Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
9.8°C12.6°C
2 BF 91%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
3 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.7°C16.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.8°C18.2°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11 °C
10.1°C10.9°C
0 BF 100%
Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις / Άγριο σφυροκόπημα κατά κυβέρνησης από ανεξάρτητες αρχές και φορείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις / Άγριο σφυροκόπημα κατά κυβέρνησης από ανεξάρτητες αρχές και φορείς

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Κόλαφος για την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις αποτελεί η στάση της συντριπτικής πλειονότητας των εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Η ΝΔ ψήφισε τελικά μόνη της το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή καθώς καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε επιφύλαξη. Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου «στερεί δικαιώματα» αντί να τα προασπίζει, διατυπώνοντας τη θέση ότι «κινδυνεύει να καταρρεύσει όλο το σύστημα των προσωπικών δεδομένων».

Για νομοσχέδιο φληνάφημα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, 

«Το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει κανένα δικαίωμα των πολιτών» τόνισε, επισημαίνοντας πως εξυπηρετεί την κυβερνητική ανάγκη επικοινωνιακής διαχείρισης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα για τη λήψη απόφασης επί των άρσεων απορρήτου από εισαγγελικούς λειτουργούς και αυτή να ανατεθεί σε αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. «Η παρουσία του δεύτερου εισαγγελέα δεν λύνει το πρόβλημα» υπογράμμισε και εξήγησε ότι ο διορισμός του δεύτερου εισαγγελέα θα προκύψει μετά από απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο αξίωμα μετά από κυβερνητική απόφαση.

«Διαφωνούμε με την απουσία αιτιολόγησης» δήλωσε αναφορικά με τις διατάξεις άρσεις απορρήτου. «Από τη στιγμή που αίρεται το απόρρητο πρέπει να αιτιολογείται και όχι μόνο να παραπέμπει στο αίτημα της ΕΥΠ» ξεκαθάρισε. Ισχυρίστηκε ότι είναι «κενό γράμμα» η πρόβλεψη που θεσπίζει τη δυνατότητα ενημέρωσης του θιγόμενου μετά από τρία χρόνια, την οποία συνδύασε με την καταστροφή των αρχείων παρακολούθησης μετά από έξι μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος εξέφρασε τη διαφωνία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων όσον αφορά στην αρμοδιότητα που αποκτά ο πρόεδρος της Βουλής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, εκδήλωσε την αντίθεση του με το καθεστώς του «εγκατεστημένου εισαγγελέα στην ΕΥΠ».

Όπως είπε η συνθήκη αυτή δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία του δικαστή. «Δεν μπορεί ένα πρόσωπο να αποφασίζει χωρίς αιτιολογία και όχι ένα δικαστικό συμβούλιο» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «αρχή του κράτους δικαίου» είναι η διατύπωση αιτιολογίας κατά τη διαδικασία άρσης απορρήτου.  «Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει», είπε. «Είμαστε πλήρως αντίθετοι με την αφαίρεση αρμοδιότητας ενημέρωσης του θιγόμενου από την ΑΔΑΕ», επισήμανε. 

Η επιβολή διαστήματος τριών χρόνων μετά τη λήξη της παρακολούθησης για την ενημέρωση του θιγόμενου συνιστά πρόβλημα, υπογράμμισε. Έκανε λόγο  για «ανατροπή της συνταγματικής λογικής» με αφορμή τη διεύρυνση των παραβάσεων που μπορούν να μετατραπούν σε αιτία άρσης του απορρήτου, αφού σε αυτά εντάσσονται πλέον αρκετά πλημμελήματα.

Το μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Εισαγγελέων, αντιεισαγγελέας Εφετών Νικόλαος Φιστόπουλος ερωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Χρήστο Σπίρτζη για το αν μπορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ να παρακολουθηθούν για λόγους Εθνικής Ασφάλειας. «Αν και εφόσον συντρέχουν  όλες οι προβλεπόμενες και αυστηρές εκ του νόμου προϋποθέσεις, η απάντησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κάποια διάκριση για οποιοδήποτε πρόσωπο» απάντησε ο Νικόλαος Φιστόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL