Η βελγική Le Soir με σημερινο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της εστιάζει στον ρόλο που παίζει στο QatarGate η βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά και το πώς σχετίζεται με το κύκλωμα Παντσέρι, το δεξί του χέρι και επίσης Ιταλό Φραντσέσκο Τζόρτζι και την σύζυγό του, ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.
Η Εύα Καϊλή φέρεται αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό ότι οι βελγικές Αρχές είχαν ενεργοποιήσει την επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος (που οδήγησε και στις συλλήψεις της ίδιας και του συζύγου της), να προσπάθησε άμεσα να επικοινωνήσει τόσο με τον Παντσέρι όσο και με τον Τζόρτζι, χωρίς επιτυχία. Αμέσως μετά, πήρε τηλέφωνο την Αρενά.
Όπως παραδέχθηκε η Μαρί Αρενά, «πράγματι, η Εύα Καϊλή μου τηλεφώνησε. Βρισκόμουν σε συνέδριο, δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Της ζήτησα να ηρεμήσει και να περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Μάλλον ήταν σε πανικό, γι' αυτό επιχείρησε να προσεγγίσει τους Βέλγους συναδέλφους της», υποστήριξε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το τηλεφώνημα με την εθνικότητά της, λόγω του ότι η επιχείρηση έγινε από τις βελγικές Αρχές.
Ωστόσο, ο ρόλος της Αρενά όπως γράφει η εφημερίδα δεν είναι τυχαίος. Είναι η διάδοχος του Παντσέρι στην θέση της επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τα μέσα του Δεκεμβρίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022, Αρενά και Παντσέρι είχαν τουλάχιστον 389 τηλεφωνικές επικοινωνίες, δηλαδή τουλάχιστον τρεις ανά δύο ημέρες ή δέκα ανά εβδομάδα. Ως μέτρο σύγκρισης, η Le Soir σημειώνει ότι οι Αρχές έχουν καταγράψει τις επικοινωνίες Παντσέρι με τον Τζόρτζι, το «δεξί χέρι» του καθώς έκανε όλες τις επικοινωνίες στα αγγλικά: ήταν 437, δηλαδή έντεκα ανά εβδομάδα. Στις αρχές Δεκεμβρίου και πριν την επιχείρηση των βελγικών Αρχών, η Αρενά περιέγραφε τον Παντσέρι ως «φίλο», ενώ σήμερα μιλάει για «επαγγελματική φιλία».
Η Le Soir τονίζει ότι η Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου «δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την μακροχρόνια φίλη του Παντσέρι στράφηκε η Εύα Καϊλή». Οι βελγικές Αρχές σύμφωνα με το δημοσίευμα θεωρούν ότι από την πλευρά της «η Μαρί Αρενά αξιοποιούσε τις συμβουλές και την επιρροή του Παντσέρι». Από την πλευρά του ο Παντσέρι επικεφαλής του κυκλώματος για άσκηση επιρροής υπέρ του Κατάρ, του Μαρόκου και πιθανώς και άλλων πλευρών «χρησιμοποιούσε τη θέση της Αρενά ως προέδρου της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου για να ασκήσει την επιρροή του».
Με βάση έγγραφο το οποίο επικαλούνται οι συντάκτες, «δεν πρόκειται για απλές επαφές των δύο που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τη θέση της Αρενά αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι το Κατάρ που υπαγορεύει τι θα πει ως πρόεδρος της επιτροπής». Μάλιστα, αναφέρεται ότι μετά την κρίσιμη για το Κατάρ συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου πέρυσι, ο Παντσέρι πήρε τηλέφωνο την Αρενά για να την συγχαρεί για την παρέμβασή της.


