Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.2°C20.9°C
2 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C19.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
15.9°C21.0°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C15.1°C
0 BF 100%
Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ για PEGA / ​Πρωθυπουργός και κυβέρνηση υπόλογοι σε Ελλάδα και Ευρώπη
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ για PEGA / ​Πρωθυπουργός και κυβέρνηση υπόλογοι σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο
EUROPEAN PARLIAMENT

Ενώπιον των ευθυνών τους για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και από το παράνομο λογισμικό Predator, φέρνουν οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της PEGA αναφέρει ουσιαστικά ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών οδηγεί κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά για ταύτιση των παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator με τις υποκλοπές της ΕΥΠ. Επιπλέον, στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος και για 12 κυρώσεις κατά της Ελλάδας.

«Με την υπογραφή και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι υπόλογοι απέναντι στην Ευρώπη και στην κοινή γνώμη για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων. Χθες, η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, την έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλεύτριας του Renew Europe, Σόφι ιντ βελντ, αλλά και το συνοδευτικό κείμενο με αυστηρές συστάσεις στη χώρα μας», επισημαίνει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της PEGA έλαβε 30 ψήφους «υπέρ», 2 «κατά», ενώ υπήρξαν και 4 αποχές. Όσον αφορά στις συστάσεις της PEGA 30 ψήφοι ήταν «υπέρ», 5 «κατά» ενώ υπήρξαν και 2 αποχές.

«Ουσιαστικά, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να θέσουν την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη ενώπιον των ευθυνών τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πολιτική οικογένεια της ΝΔ, να ψηφίζει κατά και την ακροδεξιά να απέχει», σημειώνει η ευρωομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ τονίζει ότι «για πρώτη φορά οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα από την ΕΥΠ συνδέονται με τη χρήση του Predator και σύμφωνα με την έκθεση της PEGA, πρόσωπα και εταιρείες παραπέμπουν ευθέως στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Ειδικότερα, η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, ότι η έκθεση «αποκλείει την περίπτωση οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις να είναι δράση μόνο ιδιωτών, με την εξής χαρακτηριστική επισήμανση: “Η υπόθεση ότι πίσω από τις επιθέσεις με Predator κρύβονται ιδιωτικοί φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη, καθώς δεν εξηγεί την επιλογή των στόχων”».

Σε ό,τι αφορά «στην ευθεία εμπλοκή της κυβέρνησης στην υπόθεση, η έκθεση αναφέρει ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν στενές διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και συμβάντων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους κατασκοπευτικού λογισμικού”», Predator.

Ακόμη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει «το κατασκοπευτικό λογισμικό, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τη νόμιμη παρακολούθηση, χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας», ενώ «δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική ή υπάλληλοι που καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και εμπόδια», επιπλέον ενώ «δεν υπάρχει προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου, χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ως «αρχιερέα των υποκλοπών» και πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση της έκθεσης της PEGA από το ευρωκοινοβούλιο «αποτελεί κόλαφο» για τον πρωθυπουργό.

Κούλογλου: Όρμπαν των Βαλκανίων ο Μητσοτάκης

Καταπέλτης για την έκθεση της PEGA είναι και η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιου Κούλογλου (αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής), ο οποίος χαρακτηρίζει τον Κ. Μητσοτάκη ως «Όρμπαν των Βαλκανίων που εκθέτει τη χώρα διεθνώς».
 
Ο Στ. Κούλογλου αναφέρει ότι η έκθεση «καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια και με κάθε λεπτομέρεια, την ταύτιση των παρακολουθήσεων μεταξύ ΕΥΠ και Predator και τους στενούς δεσμούς μεταξύ Κυβέρνησης-ΕΥΠ-Ιδιωτών που εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά και οδηγούν απευθείας στο στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού γραφείου».

Επισημαίνει επίσης ότι η έκθεση με πολύ καυστικό τρόπο αναφέρεται «στην απόπειρα συγκάλυψης της κυβέρνησης μέσω της τροπολογίας "Πικραμένου" και του νέου νόμου που αποκλείει τα θύματα από την ενημέρωσή τους και καλεί σε επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει επίσης ότι «όσο και αν στο εσωτερικό της χώρας ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στο γραφείο του, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, λειτουργούν» και καταλήγει: «Το πόρισμα σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η κυνική προσπάθεια συγκάλυψης και άρνησης συνεργασίας, έφερε τον Μητσοτάκη και την Ελλάδα, στην ίδια κατηγορία με τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Ένας Όρμπαν των Βαλκανίων που εκθέτει τη χώρα διεθνώς».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις 12 συστάσεις, της PEGA προς την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται:

 1. Να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχων, καθώς και ανεξάρτητων μηχανισμών εποπτείας·  
 2. Να ανακαλέσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν πλήρως με τον κανονισμό για τα είδη διπλής χρήσης και να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων στο Σουδάν·
 3. Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες τις καταγγελίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού·  
 4. Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του νόμου 2472/1997, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών· Να τροποποιήσει το Ν. 5002/2022 προκειμένου να αποκατασταθεί το δικαίωμα των παρακολουθούμενων σε άμεση ενημέρωση, κατόπιν αιτήματός τους, μόλις ολοκληρωθεί η παρακολούθηση καθώς και άλλες διατάξεις που αποδυναμώνουν τις διασφαλίσεις, τον έλεγχο και τη λογοδοσία
 5. Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων, όπως ο Διαμεσολαβητής και οι αρχές προστασίας δεδομένων, να σεβαστεί πλήρως την ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, να διασφαλίσει την πλήρη συνεργασία και πρόσβαση όλων των εποπτικών φορέων στις πληροφορίες και την παροχή πλήρους ενημέρωσης σε όλα τα πρόσωπα που έχουν παρακολουθηθεί.  
 6. Να εξασφαλίσει ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να δημιουργήσει  ηλεκτρονικό αρχείο ώστε να μπορεί να εκτελεί το έργο της.  
 7. Να αποσαφηνίσει επειγόντως την κατάσταση σχετικά την κακόβουλη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού υποκλοπής στην Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για την ακεραιότητα των επερχόμενων εκλογών
 8. Να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού, να εξασφαλίσει συνταγματικές εγγυήσεις και να επιτρέψει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη λειτουργία της, χωρίς την επίκληση του απορρήτου των πληροφοριών.  
 9. Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ)·
 10. Να εξασφαλίσει ότι η Δικαιοσύνη έχει όλα τα αναγκαία μέσα και  υποστήριξη για την έρευνα, για την καταγγελλόμενη  κακόβουλη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει φυσικά αποδεικτικά στοιχεία για πληρεξούσιους, εταιρείες μεσιτείας και πωλητές κατασκοπευτικού λογισμικού που συνδέονται με μολύνσεις από κατασκοπευτικό λογισμικό·  
 11. Να καλέσει την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες·
 12. Να απόσχει από πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο του Ανώτατου Εισαγγελέα  

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Με την υπογραφή και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι υπόλογοι απέναντι στην Ευρώπη και στην κοινή γνώμη για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων. Χθες, η εξεταστική επιτροπή PEGA του Ε.Κ. ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, την έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλεύτριας του Renew Europe Sophie In’t Veld, αλλά και το συνοδευτικό κείμενο με αυστηρές συστάσεις στη χώρα μας.

Η έκθεση πήρε 30 ψήφους υπέρ, 2 κατά και υπήρξαν 4 αποχές, ενώ οι συστάσεις,  30 ψήφους υπέρ, 5 κατά και υπήρξαν 2 αποχές.Ουσιαστικά, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να θέσουν την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη ενώπιον των ευθυνών τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πολιτική οικογένεια της ΝΔ, να ψηφίζει κατά και την ακροδεξιά να απέχει.

Για  πρώτη φορά οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα από την ΕΥΠ συνδέονται με τη χρήση του Predator και σύμφωνα με την έκθεση της PEGA, πρόσωπα και εταιρείες παραπέμπουν ευθέως στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο κείμενο της έκθεσης, περιγράφονται λεπτομερώς και με ονόματα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, Δημητριάδης, Κοντολέων, Λαβράνος, Μπίτζιος κλπ., ο ρόλος του καθενός, αλλάκαι οι σχέσεις και οι διασυνδέσεις μεταξύ τους. Παράλληλα, καταγράφονται οι περιπτώσεις των θυμάτων των παράνομων υποκλοπών και παρακολουθήσεων, όπως οι Ανδρουλάκης, Σπίρτζης, Κύρτσος, οι δημοσιογράφοι Κουκάκης, Τέλλογλου, Μαλιχούδης, Τριανταφύλλου κ.α.

Η έκθεση αποκλείει την περίπτωση οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις να είναι δράση μόνο ιδιωτών, με την εξής χαρακτηριστική επισήμανση: «Η υπόθεση ότι πίσω από τις επιθέσεις με Predator κρύβονται ιδιωτικοί φορείς είναιεξαιρετικά απίθανη, καθώς δεν εξηγεί την επιλογή των στόχων».

Σε ό,τι αφορά στην ευθεία εμπλοκή της κυβέρνησης στην υπόθεση, η έκθεση αναφέρει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν στενές διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και συμβάντων που σχετίζονται με τηνκυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους κατασκοπευτικού λογισμικού».

Ιδιαίτερο κεφάλαιο της έκθεσης αποτελούν οι παρεμβάσεις εναντίον θεσμών και προσώπων που ερευνούσαν τη μεγάλη αυτή υπόθεση, με σκοπό τη συγκάλυψη του σκανδάλου.Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το κατασκοπευτικό λογισμικό, ενδεχομένως σε συνδυασμό μετη νόμιμη παρακολούθηση, χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας». Επισημαίνεται επίσης ότι «δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική ή υπάλληλοι που καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και εμπόδια», ενώ «δεν υπάρχει προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Δώδεκα (12) αυστηρές συστάσεις απευθύνονται στη χώρα μας, η οποία καλείται να αποκαταστήσει επειγόντως την ανεξαρτησία των μηχανισμών εποπτείας, να ανακαλέσει τις άδειες εξαγωγής των μηχανισμών υποκλοπών, να διασφαλίσει τον ελεύθερο έλεγχο των Ανεξαρτήτων Αρχών για τις καταγγελίες χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού.

Η Επιτροπή απευθύνει επίσης στην κυβέρνηση σκληρή σύσταση να καταργήσει τον νόμο που απαγορεύει στην ΑΑΔΕ την ενημέρωση των πολιτών για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους, αλλά και να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και των αρμοδίων εποπτικών οργάνων στην κατεύθυνση της πλήρους ενημέρωσης των θυμάτων. Καλείται επίσης να αντιστρέψει τη νομοθετική πρωτοβουλία του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL