Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.8°C37.4°C
3 BF 20%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
37 °C
35.8°C38.1°C
3 BF 30%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
37 °C
36.0°C36.6°C
1 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.9°C33.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
38 °C
35.7°C37.9°C
3 BF 17%
Εύα Καϊλή / «Ζήτησε προνόμια που δεν της δόθηκαν στη φυλακή» - Τι λέει Βέλγος εισαγγελέας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εύα Καϊλή / «Ζήτησε προνόμια που δεν της δόθηκαν στη φυλακή» - Τι λέει Βέλγος εισαγγελέας

Εύα Καϊλή
EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Για το σκάνδαλο Qatargate μίλησε ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Βελγίου, Frédéric Van Leeuw στη Le Soir, κάνοντας μάλιστα αναφορές και στην περίπτωση της Εύας Καϊλή, η οποία κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο μεγατόνων που συγκλόνισε την ΕΕ και αυτή τη στιγμή έχει αποφυλακιστεί, ενώ αναμένεται να γυρίσει στις υποχρεώσεις της στην ευρωβουλή.

Υπενθυμίζεται ο Αντόνιο Παντσέρι παραμένει κρατούμενος με ηλεκτρονικό βραχιόλι, καθώς και ο Ιταλός Αντρέα Κοζολίνο βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό για την υπόθεση.

«Περίπου δεκαπέντε ερευνητές», απασχολούνται στην υπόθεση διαφθοράς Qatargate.

«Από την αρχή, έχουμε αναπτύξει σημαντικούς πόρους, διότι δεν θέλουμε να βαλτώσει η υπόθεση και θέλουμε οι εμπλεκόμενοι να μάθουν την τύχη τους το συντομότερο δυνατό», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Ο Βέλγος δικαστικός, σχολιάζει πως το γεγονός πως κάποιος αποφυλακίζεται, δε σημαίνει πως «τελείωσε η έρευνα». «Υπάρχουν ακόμα μαρτυρίες που πρέπει να συγκεντρωθούν. Ειδικά από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με έναν πολύπλοκο φάκελο, με βουλευτικές ασυλίες, σχέσεις με χώρες που δεν θέλουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας... Το τέλος μιας προληπτικής κράτησης δεν σημαίνει τίποτα για την ουσία του φακέλου», εξηγεί.

Ζητήθηκε από τον Frédéric Van Leeuw να απαντήσει για τις καταγγελίες της Εύας Καϊλή για κακομεταχείριση στην φυλακή, δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο, ακόμα και μια «αδικαιολόγητη» προληπτική κράτηση. Ο εισαγγελέας αποκρίθηκε ότι «η απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις στον Τύπο θα μας οδηγούσε σε παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω».

«Η κα Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε»

Μάλιστα, ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας του Βελγίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απαγόρευση στην Εύα Καϊλή να δει το παιδί της, έδωσε μια αποστομωτική απάντηση.

Αρχικά, σημείωσε πως η Εισαγγελία έλεγξε «ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία, επιτρέποντας έτσι έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων», ενώ αποκάλυψε πως «η κα. Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε».

«Γνωρίζω πως οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στην κατάσταση. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος», σημειώνει για να συνεχίσει:

«Πολλοί άνθρωποι μίλησαν κατά της φυλάκισης της κ. Καϊλή, αλλά ποιος θα μιλήσει όταν είναι μια τσιγγάνα με παιδιά, που οδηγείται στη φυλακή;»

Αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2023;

Ο Frédéric Van Leeuw εξέφρασε την ελπίδα ότι ο βασικός φάκελος «θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

«Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ένας δικαστικός φάκελος εξελίσσεται συνεχώς ανάλογα με τυχόν νέα στοιχεία», λέει επίσης. «Για τον λόγο αυτό, το τεκμήριο αθωότητας αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο μέχρι το τέλος της διαδικασίας», σημειώνει ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας από το Βέλγιο.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Μόνο οι Παντσέρι και Κοζολίνο παραμένουν υπό κράτηση. Μήπως γίνεται τελικά πολύς θόρυβος για το τίποτα;

«Καθόλου... Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η προληπτική κράτηση περιορίζεται σε ορισμένες καταστάσεις: για τη διατήρηση της έρευνας - ιδίως αποτρέποντας ορισμένους υπόπτους να έρθουν σε επαφή με εικαζόμενους συνεργούς ή εμποδίζοντας τη διαφυγή ενός κατηγορούμενου αγνώστου - και να εξασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια.

Δεν σημαίνει λοιπόν ότι επειδή αποφυλακίστηκε κάποιος, τελείωσε η έρευνα. Υπάρχουν ακόμα μαρτυρίες που πρέπει να μαζευτούν. Ειδικά από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με έναν πολύπλοκο φάκελο, με βουλευτικές ασυλίες, σχέσεις με χώρες που δεν θέλουν να απαντήσει στις ερωτήσεις μας... Το τέλος μιας προληπτικής κράτησης δεν σημαίνει τίποτα για την ουσία του φακέλου».

Η Εύα Καϊλή παρέμεινε έγκλειστη για 4 μήνες, όσο και ο Πάντσερι που ομολόγησε αρκετές πτυχές της υπόθεσης. Αυτό δεν είναι αμείλικτο προς την πρώην αντιπρόεδρο του ΕΚ;

«Δεν υπάρχει αμείλικτο. Είναι αλήθεια ότι τέσσερις μήνες είναι πολύ, αλλά ας θυμηθούμε ότι η έρευνα είναι δύσκολη και οι κατηγορίες: διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, είναι σοβαρές.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι εάν αποφασιστεί η προληπτική κράτηση από τον ανακριτή, η νομιμότητα της διατήρησης αυτής της κράτησης πρέπει να ελεγχθεί από πολλούς: Την εισαγγελία, τον δικαστή του τμήματος του συμβουλίου εντός πέντε ημερών από την έκδοση εντάλματος. Ακολουθεί η σύλληψη και τέλος η έφεση, ενώπιον του κατηγορητηρίου, από άλλους τρεις δικαστές. Επομένως, ο νόμος παρέχει πολλές διασφαλίσεις για την αποφυγή αυθαίρετων κρατήσεων».

Η κα Καϊλή μίλησε για την κακομεταχείριση που υπέστη στη φυλακή, τη δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο μετά τη σύλληψή της, ακόμη και μια αδικαιολόγητη προληπτική κράτηση κατ' εκείνη. Τι απαντάτε σε αυτό;

«Η απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις στον Τύπο θα μας οδηγούσε σε παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω».

Η κα Καϊλή ισχυρίζεται ότι της στερήθηκε να δει το μωρό της όταν κρατήθηκε στο Χάρεν. Είναι έτσι τα πράγματα ; Αν ναι, γιατί;

«Αυτό δεν αποτελεί a priori αρμοδιότητα του εισαγγελέα. Ωστόσο ελέγξαμε ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία, επιτρέποντας έτσι έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων. Η κυρία Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στην κατάσταση. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές υψώθηκαν κατά της φυλάκισης της κυρίας Καϊλή...»

Σε τι μέγεθος κινητοποιούνται οι Αρχές σήμερα σε αυτήν την έρευνα;

«Οι δεκαπέντε ανακριτές είναι μια μεγάλη επένδυση για την αστυνομία. Από την αρχή, χρησιμοποιήσαμε σημαντικούς πόρους, επειδή δεν θέλουμε να «κολλήσει» ένας φάκελος και θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα για τη μοίρα των εμπλεκόμενων».

Με τόσους πολλούς πόρους που έχουν κινητοποιηθεί, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα γρήγορο κλείσιμο της έρευνας;

«Ελπίζω ότι ο βασικός φάκελος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ένας δικαστικός φάκελος εξελίσσεται συνεχώς ανάλογα με τυχόν νέα στοιχεία. Για τον λόγο αυτό, το τεκμήριο αθωότητας αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο μέχρι το τέλος της διαδικασίας».

Η εισαγγελία των Βρυξελλών βιώνει μια αρκετά οξεία κρίση (έλλειψη δικαστών κ.λ.π.). Ποια είναι η άποψή σας γι' αυτό;

Ξεκίνησα την καριέρα μου στην εισαγγελία των Βρυξελλών. Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι που είναι εκεί είναι πολύ θαρραλέοι γιατί πρέπει να διαχειριστούν την έλλειψη. Έλλειψη δικαστών, αλλά και – όπωε έχουμε ήδη καταγγείλει - έλλειψη ανακριτών από τη δικαστική αστυνομία.

Μια ολόκληρη σειρά φακέλων πρέπει να παραμεριστεί λόγω έλλειψης αστυνομίας. Αυτό μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό για έναν συνάδελφο δικαστή που εμπλέκεται σε έναν φάκελο στον οποίο δεν προχωράμε λόγω έλλειψης αστυνομίας. Υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο για τη μείωση της προληπτικής κράτησης από δύο σε ένα μήνα.

Η ιδέα είναι να αδειάσουν οι φυλακές. Για μένα, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι υπερβολικά μακροχρόνιες προσωρινές κρατήσεις είναι να διασφαλίσω ότι οι υποθέσεις καταλήγουν έγκαιρα στο δικαστήριο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL