Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
33.6°C35.8°C
3 BF 31%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
34 °C
33.7°C34.3°C
1 BF 32%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
35.0°C37.6°C
2 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.2°C32.7°C
3 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
34.5°C34.9°C
3 BF 26%
Κώστας Ζαχαριάδης / «Να μετατρέψουμε την Αθήνα σε μια πόλη ανθεκτική, λειτουργική και ελκυστική»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Ζαχαριάδης / «Να μετατρέψουμε την Αθήνα σε μια πόλη ανθεκτική, λειτουργική και ελκυστική»

Κώστας Ζαχαριάδης
facebook.com

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, μίλησε στο athenea.gr και τη Ρούλα Μπανάκου για το όραμά του για την Αθήνα, τις αιτίες των σημερινών προβλημάτων, τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους, τις πρώτες προτεραιότητες που θα θέσει αν εκλεγεί, ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της μετατροπής της πόλης «σε μια πόλη ανθεκτική και βιώσιμη. Μια πόλη καθαρή, ασφαλή και λειτουργική. Μια πόλη ελκυστική για κατοικία, εργασία, διασκέδαση».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κ. Ζαχαριάδη

Κ. Ζαχαριάδη, θέτοντας υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων, ποιο είναι το όραμα σας; Μια πόλη με μεγάλη έλλειψη ελεύθερων χώρων, χώρων στάθμευσης, υψηλά δημοτικά τέλη, με μεγάλες ανισότητες στις γειτονιές, με στέκια περιθωριοποιημένων ανθρώπων, μπορεί μια άλλη πολιτική να την κάνει αντάξια των προσδοκιών των κατοίκων της; Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι αιτίες της σημερινής κατάστασης και ποιες οι λύσεις;

Τα περισσότερα από τα σημερινά προβλήματα προέρχονται από το ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό τρόπο οργάνωσης και διοίκησης της πόλης που ακολουθεί απαρέγκλιτα και ο κ. Μπακογιάννης. Αποδείχθηκε και αυτός ανίκανος να απαντήσει στις σύγχρονες μεγάλες προκλήσεις. Περιορίστηκε σε αποσπασματικές παρεμβάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, χωρίς κανένα συνολικό σχεδιασμό για την πόλη. Δεν είχε καμία απάντηση για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μας: εμένα με ενδιαφέρει πως θα γίνει η Αθήνα από τη νέα δημοτική αρχή και πως θα προετοιμαστεί για το μέλλον σε 5 σε 10 σε 20 χρόνια.

Στελεχώνομαι από μια δυνατή ομάδα επιστημόνων και επαγγελματιών με ειλικρινή αγάπη για την πόλη και έχουμε όραμα, πρόγραμμα και όρεξη για σκληρή δουλειά πάνω σε ένα σχέδιο. Σχέδιο που χωρίζεται σε τρία στάδια:

Το πρώτο στάδιο προβλέπει τις άμεσες παρεμβάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με έμφαση στην ασφάλεια, την καθημερινότητα, την προστασία και ανάπτυξη των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

Το δεύτερο προβλέπει ένα ευρύ πρόγραμμα αναπλάσεων και έργων υποδομής με στόχο να θωρακιστεί η Αθήνα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πόλη ανθεκτική και βιώσιμη λοιπόν. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθεια θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις υποβαθμισμένες περιοχές. Η άρση των εσωτερικών ανισοτήτων και η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών αποτελεί προτεραιότητα για εμάς.

Το τρίτο περιλαμβάνει τις μεγάλες εμβληματικές παρεμβάσεις που θα αποτελούν προϊόν ευρείας διαβούλευσης και θα οδηγήσουν την Αθήνα τις επόμενες δεκαετίες στο να γίνει μια σημαντική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπως αρμόζει στην ιστορία και τον πολιτισμό της.

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και ανεργίας ο Δήμος πιστεύετε πως μπορεί να σταθεί συμπαραστάτης στις ανάγκες των κατοίκων; Έχει τους πόρους για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να μιλάμε για πραγματική αυτοδιοίκηση στο πλευρό του κάθε δημότη, με ισχυρή κοινωνική πολιτική ή πρέπει να επανακαθοριστεί η σχέση Τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας; Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Ο Δήμος μπορεί να έχει στα χέρια του ισχυρά εργαλεία άσκησης πολιτικής. Πέρα από τους δικούς του πόρους έχει τη δυνατότητα ένταξης σε πληθώρα έργων και προγραμμάτων είτε εθνικών είτε ευρωπαϊκών. Από κει και πέρα προφανώς και πρέπει να δούμε το θεσμικό πλαίσιο και τον επανακαθορισμό των σχέσεων μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ανάγκη επίσης, ο Δήμος Αθηναίων να αναλάβει πρωτοβουλίες Μητροπολιτικού χαρακτήρα. Τα προβλήματα των πολιτών δεν σταματούν στα διοικητικά όρια της Αθήνας. Η πολυπλοκότητα των ζητημάτων απαιτεί συνεχή συνεργασία και συνέργειες με τους άλλου Δήμους της Αττικής.

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Εγώ δεν θα είμαι Δήμαρχος σχολιαστής ή παρατηρητής σαν τον κ. Μπακογιάννη. Κάθε ώρα και κάθε στιγμή θα αγωνίζομαι και θα διεκδικώ το καλύτερο για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Όπως συνηθίζω να λέω, εκεί που σταματούν οι διοικητικές αρμοδιότητες ξεκινούν οι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Η Αθήνα, αν και πρωτεύουσα, έχει φανερές ελλείψεις σε μεγάλα έργα όπως δρόμοι, αντιπλημμυρικά, χώρους αθλητισμού, πρασίνου. Με δεδομένες τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, ο Δήμος της Αθήνας μπορεί να δώσει λύσεις στο Δήμο της Αθήνας;

Σαφώς και μπορεί. Με τρεις βασικές προϋποθέσεις:

α) Σοβαρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Kαι έργα ουσίας αντί έργων βιτρίνας.

β) Ορθολογική και διαφανής χρήση των πόρων. Το διαρκές ράβε ξήλωνε της Πανεπιστημίου πρέπει να διδάσκεται ως σχετικό αντιπαράδειγμα σε όλα τα εγχειρίδια άσκησης δημόσιας πολιτικής.

γ) Διάθεση και ικανότητα διεκδίκησης κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, κάθε διαθέσιμου πόρου αλλά και των αναγκαίων θεσμικών παρεμβάσεων.

Είναι προφανές ότι κ. Μπακογιάννης δεν πληροί καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις και γι΄ αυτό απέτυχε να δώσει λύσεις στα προβλήματα της Αθήνας. Για την ακρίβεια διαρκώς προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.

Εμείς μπορούμε. Θα είμαι Δήμαρχος των διεκδικήσεων και των λύσεων. Έχουμε όραμα, σχέδιο και δυνατή ομάδα.

Η Αθήνα, αν και φιλοξενεί την Ακρόπολη, τον παγκόσμιο φάρο πολιτισμού, δυστυχώς παρουσιάζει και φαινόμενα ρατσισμού. Η δημοτική αρχή μπορεί να ασκήσει διαπολιτισμικές δράσεις ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, οι μετανάστες να ενσωματωθούν πλήρως και όλοι εμείς να γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους;

Ο Δήμος οφείλει να παίξει πρωταρχικό ρόλο για την ουσιαστική ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν στις γειτονιές της Αθήνας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το πλεονέκτημα της άμεσης επαφής με τους αλλοδαπούς που κατοικούν στην πόλη, γνωρίζει καλύτερα τα ιδιαίτερα προβλήματα και ζητήματα που προκύπτουν κάθε φορά και μπορεί να παρακολουθεί από κοντά τη δραστηριότητα και τα αιτήματα των τοπικών μεταναστευτικών κοινοτήτων. Η παράταξή μας δεν ονομάζεται τυχαία Ανοιχτή Πόλη: Είναι μια παράταξη που διαχρονικά έχει δώσει αγώνες για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Βέβαια πρέπει να τονίσουμε και κάτι άλλο. Η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών της Αθήνας ήταν αυτή που δημιούργησε το πρόσφορο έδαφος για την έξαρση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. Την απουσία του κράτους και την ανασφάλεια των κατοίκων εκμεταλλεύτηκαν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φιλοδοξούν να επανέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και την ανοχή του κ. Μπακογιάννη.

Οφείλουμε λοιπόν, μαζί με τις αναγκαίες διαπολιτισμικές δράσεις να αναβαθμίσουμε ισόρροπα όλες τις περιοχές της πόλης. Οφείλουμε να ζωντανέψουμε τις υποβαθμισμένες γειτονιές και να βάλουμε τέλος στα κυκλώματα παρεμβατικότητας και ανομίας που δρουν ανενόχλητα στην πόλη. Μόνο έτσι θα υψώσουμε φράχτη στο ρατσισμό και το φασισμό.

Αν εκλεγείτε ποιες θα ήταν οι πρώτες σας δράσεις και οι πρώτες προτεραιότητες που θα θέσετε;

Η ορθή λειτουργία της πόλης. Η βελτίωση της καθημερινότητα της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι το πρώτο. Έμφαση στην ασφάλεια, την καθαριότητα, το φωτισμό, τη βελτίωση και ανάπτυξη των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού.

Η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών για τη θωράκιση της πόλης είναι το δεύτερο. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε στην κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και την αντισεισμική θωράκισή τους.

Βασική δέσμευσή μας αποτελεί επίσης, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων για τις υποβαθμισμένες περιοχές.

Στόχος μας η μετατροπή της πόλης μας σε μια πόλη ανθεκτική και βιώσιμη. Μια πόλη καθαρή, ασφαλής και λειτουργική.. Μια πόλη ελκυστική για κατοικία, εργασία, διασκέδαση.

Για εμάς όλα τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση. Η ίδια η Αθήνα αυτή η εμβληματική πρωτεύουσα με τη λαμπρή ιστορία των χιλιάδων ετών αποτελεί πρόκληση. Απαντάμε σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση με δυνατή ομάδα, όραμα, σχέδιο και όρεξη για δουλειά.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL