Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Βουλή / Σε απόλυτη απομόνωση η ΝΔ - Μόνη της ψήφισε το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Σε απόλυτη απομόνωση η ΝΔ - Μόνη της ψήφισε το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Βουλή
EUROKINISSI-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Συνεχίζεται το καθεστώς κυβερνητικής απομόνωσης στη Βουλή, με τη ΝΔ να ψηφίζει μόνη της το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια, η Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε πλήρως απονομιμοποιημένη την κυβέρνηση και πρόσθεσε πως «η ΝΔ υποσχέθηκε οικονομική ευρωστία και καλοπληρωμένες δουλειές, αλλά κατάφερε να είμαστε η χώρα με τη χειρότερη σχέση εισοδήματος και κόστους ζωής, να έχουμε το τρίτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη, να αυξηθεί η φτώχεια, να διευρυνθούν οι ανισότητες, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με απλήρωτες υπερωρίες, ο κατώτατος μισθός να έχει χάσει σχεδόν το 20% της αγοραστικής τους δύναμης».

Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιέγραψε ως αποτυχημένη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να έρθει μια κυβέρνηση που θα έχει γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Ως προς την ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών», ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν επί της αρχής.

«Η κυβέρνηση έχει πλήρως απονομιμοποιηθεί»

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε οριστική αποδρομή. Από το 2019 με την πρόθυμη βοήθεια ενός ολόκληρου συστήματος εξουσίας προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι εκπροσωπεί κάτι το καινοτόμο και το προοδευτικό. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει μείνει να θυμίζει εκείνο το επιτηδευμένο αφήγημα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι «Η ΝΔ:

  • Υποσχέθηκε οικονομική ευρωστία και καλοπληρωμένες δουλειές. Και κατάφερε να είμαστε η χώρα με τη χειρότερη σχέση εισοδήματος και κόστους ζωής, να έχουμε το τρίτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη, να αυξηθεί η φτώχεια, να διευρυνθούν οι ανισότητες, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με απλήρωτες υπερωρίες, ο κατώτατος μισθός να έχει χάσει σχεδόν το 20% της αγοραστικής τους δύναμης.
  • Υποσχέθηκε κράτος δικαίου και ανεξαρτησία των θεσμών. Και έφερε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης: μία κυβέρνηση αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, που παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, την ηγεσία του στρατεύματος, επιχειρηματίες, στη συνέχεια αρνείται τα πάντα και στο τέλος κάνει ότι είναι δυνατό για να συγκαλυφθεί η αλήθεια.
  • Υποσχέθηκε επιτελικό κράτος. Και παραδίδει σήμερα ένα κράτος εγκληματικά ανίκανο, με τις δημόσιες υποδομές σε κατάρρευση, ένα κράτος αποσυρμένο από κάθε κοινωνική λειτουργία. Το επιτελικό κράτος δεν ήταν τελικά τίποτε άλλο παρά ένας γιγαντιαίος μηχανισμός πελατειακών σχέσεων, απευθείας αναθέσεων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
  • Υποσχέθηκε καθεστώς λογοδοσίας. Και μετέτρεψε τη θητεία της σε ένα φεστιβάλ αποφυγής της ευθύνης.
  • Υποσχέθηκε διάλογο. Και από την πρώτη μέρα άσκησε την εξουσία με τη μέγιστη δυνατή αλαζονεία και έπαρση. Όποιος διαφωνεί με την κυβέρνηση είναι αδαής, δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει, και στη συνέχεια στοχοποιείται και μετατρέπεται σε εχθρό».
https://youtu.be/qNg1n1xOXgc

Απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα ανέφερε ότι «δεν μπορεί να είναι σχολιαστής της οικονομικής πραγματικότητας και της αύξησης των τιμών, πρέπει να πει τι κάνει για να στηρίξει τους πολίτες κι αν αυτό αποδίδει. Όσο προσπαθεί να φτιάξει καρικατούρες θέσεων για να αποδομήσει την αντιπολίτευση, επιβεβαιώνει ότι είναι ο πιο “άξιος” υπουργός της κυβέρνησης που καταρρέει».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη να αναλάβει τη συντριπτική ευθύνη για όλα αυτά που μας οδήγησαν στο δυστύχημα. Την τεράστια απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου επί των ημερών της. Την κατάργηση όλων εκείνων των δικλίδων ασφαλείας που απέτρεπαν εδώ και δεκαετίες τη μετωπική σύγκρουση τρένων. Δεν το έκανε».

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο επισήμανε ότι «διαφημιζόταν ως μείζονα παρέμβαση για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών και τελικά η βασική ρύθμιση είναι η αναβίωση μιας ρύθμισης οφειλών που θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από αυτό προκύπτουν δύο πράγματα:

  • Η παραδοχή ότι μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ τα νοικοκυριά βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία.
  • H ΝΔ δεν έχει καμία διάθεση ουσιαστικής παρέμβασης για να αντιμετωπίσουν οι πολίτες το τεράστιο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται: επί ΝΔ τα νέα χρέη προς την εφορία είναι 8,2 δισ. και προς τα ασφαλιστικά ταμεία 10,3 δισ., ενώ αντίστοιχη είναι η τάση στα κόκκινα δάνεια. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η ασύδοτη λειτουργία των funds και η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας». Σημείωσε, επίσης, ότι «η ακρίβεια συνεχίζει να σαρώνει τα αδύναμα εισοδήματα. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει σχεδόν με 15% και το εισόδημα των νοικοκυριών λεηλατείται όχι μόνο από τις ανατιμήσεις αλλά και από τα φορολογικά υπερέσοδα του ΦΠΑ, που ήταν αυξημένα κατά 750 εκατ. μόνο τον πρώτο μήνα του 2023».

Η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι «το μηνιαίο εισόδημα εξαντλείται σχεδόν στο μισά του μήνα. Σχεδόν 9 στους 10 πολίτες μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τη θέρμανση. Πάνω από τους μισούς μείωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι 6 στους 10 δεν μπορούν να κάνουν διακοπές ούτε μια εβδομάδα. Πάνω από τους μισούς πολίτες λένε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης προσφέρουν μηδαμινή βοήθεια. Πάνω από 8 στους 10 πολίτες δεν κάνουν αγορές από το καλάθι και λένε ότι δεν συμβάλλει καθόλου στη μείωση του κόστους τροφίμων. Η απάντηση της κυβέρνησης; Ουσιαστικά ανύπαρκτοι έλεγχοι στην αγορά, κανένα πραγματικό πλαφόν στις τιμές, επίμονη άρνηση μέτρων όπως η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε πλευρά: να επιδοτεί την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που έχει πλήρως απονομιμοποιηθεί».

Τόνισε, τέλος, ότι «ο κ. Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες -σε ένα ακόμα αντιθεσμικό του ατόπημα- ανακοίνωσε σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη τον χρόνο των εκλογών. Στο περίπου. Γιατί έτσι αντιμετωπίζει τη χώρα, τους θεσμούς, την κοινωνία. Σαν ένα παιχνίδι. Αλλά το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του. Διότι κανείς δεν αντέχει άλλο την υποτίμηση της νοημοσύνης του, την προσβολή της αξιοπρέπειάς του. Η κοινωνία γνωρίζει. Και ζητά μία νέα αρχή, με ασφάλεια για όλους, με δικαιοσύνη παντού».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Έχετε αποτύχει

Ο Ε. Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής διερωτώμενος  ποια είναι η γνώμη του υπουργού Οικονομικών για το πως επηρεάζει η νέα τραπεζική κρίση την Ελλάδα. Σημείωσε ειρωνικά πως όσοι είναι ενάντια στον κρατικό παρεμβατισμό, ανακαλύπτουν πόσο καλός είναι όταν τους αφορά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι «υπάρχουν δομικά ζητήματα πλέον στην παγκόσμια οικονομία. Για αρκετά χρόνια, μέσω των πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης, αγοράζονται ομόλογα και κάθε άλλου είδους χρεόγραφα -  τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα - από Κεντρικές Τράπεζες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διατηρούνται οι τιμές αυτών σε υψηλά επίπεδα. Ήταν ένα είδος στοιχήματος για το μέλλον πάνω στην πεποίθηση ότι η μελλοντική ανάπτυξη θα δικαιώσει τις αναβαθμισμένες τιμές στα χρεόγραφα. Όμως οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, για πολλούς ενδογενείς λόγους του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Και όσο δεν έρχεται ανάπτυξη και οι αξίες αυτές δεν επαληθεύονται, τότε αυτές θα πρέπει να μειωθούν με κάποιον άλλο τρόπο. Για να γίνει αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή έχουμε δύο επιλογές. Ή υψηλά επιτόκια που θα οδηγήσουν σε ύφεση και θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ή υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος ως γνωστών διαβρώνει τις αξίες αυτές σταδιακά.

Το ερώτημα είναι ποια η στάση της Ελλάδας. Γιατί όλα αυτά θα επηρεάσουν το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Κάτι που η κυβέρνηση δεν παίρνει σοβαρά.

Και έτσι στο παρόν νομοσχέδιο δεν φέρνει μια ολιστική προσέγγιση για το ιδιωτικό χρέος. Είναι αποσπασματικό. Δεν αντιμετωπίζει όλα τα χρέη. Είναι δύσκολο να υπαχθείς. Και δύσκολο να παραμείνεις.

Τι θα γίνει με το Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης;

https://youtu.be/7wh-eu0DgKw

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο η νομισματική πολιτική να έχει τόσο μεγάλο βάρος στην διαχείριση της τρέχουσας κρίσης και άρα απαιτείται μία σοβαρή συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση στο δημόσιο διάλογο που περιλαμβάνει την εξαίρεση κάποιων επενδύσεων από τον κανόνα των ελλειμάτων και τη θέσπιση οικονομικο-κοινωνικών κριτηρίων για να μην γίνεται αναπροσαρμογή μέσω περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, στις πλάτες, δηλαδή,  των φτωχών.

Η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται να έχει μια «μη επιστημονική» θεωρία για τα πάντα. Και δεν είναι επιστημονική γιατί δεν είναι διαψεύσιμη. Γιατί η κυβέρνηση δεν αλλάζει την πολιτική της όποια και να είναι τα δεδομένα που διαμορφώνονται, όσο και αν διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Και αναφέρθηκε στα ακόλουθα παραδείγματα:

Όλοι συζητάνε για την κλιματική κρίση και η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ξενοδοχειακές μονάδες να χτίσουν 30 μέτρα από τον αιγιαλό, διατηρώντας το ίδιο παραγωγικό μοντέλο.

Όλοι συζητάνε για το διαζύγιο που παρατηρείται στις ανεπτυγμένες χώρες ανάμεσα στην αύξηση της παραγωγικότητας και την αύξηση των μισθών, σε απόλυτη αντίθεση με ότι προβλέπει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, και η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική σαν να μην συμβαίνει τίποτα, με επισφαλείς εργαζόμενους και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι όταν ήρθε η πανδημία, όπου υπήρχε ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας είχαμε καλά αποτελέσματα και όπου δεν υπήρχε είχαμε τα χειρότερα αποτελέσματα. Και η κυβέρνηση ενίσχυσε την ιδιωτική υγεία.

Έχουμε την τραγωδία στα Τέμπη. Και ποιο το συμπέρασμα της ΝΔ ; Ότι φταίει το κράτος. Όχι το κράτος που κάνει απευθείας αναθέσεις, προσλαμβάνει με μπλοκάκια κλπ. Φταίνε οι συνδικαλιστές παρόλο που είναι οι μόνοι που προειδοποίησαν.

Έχετε αποτύχει.

Έχετε αποτύχει και για αυτό πρέπει να έρθει μια κυβέρνηση που θα έχει γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Το πρόβλημα με το δημόσιο είναι ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ διαχρονικά δεν του επέτρεψαν να είναι αρκετά δημόσιο. Στόχος ήταν η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Κάνουμε μια έκκληση στον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες να μην τσιμπάνε ότι είναι όλοι ίδιοι. Γιατί δεν είμαστε ίδιοι. Και για μας το δημόσιο συμφέρον είναι απόλυτη προτεραιότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL