αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

ΤΖΑΚΡΗ ΒΟΥΛΗ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Με μελανά χρώματα παρουσίασε την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας η βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Θεοδώρα Τζάκρη κατά την παρέμβασή της στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όπως ανέφερε στην πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται «η πολιτική καταλήστευσης του  εισοδήματος, με τις παραγωγικές βιομηχανικές μονάδες που κλείνουν ή αποχωρούν, με τη μεσαία τάξη να έχει παραδοθεί άνευ όρων στις «αλυσίδες» και τους μεγάλους της αγοράς που κερδοσκοπούν ασύδοτα – ιδίως στην ενέργεια, στο λιανεμπόριο και στις υπηρεσίες, με την προτελευταία θέση της χώρας στη σχετική κατάταξη για το κατά κεφαλή ΑΕΠ, οριακά πάνω από τη Βουλγαρία, με τον αυξημένο αριθμό ανέργων σε σχέση με το 2009, κλπ».

Αναφορικά με την αποεπένδυση (αποχώρηση) του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, η κ. Τζάκρη υπογράμμισε ότι αυτή η εμπροσθοβαρής αποεπένδυση του ΤΧΣ από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών που σήμερα κατέχει, ζημιώνει το δημόσιο με 43 δις €, ενώ αποποιείται και μελλοντικά του έσοδα μέχρι και το 2025, τη στιγμή που η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να είναι ανθηρή.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έθεσε δε τα εξής ερωτήματα στους παραβρισκόμενους στην Συνεδρίαση:

Στη βάση ποιας μελέτης και ποιου ανεξάρτητου παρόχου χρηματοοικονομικών ή επιχειρηματικών και διαχειριστικών συμβουλών που έχει αξιολογήσει το ΤΧΣ, οδήγησε το ΤΧΣ να αποφασίσει να προχωρήσει με τέτοια ταχύτητα και εμπροσθοβαρώς σε αποεπένδυση του από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και των τριών τραπεζών που σήμερα κατέχει;  

Γιατί το ΤΧΣ αποποιείται μελλοντικά του έσοδα μέχρι και το 2025, από τις τράπεζες τη στιγμή που η κερδοφορία τους αναμένεται να είναι ανθηρή τα επόμενα χρόνια και με τα συγκεκριμένα έσοδα του προϋπολογισμού να κρίνονται αναγκαία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής;

Ρώτησε τον κ. Στουρνάρα εάν αισθάνεται  ότι έχει  μερίδιο της ευθύνης για τα κακώς κείμενα στην τράπεζα Αττικής καθώς η εποπτεία της Τράπεζας Αττικής ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι στον SSM. 

Επεσήμανε στον κ. Βερίκιο που εμφανίζει μία εξωραϊσμένη εικόνα η οποία αθροίζει τα κέρδη από το PSI με τις ζημιές του ΤΧΣ «κάτι το οποίο είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια» πως ούτε το Δ.Ν.Τ. ούτε η Κομισιόν ούτε ο ESM κάνουν κάτι τέτοιο, λέγοντάς του  «Γιατί δεν λέτε την αλήθεια στον Έλληνα φορολογούμενου για τις ζημιές που υπέστη από την διάσωση των τραπεζών; Κυρίως από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον στον έλεγχο του Δημοσίου;» 

Αναφέρθηκε σε υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα έχουν αναδείξει πως συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα τα προηγούμενα χρόνια είχαν συστηματικά γίνει λήπτες εικονικών τιμολογίων. Μια εκ των υποθέσεων αυτών φέρεται να διερευνάται ήδη από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη σε συνέχεια ειδικούς πορίσματος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής. Ρώτησε τον κ. Στουρνάρα πότε έγινε τελευταία φορά τακτικός έλεγχος στις τράπεζες για την λήψη εικονικών τιμολογίων;  

Τέλος ρώτησε τον κ. Ξηρουχάκη αν τον ενημερώνουν οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών για σχετικές υποθέσεις;. Σας ερωτώ διότι κάποιοι εκπρόσωποί σας είναι και στις επιτροπές ελέγχου των τραπεζών.» 

Ακολουθεί η παρέμβαση της κ. Τζάκρη: 

Κύριε Χατζηδάκη 

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να «μας παρουσιάζει» μια εικονική πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας.  

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας o γκουρού της οικονομικής σας πολιτικής, αποδομεί αυτό το αφήγημα, μη μπορώντας να σας καλύψει άλλο, αναφέρει σε συνέντευξή του ότι τρία χρόνια  σας προειδοποιεί για την δημιουργία πανίσχυρων καρτέλ στην υγεία, στα τρόφιμα και την ενέργεια τα οποία καταστρατηγούν τον ανταγωνισμό, θέτοντας σε κίνδυνο της ευστάθεια της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.  

Είναι προφανές ότι δεν αντιλαμβάνεστε τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού και της απογοήτευσης που διακατέχουν την ελληνική κοινωνία.  

Γιατί πίσω από τη βιτρίνα της «επιτυχίας» που προσπαθεί με καθαρά επικοινωνιακούς τρόπους να συντηρήσει η κυβέρνηση, η κατάσταση είναι δραματική.  

Γιατί συνεχίζεται η πολιτική καταλήστευσης του  εισοδήματος των πολιτών. Και μιας και μιλάμε σήμερα για τις τράπεζες δεν θα αναφερθώ στις ληστρικές προμήθειες, θα σας πω μόνο ότι είναι υπερδιπλάσιο το επιτοκιακό περιθώριο που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες. Τα spreads για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι 3,20%, έναντι 1,56% για τα υπόλοιπα 109 τραπεζικά ιδρύματα της Ευρωζώνης;  

Γιατί εμφανίζεται ως «ανάπτυξη» μια πρόσκαιρη «μεγέθυνση» που οφείλεται στο real estate, στα κόκκινα δάνεια και βεβαίως στον πληθωρισμό. 

Γιατί παραγωγικές βιομηχανικές μονάδες κλείνουν ή αποχωρούν.  

Η μεσαία τάξη έχει παραδοθεί άνευ όρων στις «αλυσίδες» και τους μεγάλους της αγοράς που κερδοσκοπούν ασύδοτα – ιδίως στην ενέργεια, στο λιανεμπόριο και στις υπηρεσίες,  

Η χρηματοδότηση από πόρους και χρηματοδοτικά μέσα της Ε.Ε. διοχετεύεται επιλεκτικά, αποκλείοντας τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.  

Και δεν τα λέω εγώ αυτά, είναι αδυσώπητοι οι αριθμοί. 

Η χώρα μας «φιγουράρει» στην προτελευταία θέση της σχετικής κατάταξης, οριακά πάνω από τη Βουλγαρία στην πρόσφατη έκθεση της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Παρά το γεγονός ότι τα μνημόνια πέρασαν πια, η κατάταξη της χώρας στην κατηγορία της «φτωχής Ανατολικής Ευρώπης», με την Βουλγαρία να πλησιάζει και να απειλεί να μας αφήσει στον πάτο της κατάταξης.  

Όμως παράλληλα η χώρα μας βρίσκεται (στοιχεία Μαρ 24) στην 8η πιο ακριβή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά το κόστος της βενζίνης, με τιμές κοντά στα 2 ευρώ, (ενώ στις ΗΠΑ είναι 81 λ.) από το οποίο το 55% είναι φόροι, τους οποίους θα μπορούσατε να έχετε μειώσει, ενώ εσείς επιλέγετε να εκτοξεύετε την ακρίβεια στα ύψη, κρατώντας και αυτόν τον συντελεστή κόστους πολύ ψηλά.  

Τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία μιλούν ότι τον Φεβρουάριο του 2024 διαμορφώθηκε στο 11%.   Παρά τη φαινομενικά εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας ωστόσο, οι άνεργοι παραμένουν σημαντικά περισσότεροι σε σχέση με την έναρξη της κρίσης (387.900 το 2008 και 484.700 το 2009 έναντι 588.200 το 2022). Επιπρόσθετα, η χώρα εξακολουθεί να κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι η τροχιά ουσιαστικής ανάκαμψης αργεί ακόμη.  

Πανηγυρίζεται για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Καλή είναι, αν χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο. Δηλαδή, οι πόροι δεν έρχονται για να πάνε, στο real estate και τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες, αλλά να βοηθήσουν την ανάπτυξη φυσικού κεφαλαίου. Αλλά αυτό δεν γίνεται και αυτό είναι και το πρόβλημα. Να θυμίσω ότι επενδυτική βαθμίδα είχαμε και το 2008 και το 2009, και το 2010 σημειώθηκε η χρεωκοπία. 

Να μη μιλήσω για το χρέος που δημόσιο+ ιδιωτικό προσεγγίζει τα 800 δις €. 

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της χώρας.  

Όσον αφορά στο σημερινό θέμα  που είναι το ΤΧΣ. 

Πανηγυρικά ο κ. Χατζηδάκης και οι κύριοι Στουρνάρας και Ξηρουχάκης μας είπαν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πετύχει την πλήρη αποεπένδυση από τις 4 συστημικές τράπεζες μετά και την πρόσφατη επιτυχημένη διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατείχε στην Τράπεζα Πειραιώς [σήμερα διατηρεί ακόμη ένα ποσοστό περίπου 18% στην Εθνική Τράπεζα και ποσοστό της τάξης του 70% στην Τράπεζα Αττικής]. Μας είπαν επίσης, ότι κλείνει έτσι και επίσημα ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση και για την ελληνική οικονομία γεγονός που δείχνει ότι η ελληνική οικονομία αντέχει και  κινείται με αναπτυξιακούς ρυθμούς τετραπλάσιους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης». 

Πως κλείνει; Όταν αυτή η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, για την οποία τόσο πανηγυρίζετε, ζημιώνει το δημόσιο – σύμφωνα με το ΚΕΠΕ –43 δισ. ευρώ». Ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα κύριε Χατζηδάκη; 

Μήπως είναι οι πολίτες των οποίων διατείνεστε ότι σώσατε τις καταθέσεις; 

Μας είπατε κύριοι του ΤΧΣ ότι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος είναι σύνθετη και πολυπρισματική. Δεν ταυτίζεται, αλλά ούτε και περιορίζεται, όπως έχει ήδη κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη στενή έννοια του ταμειακού συμφέροντος, αλλά με το ευρύτερο δημοσιονομικό συμφέρον. Όμως εδώ ακολουθείτε την πλέον καταστροφική στρατηγική του βραχυπρόθεσμου και της ταμειακής χασούρας που συνοδεύεται με επιβεβαιωμένες απώλειες 43 δις, αλλά και από μελλοντικές απώλειες από τις συμμετοχές του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο των τριών ανωτέρω τραπεζών. Όταν μάλιστα η πρόβλεψη είναι ότι η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να είναι θετική ως το 2025 τουλάχιστον που λήγει η παρουσία του ΤΧΣ. Με βάση αυτά τα κέρδη, οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν, από το 2023 και στο εξής, γενναίο μέρισμα στο ΤΧΣ, κάτι που θα μπορούσε αντισταθμίσει τυχόν απώλειες προηγούμενων ετών. Για το 2023 αυτά τα έσοδα του ΤΧΣ προσεγγίζουν τα 800 εκ. €. 

Είναι αναγκαίος ο λεπτομερής απολογισμός του έργου του ΤΧΣ σε όρους πλήρους διαφάνειας. 

Στη βάση ποιας μελέτης και ποιου ανεξάρτητου παρόχου χρηματοοικονομικών ή επιχειρηματικών και διαχειριστικών συμβουλών που έχει αξιολογήσει το ΤΧΣ, οδήγησε το ΤΧΣ να αποφασίσει να προχωρήσει με τέτοια ταχύτητα και εμπροσθοβαρώς σε αποεπένδυση του από το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και των τριών τραπεζών που σήμερα κατέχει; Που ζημιώνει το δημόσιο – σύμφωνα με το ΚΕΠΕ –43 δις €; Αν υπάρχει τέτοια μελέτη γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί σχετικά;  

Γιατί το ΤΧΣ αποποιείται μελλοντικά του έσοδα μέχρι και το 2025, από τις τράπεζες τη στιγμή που η κερδοφορία τους αναμένεται να είναι ανθηρή τα επόμενα χρόνια και με τα συγκεκριμένα έσοδα του προϋπολογισμού να κρίνονται αναγκαία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής;   

Κύριε Στουρνάρα η Τράπεζα Αττικής παρουσίασε τα προηγούμενα χρόνια ζημιές και αδυναμία ολοκλήρωσης τιτλοποιήσης δανείων. Το αποτέλεσμα ήταν να συμψηφισθεί επανειλημμένα η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, το γνωστό DTC με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Πλέον δρομολογείται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από της Αττικής με το μάρμαρο να το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Καθώς η εποπτεία της Τράπεζας Αττικής ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι στον SSM , αισθάνεστε πως έχετε μερίδιο της ευθύνης για τα κακώς κείμενα στην τράπεζα; 

Κύριε Βερύκιε πρόσφατη έκθεση του ΚΕΠΕ αναφέρει ότι ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, σε ανακοίνωσή του 
στις 10 Οκτωβρίου 2023, αναφέρει ότι τα αναμενόμενα έσοδα του ΤΧΣ από την αποεπένδυση των ελληνικών τραπεζών είναι €3 δισεκ. με €4 δισεκ. Ως εκ τούτου, με βάση το ποσό της συνολικής επένδυσης €46 δισεκ. από το ΤΧΣ, οι υπαινισσόμενες ζημίες (implied losses) ανέρχονται σε €42 δισεκ. με €43 δισεκ. ή εναλλακτικά, η υπαινισσόμενη απόδοση (implied return) κυμαίνεται μεταξύ -91,3% και -93,5%. Εσείς μας εμφανίζεται μία εξωραϊσμένη εικόνα η οποία αθροίζει τα κέρδη από το PSI με τις ζημιές του ΤΧΣ κάτι το οποίο είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Ούτε το Δ.Ν.Τ. ούτε η Κομισιόν ούτε ο ESM κάνουν κάτι τέτοιο. Γιατί δεν λέτε την αλήθεια στον Έλληνα φορολογούμενου για τις ζημιές που υπέστη από την διάσωση των τραπεζών; Κυρίως από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον στον έλεγχο του Δημοσίου 

Υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα έχουν αναδείξει πως συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα τα προηγούμενα χρόνια είχαν συστηματικά γίνει λήπτες εικονικών τιμολογίων. Μια εκ των υποθέσεων αυτών φέρεται να διερευνάται ήδη από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη σε συνέχεια ειδικούς πορίσματος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Αττικής. Μπορείτε να μας πείτε πότε έγινε τελευταία φορά τακτικός έλεγχος στις τράπεζες για την λήψη εικονικών τιμολογίων ; Και μια ερώτηση για τον κ. Ξηρουχάκη. Σας ενημερώνουν οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών για σχετικές υποθέσεις; Σας ερωτώ διότι κάποιοι εκπρόσωποί σας είναι και στις επιτροπές ελέγχου των τραπεζών.» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL