Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.8°C37.4°C
3 BF 20%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
37 °C
35.8°C38.1°C
3 BF 30%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
37 °C
36.0°C36.6°C
1 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.9°C33.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
38 °C
35.7°C37.9°C
3 BF 17%
50 χρόνια Πολυτεχνείο / Επίκαιρα τα μηνύματα του αγώνα των φοιτητών το 1973
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

50 χρόνια Πολυτεχνείο / Επίκαιρα τα μηνύματα του αγώνα των φοιτητών το 1973

13423646a.jpg

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η μαζική συμμετοχή των πολιτών κάθε ηλικίας στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του τριήμερου εορτασμού αποδεικνύουν ότι τα αιτήματα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Το Πολυτεχνείο αποτελεί ορόσημο της συλλογικής αντίστασης και αναζωπυρώνει το όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη, ψωμί, παιδεία και ελευθερία. Τα πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους καλούν για συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και στην πορεία του Πολυτεχνείου.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν απολύτως επίκαιρα»

«Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ένα γεγονός-σταθμό στους αγώνες του λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία. Ένα γεγονός που έμελλε να καθορίσει την Ιστορία της χώρας, θέτοντας τα θεμέλια για την ανατροπή της δικτατορίας των συνταγματαρχών και τη Μεταπολίτευση» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ανακοίνωσή του. «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα απολύτως ζωντανά. Σε μια συνθήκη που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εξαιτίας μιας πολιτικής εξουσίας που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων αντί των πολλών. Σε μια συνθήκη που οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας νέων δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων. Την ίδια στιγμή, ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι τραγικά επίκαιρος, τις ημέρες που γινόμαστε μάρτυρες μίας ακόμη αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας. Όσο και αν κάποιοι επιθυμούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα του 1973 και να συσκοτίζουν τα μηνύματα της ιστορικής εξέγερσης, το Πολυτεχνείο πλανάται σαν σκιά τα τελευταία 50 χρόνια πάνω από την Ιστορία, για να θυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται στον λαό, εάν ο ίδιος δεν το διεκδικήσει».

Πιερρακάκης: «Οι φοιτητές έσπασαν τη σιωπή του φόβου»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης στο μήνυμά του για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου υπογραμμίζει: «Από το σπαρακτικό “Εδώ Πολυτεχνείο” έως το “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” που αντηχούσε στους δρόμους της Αθήνας. Οι φοιτητές έσπασαν τη σιωπή του φόβου, κινητοποιώντας με τόλμη τις υγιείς δυνάμεις του τόπου απέναντι στη βία και στον αυταρχισμό της χούντας. Τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου». Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Στην Ελλάδα της ισχυρής Δημοκρατίας το αίτημα για “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”» παραμένει επίκαιρο, ευθυγραμμισμένο στις προκλήσεις του σήμερα. Και αυτό διότι η Παιδεία ήταν, είναι και θα παραμείνει ο βατήρας για τη διαμόρφωση, τη διεκδίκηση και την επίτευξη των στόχων που θέτει κάθε γενιά για τη χώρα. Αγωνιζόμαστε για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα διαμορφώνει ακέραιους επιστήμονες, άξιους επαγγελματίες και, ταυτόχρονα, υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες».

Ανδρουλάκης: Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης μετά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο του Πολυτεχνείου προχώρησε σε δηλώσεις: «Η εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του ’73 αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης πολιτικής Ιστορίας της πατρίδας μας. Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν, όσους αγωνίστηκαν, όσους είχαν το σθένος να αντιμετωπίσουν τη δικτατορία. […] Σήμερα έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μία ποιοτική Δημοκρατία. Για λιγότερες ανισότητες. Για περισσότερες ευκαιρίες στις νεότερες γενιές. Για ισχυρή δημόσια Υγεία και Παιδεία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να οικοδομήσουμε μία δίκαιη, ανθεκτική, ισχυρή κοινωνία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

ΚΚΕ: Ο ξεσηκωμός δείχνει το μεγαλείο της λαϊκής θέλησης

Στεφάνια στον χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, και τον Θοδωρή Κωτσαντή, γραμματέα του Κ.Σ. της ΚΝΕ.

«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου πριν από 50 χρόνια με τη φοιτητική κατάληψη εδώ στο Πολυτεχνείο, αλλά και την αθρόα λαϊκή προσέλευση με αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα δείχνει το μεγαλείο της λαϊκής θέλησης, δύναμης και κινητοποίησης όταν αυτή ξεχύνεται απελευθερωμένη, θα λέγαμε, από τη βία, τον φόβο, την καταστολή, από οποιαδήποτε μορφή καπιταλιστικής καταπίεσης και εξουσίας» δήλωσε η Ελ. Μπέλλου. «Τα μηνύματα, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου “Έξω το ΝΑΤΟ - Έξω οι ξένες βάσεις” είναι επίκαιρα και πιστεύουμε ότι θα κυριαρχήσουν αύριο στην πορεία, απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως σήμερα γίνεται η σφαγή των Παλαιστίνιων από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL