Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.8°C29.7°C
2 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.4°C25.1°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
26.0°C29.3°C
1 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.6°C24.9°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 45%
Παππάς προς Χατζηδάκη / Εσείς λυπάστε για τη μελέτη του ΚΕΠΕ εμείς για την απώλεια 40 δισ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παππάς προς Χατζηδάκη / Εσείς λυπάστε για τη μελέτη του ΚΕΠΕ εμείς για την απώλεια 40 δισ. ευρώ

Ο Νίκος Παππάς
INTIME/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

«Είπατε ότι λυπάστε για τη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), εμείς λυπόμαστε για τα 40 δισ. απώλεια» είπε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συζήτηση για την αποεπένδυση του ΤΧΣ στις τράπεζες, γεγονός που -σύμφωνα με του ΚΕΠΕ- ζημίωσε κατά 40 δισ. ευρώ το δημόσιο.

«Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, το δημόσιο απώλεσε 40 δισ. ευρώ από την αποχώρηση του δημοσίου από τις τράπεζες. Αιτηθήκαμε τη συγκεκριμένη συνεδρίαση τον περασμένο Νοέμβριο και αυτή πραγματοποιείται τρεις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών μετά. Δεν έχει ξανασυμβεί να γίνονται τέτοιες μείζονες επιλογές και να έρχεστε εκ των υστέρων να μας πείτε πως και γιατί βάλαμε, για παράδειγμα, 18 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και φύγαμε με 1,3 δισ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς, στη συζήτηση του αιτήματος που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Στην αναφορά ότι είναι αβέβαιο το μέλλον σε σχέση με τις αποτιμήσεις των μετοχών των τραπεζών, άρα τώρα ήταν ενδεχομένως η κατάλληλη ώρα της αποεπένδυσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι «οι εκτιμήσεις στόχων από όλους τους διεθνείς στόχους είναι για 30% ως 50% παραπάνω από τις τρέχουσες τιμές. Άρα η αβεβαιότητα είναι κάτι που μπορεί να υπάρχει στην έκθεση διάθεσης, την οποία καλώ το ΤΧΣ να μας καταθέσει για όλες τις πράξεις που έχει κάνει ως σήμερα και την οποία υποχρεούται να έχει από σύμβουλο διεθνούς κύρους για κάθε πράξη διάθεσης των μετοχών».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «το ελληνικό δημόσιο έβαλε περίπου 10 δισ. ευρώ στη Eurobank και βγήκε με 93 εκατ. ευρώ, 4 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και βγήκε με 300 εκατ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και βγήκε με 1 δισ. ευρώ (για το 22% των μετοχών) και 18 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και βγήκε με 1,35 δισ. ευρώ».

Στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο Ν. Παππάς: 

Με πόσα «μπήκαμε» στις τράπεζες - Με πόσα «βγήκαμε»

Πίνακας με στοιχεία για τις τράπεζες που παρέθεσε ο Νίκος Παππάς

Απαντώντας στη θέση του κ. Χατζηδάκη ότι είναι δίκαιη η πώληση των μετοχών στην παρούσα φάση και στις συγκεκριμένες τιμές, αφού οι Έλληνες φορολογούμενοι είχαν κερδίσει με το PSI, απάντησε: 

«Κουρεύτηκε ονομαστικά το χρέος και πήραμε κάποιες μετοχές. Δεν μας είπατε τότε ότι αυτές οι μετοχές, που πήρε το δημόσιο, είναι μειωμένων προσδοκιών από μελλοντικά κέρδη». Συμπλήρωσε, δε, με αφορμή άλλη αναφορά του υπουργού Οικονομικών: «Άκουσα και για τον ELA. Το δημόσιο είναι μέτοχος στην κεντρική τράπεζα. Δεν θα έπρεπε να πληρώνουν τόκο οι τράπεζες αν πάρουν ρευστότητα; Δεν ήταν χατίρι αυτό. Χατίρι ήταν που επετράπη στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το εξαιρετικό πρόγραμμα της ΕΚΤ, το TLTRO, που ήταν στοχευμένο για τη δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να πάρουν με αρνητικό επιτόκιο 50 δισ. ευρώ και να βγάζουν 500 εκατ., αφού κάθονταν πάνω σε αυτά τα χρήματα, πάνω στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Αυτό ήταν χατίρι, εκεί έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση».

Ο Νίκος Παππάς, αφού υπογράμμισε ότι η ευθύνη της απόφασης αποχώρησης του δημοσίου από τις τράπεζες ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι το ΤΧΣ θα ελεγχθεί αν κινήθηκε με βάση τον νόμο, είπε: «Αξιώνουμε απαντήσεις και εξηγήσεις για τη ζημιά. Να δούμε πως προέκυψε η ανάγκη της κακήν κακώς αποχώρησης. Είναι, προφανώς, μία επιλογή του σκληρού πυρήνα της δικής σας πολιτικής, η οποία έχει στο επίκεντρο μια δήθεν μαγική συνταγή, την πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL